Έρευνα: Ο ρόλος της παχυσαρκίας στην Νόσο Αλτσχάιμερ

Η παχυσαρκία είναι παράγοντας κινδύνου για πολλές νόσους όπως είναι ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, πολλοί τύποι καρκίνου ενώ μπορεί να αποτελέσει αιτία πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου. Λιγότερο γνωστό, ωστόσο, είναι το γεγονός πως η παχυσαρκία συνδέεται άμεσα με την υγεία του εγκεφάλου. Έρευνα αποδεικνύει ότι το να έχει κανείς υψηλό δείκτη μάζας σώματος ή να είναι παχύσαρκος στη μέση ηλικία, κινδυνεύει από εγκεφαλικές δυσλειτουργίες ακόμη και από τη Νόσο Αλτσχάιμερ
 
Για τους σκοπούς της έρευνας οι επιστήμονες ασχολήθηκαν με τις περιπτώσεις 57 ανθρώπων που ήταν υγιείς και χωρίς ένδειξη της Νόσου Αλτσχάιμερ, 68 ασθενών με ήπια γνωστική δυσλειτουργία και 47 ασθενών με κλινική διάγνωση άνοιας από Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές πήραν μετρήσεις από τον δείκτη μάζας σώματος καθενός από τους συμμετέχοντες καθώς και μέτρηση της περιφέρειας μέσης προκειμένου να διευκρινίσουν αν είχαν φυσιολογικό βάρος, αν ήταν λιποποβαρείς ή υπέρβαροι. Στη συνέχεια κάλεσαν όλους τους συμμετέχοντες να κάνουν μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου προκειμένου να μετρήσουν τη δομή του εγκεφάλου τους, όπως τον όγκο του και τον αριθμό των συνδετικών ινών, καθώς και τη λειτουργία του εγκεφάλου σε συνάρτηση με τη ροή του αίματος. 
 
Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα που δεν είχαν καθόλου ή είχαν ήπια γνωστική δυσλειτουργία, όσο περισσότερο βάρος είχαν τόσο μεγαλύτερη και η απώλεια των εγκεφαλικών τους κυττάρων αλλά και τόσο χαμηλότερη η ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Παράλληλα, οι επιστήμονες βρήκαν βλάβες στις ίνες που συνδέουν τα εγκεφαλικά κύτταρα. Όλες αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης και της ικανότητας να τα βγάζουμε πέρα με τις καθημερινές δραστηριότητες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι οι ασθενείς με κλινική διάγνωση της Νόσου Αλτσχάιμερ, παρουσίαζαν μικρότερη απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων όσο μικρότερο ήταν το βάρος τους. Η παραπάνω διαπίστωση, ευνοεί τον ισχυρισμό ότι μετά από διάγνωση άνοιας η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους είναι σημαντική για τη μη εξέλιξη της νόσου. 
παχυσαρκίαΑλτσχάιμερ