Έρευνα: Βραδινή υπέρταση και Αλτσχάιμερ

Μια νέα έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, η οποία δημοσιεύεται στο Hypertension, συνδέει την εμφάνιση υπέρτασης τις βραδινές ώρες με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ
 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης οι συμμετέχοντες που δεν είχαν φυσιολογική πτώση της αρτηριακής τους πίεσης κατά τη διάρκεια της νύχτας, είχαν 1,64 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ ενώ το εν λόγω πόρισμα προκύπτει μεταξύ άλλων και από τα δεδομένα 24 ετών παρατήρησης χιλιάδων ηλικιωμένων Σουηδών ηλικίας περίπου 70 ετών κατά την έναρξη της μελέτης. 
 
Όπως επισημαίνει ο συγγραφέας της μελέτης Dr. Christian Benedict, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, οι βραδινές και νυχτερινές ώρες είναι αναγκαίες προκειμένου να ξεκουραστεί ο οργανισμός και ειδικότερα το μυαλό. Έρευνες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι η εκκαθάριση άχρηστων πληροφοριών που πραγματοποιεί ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια της νύχτας επηρεάζεται σημαντικά από τις τιμές της αρτηριακής πίεσης. Αυτό που είναι γνωστό είναι πως η αρτηριακή πίεση μειώνεται πάνω από 10% κατά τη διάρκεια της νύχτας σε σχέση με τη μέρα όταν ο οργανισμός είναι υγιής. Η ερευνητική ομάδα που υπογράφει την εν λόγω μελέτη αναφέρεται και στην προστατευτική-προληπτική δράση των αντιυπερτασικών φαρμάκων για τους ηλικιωμένους έναντι της νόσου Αλτσχάιμερ. 
βραδινή υπέρταση και Αλτσχάιμερ