Φιλία: Είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση της επιδημίας μοναξιάς;

Τα οφέλη της φιλίας ξεπερνούν κατά πολύ το να έχεις κάποιον να εμπιστευτείς ή να περάσεις χρόνο μαζί του – μπορεί επίσης να σε προστατεύσει από προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας. 

Για παράδειγμα, άτομα με καλούς φίλους αναρρώνουν πιο γρήγορα από ασθένειες και χειρουργικές επεμβάσειςΑναφέρουν υψηλότερη ευημερία και νιώθουν ότι ανταποκρίνονται πλήρως στις δυνατότητές τους . Επιπλέον, τα άτομα με καλούς φίλους αναφέρουν ότι είναι λιγότερο μόνοι σε πολλά στάδια της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της εφηβείας

Στην πραγματικότητα, οι φιλίες είναι τόσο ισχυρές που ο κοινωνικός πόνος της απόρριψης ενεργοποιεί τις ίδιες νευρικές οδούς που κάνει ο σωματικός πόνος.

Παραδοσιακές αντιλήψεις για τη φιλία

Οι προηγούμενες γενιές επιστημόνων συμπεριφοράς επικεντρώνονταν παραδοσιακά στην αντίληψη ότι οι άνθρωποι δημιουργούν φιλίες με άτομα που είναι παρόμοια , οικεία και κοντά τους.

Όταν κοιτάζετε όλες τις φιλίες που είχατε στη ζωή σας, αυτοί οι παράγοντες έχουν πιθανώς διαισθητικό νόημα. Είναι πιο πιθανό να έχετε κοινά πράγματα με τους φίλους σας παρά όχι. Αισθάνεστε μια αυξημένη αίσθηση οικειότητας με φίλους όσο περισσότερο τους γνωρίζετε – αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν το απλό αποτέλεσμα της έκθεσης . Και οι φίλοι σας είναι πιο πιθανό να ζουν ή να εργάζονται κοντά σας.

Οι ερευνητές σε αυτόν τον τομέα έχουν επίσης συνήθως χωρίσει τις προτιμήσεις φιλίας με βάση το φύλο. Η διχοτόμηση υποδηλώνει ότι οι γυναίκες προτιμούν τις προσωπικές , συναισθηματικά στενές και πρόσωπο με πρόσωπο φιλίες, ενώ οι άντρες προτιμούν φιλίες πολλών ατόμων, προσανατολισμένες στην εργασία και δίπλα-δίπλα , με έμφαση σε μια κοινή δραστηριότητα.

Και πάλι, όταν εξετάζετε τις δικές σας φιλίες, αυτά τα ευρήματα μπορεί να φαίνονται διαισθητικά. Οι γυναίκες κατά μέσο όρο προτιμούν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που επιτρέπουν την αποκάλυψη του εαυτού τους και την ανταλλαγή μυστικών, όπως να περνούν χρόνο ο ένας προς έναν μιλώντας για τη ζωή τους. Οι άνδρες, από την άλλη πλευρά, τείνουν να προτιμούν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που βασίζονται σε ομάδες και έχουν σαφώς καθορισμένο αποτέλεσμα, όπως να παίζουν αθλήματα μαζί. Ευρήματα όπως αυτά δείχνουν ότι το φύλο και οι προτιμήσεις για τον τρόπο σύνδεσης είναι σημαντικά στις φιλίες.

Αλλά αυτές οι εξηγήσεις της φιλίας δεν αφορούν την πιο σημαντική πτυχή του να κάνεις φίλους – την επιλογή των μεμονωμένων ατόμων που θέλεις να μετατρέψεις σε φίλους σου. Οι αποφάσεις φιλίας δεν είναι τυχαίες. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι παρόμοιοι, οικείοι, σε κοντινή απόσταση και έχουν παρόμοιες προτιμήσεις με εσάς. Ωστόσο, λίγα από αυτά τα άτομα καταλήγουν να είναι φίλοι σας.

Λοιπόν, σε έναν κόσμο γεμάτο δυνατότητες, πώς επιλέγουν οι άνθρωποι αυτούς που θα γίνουν φίλοι τους;

Νέοι τρόποι να σκεφτείς τη φιλία

Την τελευταία δεκαετία, οι ερευνητές άρχισαν να ερευνούν τις ρίζες των προτιμήσεων φιλίας πέρα ​​από τις κλασικές περιγραφές.

Για παράδειγμα, οι κοινωνικοί επιστήμονες βλέπουν ότι υπάρχουν έντονες προτιμήσεις για τους φίλους να είναι πιστοί, έμπιστοι και ζεστοί . Επιπλέον, οι ερευνητές βρίσκουν ότι υπάρχουν προτιμήσεις για φίλους που σας βοηθούν να λύσετε συγκεκριμένα είδη προβλημάτων και είναι γενναιόδωροι και νοιάζονται μαζί σας αντί για άλλους. Αυτές οι προτιμήσεις βοηθούν τους ανθρώπους να πλοηγηθούν κάνοντας φίλους, δεδομένου του περιορισμένου αποθέματος χρόνου και προσπάθειας . Με λίγα λόγια, σας βοηθούν να βρείτε τους καλύτερους δυνατούς φίλους που μπορείτε σε έναν κόσμο γεμάτο δυνατότητες φιλίας.

Οι κοινωνικοί επιστήμονες έμαθαν επίσης ότι, ενώ υπάρχουν κάποιες σημαντικές διαφορές μεταξύ των φύλων στο τι θέλουν οι άνθρωποι στους φίλους, δεν είναι ακριβές να πούμε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες θέλουν ένα είδος φιλίας έναντι ενός άλλου. Στην πραγματικότητα, όταν υιοθετούμε μια πιο ολιστική προσέγγιση και εξετάζουμε  ευρύτερες κατηγοριοποιήσεις  συναισθηματικής εγγύτητας  και εργασιών , οι διαφορές των φύλων σε αυτές τις προτιμήσεις μειώνονται. Και φυσικά, οι άνθρωποι δεν επιλέγουν αποκλειστικά μεταξύ πρόσωπο με πρόσωπο και πλάι-πλάι φιλίες. Αντίθετα, είναι πιο πιθανό να επικεντρωθούν σε αυτό που θέλουν από τους φίλους τους και να αφήσουν αυτές τις ανάγκες να καθοδηγήσουν τον τρόπο δημιουργίας φιλιών.

Σε τελική ανάλυση, είναι οι ατομικές σας προτιμήσεις που σας καθοδηγούν προς τα άτομα που θα ανταποκριθούν καλύτερα στις ιδιαίτερες κοινωνικές σας ανάγκες. Με λίγη τύχη, θα βρείτε φίλους που μπορούν να βοηθήσουν όταν το χρειάζεστε και να σας στηρίξουν στην επίτευξη των στόχων σας. Συνολικά, οι προτιμήσεις σας είναι το κλειδί για την εύρεση φίλων που μπορούν να αποφύγουν το αίσθημα μοναξιάς και να σας προσφέρουν τα κοινωνικά, συναισθηματικά και υγειονομικά οφέλη της φιλίας.

Όταν ψάχνεις για φίλους

Είναι δύσκολο να παρέχουμε σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για τη βελτίωση των φιλιών, επειδή η έρευνα σχετικά με τις προτιμήσεις φιλίας βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Υπάρχουν όμως ορισμένα ξεκάθαρα σημεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη:

  1. Προσδιορίστε τι εκτιμάτε στους φίλους. Θέλετε ένα προς έναν, συναισθηματικά στενές φιλίες ή φιλίες πολλών ατόμων, με γνώμονα την εργασία; Ανάλογα με την προτίμησή σας, διαφορετικά είδη δραστηριοτήτων θα σας βοηθήσουν να βρείτε άλλους που ταιριάζουν και να καλλιεργήσετε αυτές τις φιλίες.
  2. Να ξέρετε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να κάνετε στενές φιλίες . Η έρευνα δείχνει ότι χρειάζονται 30 ώρες αλληλεπίδρασης για να κάνεις έναν περιστασιακό φίλο, 140 ώρες για να κάνεις έναν καλό φίλο και 300 ώρες για να κάνεις έναν καλύτερο φίλο.
  3. Σκεφτείτε τι φέρνετε στο τραπέζι. Όλοι έχουν μοναδικά δυνατά σημεία που φέρνουν στις φιλίες τους. Η έρευνα δείχνει ότι, όταν μπορείτε να αποδείξετε ότι έχετε χαρακτηριστικά που θέλουν οι άνθρωποι σε φίλους, μπορείτε να κάνετε πιο ικανοποιητικές φιλίες .

 

φιλίαfront-stories