Εποχική κατάθλιψη: Ενδείξεις και αντιμετώπιση

Οι χειμωνιάτικοι μήνες σας απογοητεύουν περισσότερο από όσο θα έπρεπε; Αν ναι, μπορεί να έχετε εποχική κατάθλιψη, γνωστή και ως εποχική συναισθηματική διαταραχή (SAD).

Η εποχική κατάθλιψη είναι μια διαταραχή της διάθεσης που συμβαίνει κάθε χρόνο την ίδια περίοδο. Μια σπάνια μορφή εποχικής κατάθλιψης, γνωστή ως «θερινή κατάθλιψη», ξεκινά στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού και τελειώνει το φθινόπωρο. Γενικά, ωστόσο, η εποχική συναισθηματική διαταραχή ξεκινά το φθινόπωρο ή το χειμώνα και τελειώνει την άνοιξη ή τις αρχές του καλοκαιριού.

Αιτίες

Αν και δεν γνωρίζουμε τα ακριβή αίτια της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής, ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι ορισμένες ορμόνες που παράγονται βαθιά στον εγκέφαλο προκαλούν αλλαγές που σχετίζονται με τη στάση σε ορισμένες περιόδους του χρόνου. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η εποχική συναισθηματική διαταραχή μπορεί να σχετίζεται με αυτές τις ορμονικές αλλαγές. Μια θεωρία είναι ότι λιγότερο ηλιακό φως κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα οδηγεί τον εγκέφαλο να παράγει λιγότερη σεροτονίνη, μια χημική ουσία που συνδέεται με εγκεφαλικές οδούς που ρυθμίζουν τη διάθεση. Όταν τα μονοπάτια των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο που ρυθμίζουν τη διάθεση δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι αισθήματα κατάθλιψης, μαζί με συμπτώματα κόπωσης και αύξησης βάρους.

Η εποχική συναισθηματική διαταραχή ξεκινά συνήθως στη νεαρή ενήλικη ζωή και είναι πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Μερικά άτομα με την διαταραχή αυτή έχουν ήπια συμπτώματα και αισθάνονται χαμένα ή εκνευρισμένα. Άλλοι έχουν χειρότερα συμπτώματα που παρεμποδίζουν τις σχέσεις τους και την εργασία.

Επειδή η έλλειψη επαρκούς φωτός της ημέρας κατά τη διάρκεια του χειμώνα σχετίζεται με την εποχική συναισθηματική διαταραχή , εμφανίζεται  λιγότερο συχνά σε χώρες όπου υπάρχει άφθονη ηλιοφάνεια όλο το χρόνο.

Χειμερινά συμπτώματα

Τα άτομα με εποχική συναισθηματική διαταραχή συνήθως κοιμούνται πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο και λαχταρούν υδατάνθρακες. Έχουν επίσης πολλά από τα φυσιολογικά προειδοποιητικά σημάδια κατάθλιψης, όπως:

  • Αίσθημα λύπης, εκνευρισμού ή απελπισίας
  • Λιγότερη ενέργεια
  • Πρόβλημα συγκέντρωσης
  • Κούραση
  • Μεγαλύτερη όρεξη
  • Περισσότερη επιθυμία να μείνεις μόνος
  • Σκέψεις αυτοκτονίας
  • Αύξηση βάρους

Καλοκαιρινά συμπτώματα

  • Λιγότερη όρεξη
  • Δυσκολία στον ύπνο
  • Απώλεια βάρους

Διάγνωση

Το κύριο χαρακτηριστικό της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής  είναι ότι η διάθεση και η συμπεριφορά σας αλλάζουν ανάλογα τον καιρό. Δεν είναι μια ξεχωριστή διαταραχή της διάθεσης, αλλά ένας τύπος μείζονος κατάθλιψης ή διπολικής διαταραχής, που μερικές φορές ονομάζεται μανιοκατάθλιψη.

Μπορεί να έχετε εποχική συναισθηματική διαταραχή εάν, τα τελευταία 2 χρόνια:

  • Είχατε κατάθλιψη ή μανία που αρχίζει αλλά και τελειώνει κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης σεζόν
  • Κατά τη διάρκεια της ζωής σας, είχατε περισσότερες εποχές με κατάθλιψη ή μανία παρά χωρίς

Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για τη διάγνωση της διαταραχής  επειδή μπορεί να μιμηθεί άλλες καταστάσεις, όπως το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, ο υπολειτουργικός θυρεοειδής, το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, οι ιογενείς ασθένειες ή άλλες διαταραχές της διάθεσης.

Θεραπεία

Οι θεραπείες διαφέρουν, ανάλογα με το πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας. Το είδος της θεραπείας που λαμβάνετε εξαρτάται επίσης από το εάν έχετε άλλο τύπο κατάθλιψης ή διπολική διαταραχή.

Τα παραδοσιακά αντικαταθλιπτικά χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία της εποχικής κατάθλιψης. Η Βουπροπιόνη είναι επί του παρόντος το μόνο φάρμακο που έχει εγκριθεί από τον FDA ειδικά για την πρόληψη μείζονος καταθλιπτικών επεισοδίων σε άτομα με εποχική συναισθηματική διαταραχή.

Πολλοί γιατροί συνιστούν στα άτομα με αυτή την διαταραχή να βγαίνουν έξω νωρίς το πρωί για να έχουν περισσότερο φυσικό φως. Εάν αυτό είναι αδύνατο λόγω των σκοτεινών χειμερινών μηνών, τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα ή η φωτοθεραπεία μπορεί να βοηθήσουν.

Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, που προκαλούνται από τη χαμηλή διατροφική πρόσληψη της βιταμίνης ή από την ανεπαρκή έκθεση στον ήλιο, έχουν βρεθεί σε άτομα με εποχική συναισθηματική διαταραχή. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Φωτοθεραπεία

Ορισμένοι ερευνητές συνδέουν την εποχική κατάθλιψη με τη φυσική ορμόνη μελατονίνη, η οποία προκαλεί υπνηλία. Το φως επηρεάζει το βιολογικό ρολόι του εγκεφάλου μας που ρυθμίζει τους κιρκάδιους ρυθμούς, μια φυσιολογική λειτουργία που μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στη διάθεση όταν υπάρχει λιγότερο ηλιακό φως το χειμώνα. Το φυσικό ή «πλήρους φάσματος» φως μπορεί να έχει αντικαταθλιπτική δράση.

Ένα φωτεινό φως πλήρους φάσματος λάμπει έμμεσα στα μάτια σας. Κάθεσαι περίπου 2 πόδια μακριά από ένα έντονο φως — περίπου 20 φορές πιο φωτεινό από τον κανονικό φωτισμό του δωματίου. Η θεραπεία ξεκινά με μία συνεδρία 10 έως 15 λεπτών την ημέρα. Στη συνέχεια, οι χρόνοι αυξάνονται σε 30 έως 45 λεπτά την ημέρα.

Μην κοιτάτε απευθείας την πηγή φωτός οποιουδήποτε φωτιστικού κουτιού για μεγάλο χρονικό διάστημα, για να αποφύγετε πιθανή βλάβη στα μάτια σας.

Μερικά άτομα με εποχική συναισθηματική διαταραχή, αναρρώνουν εντός ημερών από τη χρήση φωτοθεραπείας. Άλλα χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο. Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν, ο γιατρός σας μπορεί να αυξήσει τις συνεδρίες φωτοθεραπείας σε δύο φορές την ημέρα.

Τα άτομα που ανταποκρίνονται στη φωτοθεραπεία ενθαρρύνονται να τη συνεχίσουν μέχρι να μπορέσουν να βρεθούν ξανά στον ήλιο την άνοιξη. Αν και οι παρενέργειες είναι ελάχιστες, να είστε προσεκτικοί εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα ή ιστορικό διπολικής διαταραχής.

Πρόληψη

Περάστε λίγο χρόνο έξω κάθε μέρα, ακόμα και όταν έχει συννεφιά. Οι επιπτώσεις του φωτός της ημέρας εξακολουθούν να βοηθούν. Αν κάνει πολύ κρύο έξω, ανοίξτε τα στόρια σας και καθίστε δίπλα σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο

Τρώτε μια καλά ισορροπημένη διατροφή. Αυτό θα σας βοηθήσει να έχετε περισσότερη ενέργεια, ακόμα κι αν λαχταράτε αμυλούχα και γλυκά τρόφιμα.

Ασκηθείτε για 30 λεπτά την ημέρα, πέντε φορές την εβδομάδα.

Μείνετε συνδεδεμένοι με τον κοινωνικό σας κύκλο και τις τακτικές σας δραστηριότητες. Η κοινωνική υποστήριξη είναι πολύ σημαντική.

Πότε πρέπει να καλέσω τον γιατρό μου;

Εάν αισθάνεστε κατάθλιψη, κούραση και εκνευρισμό την ίδια ώρα κάθε χρόνο, και αυτά τα συναισθήματα φαίνονται να είναι εποχικής φύσης, μπορεί να έχετε μια μορφή εποχικής διαταραχής. Μιλήστε ανοιχτά με το γιατρό σας για τα συναισθήματά σας. Ακολουθήστε τις συστάσεις τους για αλλαγές στον τρόπο ζωής και θεραπεία.

Εάν ο γιατρός σας συστήσει φωτοθεραπεία, ρωτήστε εάν το ιατρείο παρέχει φωτιστικά κουτιά. Μπορείτε επίσης να νοικιάσετε ή να αγοράσετε ένα ελαφρύ κουτί, αλλά είναι ακριβό και οι ασφαλιστικές εταιρείες υγείας συνήθως δεν το καλύπτουν.

 

Πηγή

διαταραχήεποχική κατάθλιψη