Εθελοντική αιμοδοσία: Τα οφέλη για την υγεία μας

Το αίμα σας κάνει πολλά για την υγεία σας. Για παράδειγμα, χωρίς αυτό, το οξυγόνο δεν θα έφτανε ποτέ στα κύτταρά σας και το διοξείδιο του άνθρακα θα γέμιζε τα αιμοφόρα αγγεία σας.

Αν και μπορεί να μην ανησυχείτε ποτέ για το αν έχετε αρκετό αίμα για να λειτουργήσετε, πολλοί άλλοι δεν είναι τόσο τυχεροί. Οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν καρκίνο, ατυχήματα, εγκαύματα, εγχείρηση καρδιάς και μεταμοσχεύσεις οργάνων χρειάζονται όλοι δωρεές αιμοπεταλίων ή αίματος.

Επιπλέον, κάποιος χρειάζεται αίμα κάθε δύο δευτερόλεπτα και μια δωρεά μπορεί να βοηθήσει να σωθούν πολλές ζωές. Ωστόσο, η αιμοδοσία μπορεί να έχει προσωπικά οφέλη για την υγεία και για εσάς. Aκολουθούν τέσσερα από αυτά τα οφέλη και άλλα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τη δωρεά αίματος.

Ποια είναι μερικά οφέλη για την υγεία από την αιμοδοσία;

  • Θα κάνετε ένα μίνι τσεκ-απ

Πριν δώσετε αίμα, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσετε μια γρήγορη φυσική κατάσταση που θα μετρήσει τον σφυγμό, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης.

Αφού συλλεχθεί το αίμα σας, αποστέλλεται σε εργαστήριο όπου θα υποβληθεί σε εξετάσεις για τουλάχιστον εννέα διαφορετικές μολυσματικές ασθένειες, όπως ο HIV και ο ιός του Δυτικού Νείλου. Εάν κάτι εμφανιστεί θετικό, θα ειδοποιηθείτε αμέσως.

Οι σωματικές εξετάσεις και οι εξετάσεις αίματος δεν είναι λόγος να παραλείψετε μια ετήσια επίσκεψη σε γιατρό, αλλά είναι καλές για την ηρεμία. Ωστόσο, δεν πρέπει ποτέ να δώσετε αίμα εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να είστε πραγματικά άρρωστοι ή να έχετε εκτεθεί στον ιό HIV ή σε άλλον ιό.

  • Η υγεία της καρδιάς σας μπορεί να είναι καλύτερη

“Εάν το αίμα έχει υψηλό ιξώδες ή αντίσταση στη ροή, θα ρέει σαν μελάσα”, δήλωσε ο Phillip DeChristopher, MD, διευθυντής της τράπεζας αίματος του συστήματος υγείας του Πανεπιστημίου Loyola. Ωστόσο, εάν δώσετε αίμα, γίνεται λιγότερο παχύρρευστο, που μπορεί να οδηγήσει σε ευκολότερη ροή αίματος.

Επιπλέον, ένα άτομο που δίνει αίμα μπορεί να έχει χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου λόγω της ευκολότερης ροής του αίματος και της μείωσης του προφίλ λιπιδίων (γνωστό ως πάνελ στεφανιαίου κινδύνου, το οποίο περιέχει τεστ κινδύνου στεφανιαίας αρτηρίας).

Με την πάροδο του χρόνου, οι επαναλαμβανόμενες αιμοδοσίες μπορεί να βοηθήσουν τη ροή του αίματος με τρόπο που είναι λιγότερο επιβλαβής για την επένδυση των αιμοφόρων αγγείων και θα μπορούσε να οδηγήσει σε λιγότερα αρτηριακά μπλοκαρίσματα.

  • Μπορεί να είστε σε θέση να κρατήσετε υπό έλεγχο τα επίπεδα σιδήρου σας

Οι ενήλικες έχουν συνήθως περίπου 3 έως 4 γραμμάρια σιδήρου στο σώμα τους, κυρίως στα ερυθρά αιμοσφαίρια αλλά και στο μυελό των οστών. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη και τη μεταφορά οξυγόνου σε διάφορα μέρη του σώματος. Αλλά το να έχετε πολύ λίγο ή πολύ σίδηρο στο αίμα σας μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία σας.

Το να δίνετε αίμα συχνά είναι ένα πράγμα που μπορεί να μειώσει την ποσότητα σιδήρου στο σώμα σας. Η μείωση των υψηλών επιπέδων σιδήρου μπορεί να είναι καλό, αρκεί να μην πέφτουν πολύ χαμηλά.

Μπορεί επίσης να κερδίσετε ένα επιπλέον όφελος για την υγεία της καρδιάς από τη μείωση των επιπέδων σιδήρου μετά από αιμοδοσία. Μια μελέτη σημείωσε ότι τα μειωμένα επίπεδα σιδήρου έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Όταν δίνετε μια μονάδα αίματος, χάνετε περίπου το ένα τέταρτο του γραμμαρίου σιδήρου, το οποίο αναπληρώνεται από το φαγητό που τρώτε τις εβδομάδες μετά τη δωρεά, είπε ο Δρ DeChristopher.

  • Το σώμα σας μπορεί να μειώσει ορισμένους τύπους χημικών ουσιών στο αίμα σας

Το σώμα μπορεί να αποτοξινωθεί φυσικά (π.χ. με τη βοήθεια του συκωτιού σας), αλλά η παροχή αίματος μπορεί να βοηθήσει στη δυνατότητα αποτοξίνωσης του σώματός σας. Για παράδειγμα, οι δωρεές αίματος (και πλάσματος) έχουν αποδειχθεί ότι έχουν επίδραση στα επίπεδα των υπερφθοροαλκύλιων και πολυφθοροαλκύλιων ουσιών (PFAS).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πυροσβέστες που έδωσαν πλάσμα ή αιμοδοσία για 12 μήνες είχαν χαμηλότερα επίπεδα PFAS από τους πυροσβέστες που δεν έδωσαν πλάσμα ή αίμα. Αυτό σημαίνει ότι οι δωρεές φαινόταν να παίζουν ρόλο στη μείωση των χημικών ουσιών στο σώμα των συμμετεχόντων. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν η αιμοδοσία μπορεί να προσφέρει άλλα οφέλη αποτοξίνωσης.

Άλλα ζητήματα σχετικά με την αιμοδοσία

  • Καταστάσεις που μπορούν να σας εμποδίσουν να δώσετε αίμα

Μια κατάσταση που μπορεί να σας εμποδίσει να δώσετε αίμα είναι η αναιμία. Αναιμία είναι όταν το σώμα σας στερείται ερυθρών αιμοσφαιρίων ή αιμοσφαιρίνης και επηρεάζει έως και το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού. Η αναιμία οφείλεται συχνότερα σε έλλειψη σιδήρου. Δεν πρέπει να δώσετε αίμα εάν έχετε αναιμία.

Άτομα που δεν έχουν ακόμη μπει στην εμμηνόπαυση μπορεί επίσης να δυσκολεύονται να δώσουν αίμα. «Οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μπορεί να έχουν κάπως εξαντλημένο σίδηρο με μετρήσεις αίματος λίγο κάτω από το κατώτερο όριο», εξήγησε ο Δρ DeChristopher. Εάν έχετε χαμηλό σίδηρο και εξακολουθείτε να θέλετε να γίνετε δότης, η λήψη ενός από του στόματος συμπληρώματος σιδήρου μπορεί να σας βοηθήσει να επαναλάβετε τα προσόντα, πρόσθεσε ο Δρ DeChristopher.

Υπάρχουν άλλες περιπτώσεις όπου μπορεί να μην μπορείτε να δώσετε αίμα. Εκτός από το να είστε άρρωστοι ή να έχετε χαμηλό σίδηρο, ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός ανέφερε ότι το να έχετε ταξιδέψει ή ζήσει σε μια χώρα με κίνδυνο ελονοσίας μπορεί να μετακινήσει τις πιθανότητές σας να δώσετε αίμα σε μεταγενέστερο χρόνο.

Επιπλέον, μπορεί να υπάρχουν περίοδοι αναμονής μετά τη λήψη φαρμάκων (για παράδειγμα, αντιβιοτικά ή αραιωτικά αίματος) ή εμβολιασμούς (όπως για την ανεμοβλογιά ή την ιλαρά, την παρωτίτιδα και την ερυθρά) προτού μπορέσετε να δώσετε αίμα.

  • Υπάρχει ένα όριο στο πόσο συχνά μπορείτε να κάνετε δωρεές

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να σημειώσετε είναι πόσο συχνά δίνετε αίμα. Το να δίνετε αίμα πολύ τακτικά μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε ανεπάρκεια σιδήρου.

Ωστόσο, μπορείτε να κάνετε δωρεές:

Κάθε 56 ημέρες, έως και έξι φορές το χρόνο, εάν δίνετε πλήρες αίμα

Κάθε επτά ημέρες, έως και 24 φορές το χρόνο, εάν δωρίζετε αιμοπετάλια

Κάθε 112 ημέρες, έως και τρεις φορές το χρόνο, εάν κάνετε δωρεά Power Red (όταν χρησιμοποιείται μηχάνημα ώστε να μπορείτε να δωρίσετε δύο μονάδες ερυθρών αιμοσφαιρίων με ασφάλεια)

 

 

Πηγή

ΑίμαΑιμοδοσίαfront-storiesΥγεία