Έτσι γινόμαστε καλύτεροι γονείς και τα παιδιά μας πιο ήρεμα

Η ανάγνωση βιβλίων στα μικρά παιδιά κάνει τους γονείς καλύτερους και διασφαλίζει ότι τα παιδιά θα είναι πιο ήρεμα, με καλύτερη συμπεριφορά.

Είναι αυτή η ιερή ώρα, συνήθως πριν από τον βραδινό ύπνο, που οι γονείς διαβάζουν βιβλία στα παιδιά τους. Μια συνήθεια που καλμάρει τα μικρά, φέρνοντάς τα ακόμη πιο κοντά με τον μπαμπά και με τη μαμά τους, που κουρασμένοι, μεν, ευτυχείς, δε, αλλάζουν τη χροιά της φωνής για να αναπαραστήσουν τους ήρωες της ιστορίας σε ένα “απαιτητικό” κοινό, που ζητάει “λίγο ακόμη”…

Όπως έδειξε νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics, οι άνθρωποι, που διαβάζουν τακτικά στα παιδιά τους, είναι λιγότερο πιθανό να είναι σκληροί απέναντί τους και τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να είναι υπερκινητικά και να έχουν διάσπαση προσοχής.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η συνήθεια προετοιμάζει τα παιδιά για το σχολείο, συμβάλλοντας στη γλωσσική τους εξέλιξη και στην ανάπτυξη συναισθηματικών δεξιοτήτων, αλλά η μελέτη από τους ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Rutgers Robert Wood Johnson είναι η πρώτη, που επικεντρώνεται στο πώς η ανάγνωση επηρεάζει την γονική μέριμνα.

“Για τους γονείς, η απλή ρουτίνα διαβάσματος μαζί με το παιδί σε καθημερινή βάση παρέχει όχι μόνο ακαδημαϊκά, αλλά και συναισθηματικά οφέλη, που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της επιτυχίας του παιδιού στο σχολείο και αργότερα”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Manuel Jimenez, αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής.

“Τα ευρήματά μας μπορούν να εφαρμοστούν σε προγράμματα, που βοηθούν γονείς και φροντιστές, σε απομακρυσμένες περιοχές, να αναπτύξουν γονικές δεξιότητες”.

Η μελέτη εξέτασε στοιχεία για 2.165 ζευγάρια μαμάδων-παιδιών από 20 μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συχνή ανάγνωση στην ηλικία του ενός έτους συνδέεται με λιγότερο σκληρή συμπεριφορά των γονέων στην ηλικία των 3 ετών και η συχνή ανάγνωση στην ηλικία 3 συνδέεται με λιγότερο σκληρή συμπεριφορά των γονέων στην ηλικία των 5 ετών.

Οι μητέρες, που διαβάζουν συχνά στα παιδιά τους, ανέφεραν, εξάλλου, ότι τα παιδιά είχαν λιγότερες καταστροφικές συμπεριφορές.

 

ανάγνωση βιβλίων στα μικρά παιδιά