Επιθανάτιες εμπειρίες: Όχι και τόσο σπάνιες τελικά

Ένας στους δέκα έχει κάποια επιθανάτια εμπειρία, διαπίστωσαν Δανοί και Νορβηγοί ερευνητές. Στη νέα μελέτη περιγράφονται πολλές διαφορετικές εμπειρίες, αλλά και το αν ήταν ευχάριστες ή δυσάρεστες.

Ένα φως στο βάθος του τούνελ, η αίσθηση ότι έχει βγει κάποιος από το σώμα του και πετάει, η διαστρέβλωση του χρόνου, η ακρόαση φωνών, διάφορα μυστικιστικά αισθήματα και άλλα περιέγραψαν όσοι είπαν ότι είχαν βιώσει κάποια τέτοια εμπειρία και από ό,τι φαίνεται δεν  είναι και λίγοι…

Η μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης Dr Daniel Kondziella, παρουσιάσθηκε στο 5ο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας στο Όσλο.

Συμμετείχαν σε αυτήν 1.034 άνθρωποι από 35 χώρες και οι περισσότεροι (55%) ανέφεραν ότι είχαν αυτές τις εμπειρίες όταν βρέθηκαν πολύ κοντά στον θάνατο, π.χ. σε ένα τροχαίο, σε έναν παραλίγο πνιγμό, σε ένα έμφραγμα κτλ.

Μάλιστα ορισμένοι ανέφεραν ότι πέθαναν, έφθασαν σε μια Πύλη, είδαν κάποιους συγγενείς ή φίλους που είχαν πεθάνει, αλλά ξαναγύρισαν στη ζωή.

Σχεδόν εννέα στους δέκα (87%) από όσους είχαν κάποια επιθανάτια εμπειρία, είχαν επίσης μια αφύσικη αίσθηση ροής του χρόνου, ενώ δύο στους τρεις (65%) ένιωθαν τις σκέψεις τους να κυλάνε εξαιρετικά γρήγορα.

Τουλάχιστον οι μισοί (53%) ένιωσαν να βγαίνουν από το σώμα τους. Πολλοί ανέφεραν ότι ένιωθαν μια απόλυτη γαλήνη, άλλοι ένιωθαν κάποιες παρουσίες γύρω τους (αγγελικές ή δαιμονικές), ενώ ήταν σαν παράλυτοι, ανίκανοι να κινηθούν.

Ένας 28χρονος που είχε κοντέψει να πνιγεί σε μια παραλία της Φλόριντα, όταν ήταν δέκα ετών, περιέγραψε την εμπειρία του ως εξής: «Ένιωσα την ψυχή μου να βγαίνει από το σώμα μου και να αιωρείται. Μετά από λίγες στιγμές, ένιωθα σαν να βρισκόμουν σε ένα τεράστιο σκοτεινό τούνελ, στο τέρμα του οποίου υπήρχε το πιο λαμπερό λευκό φως που είχα δει ποτέ. Θυμάμαι ότι οι νεκροί συγγενείς μου με περίμεναν στην Πύλη, μεταξύ των οποίων η γιαγιά μου. Δεν θυμάμαι για ποιο πράγμα μιλούσαμε. Αλλά ξαφνικά ένιωσα κάτι να με ρουφάει έξω από το τούνελ και να μπαίνω με ορμή ξανά στο σώμα μου».

Ενώ μια 32χρονη, που επίσης παραλίγο να πνιγεί, όταν ήταν 8 ετών, ανέφερε: «Ένιωσα πλήρη γαλήνη. Τόσα χρόνια μετά, ακόμη μπορώ να θυμηθώ πώς ένιωθα. Ήταν ένα θαυμάσιο αίσθημα».

Από όσους ανέφεραν κάποια επιθανάτια εμπειρία, μόνο το 27% ανέφερε ότι αυτή ήταν ευχάριστη. Σχεδόν οι τρεις στους τέσσερις (το 73%) είπαν ότι ήταν δυσάρεστη.

Κάποιες από τις επιθανάτιες εμπειρίες, σύμφωνα με τους ερευνητές, σχετίζονται με μια διαταραχή του ύπνου, κατά την οποία οι άνθρωποι μπορεί να νιώσουν μια πρόσκαιρη παράλυση και παράλληλα να ονειρεύονται στο ξύπνιο τους, έχοντας ζωντανές παραισθήσεις. Η διαταραχή αυτή λέγεται και «εισβολή» του ύπνου REM (ταχεία κίνηση ματιών που προδίδει ότι κάποιος ονειρεύεται), όσο ακόμη κανείς είναι ξύπνιος.

επιθανάτια εμπειρία