Φυσικοί και εύκολοι τρόποι για να ηρεμήσετε το άγχος σας

Το άγχος είναι μέρος της ζωής — όλοι το νιώθουμε από καιρό σε καιρό. Όταν το κάνετε, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να ηρεμήσετε τα συναισθήματά σας. Εάν αισθάνεστε συχνά ανήσυχοι και τίποτα δεν φαίνεται να βοηθάει, μιλήστε με το γιατρό σας για άλλους τρόπους να το διαχειριστείτε. Τι μπορείτε να κάνετε?

Ασκηση

Δεν χρειάζεται να προπονηθείτε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες — ένα 10λεπτο περπάτημα μπορεί να κάνει το κόλπο εξίσου καλά με μια προπόνηση 45 λεπτών. Είτε μπορεί να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα για λίγες ώρες, όπως η ασπιρίνη για τον πονοκέφαλο. Και αν ασκείστε τακτικά — τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα — είναι λιγότερο πιθανό να αισθανθείτε άγχος αρχικά.

Βγείτε έξω

Ακόμη και ένα φυτό στο δωμάτιο, ή εικόνες της φύσης, μπορεί να σας κάνουν να αισθανθείτε λιγότερο άγχος, θυμό ή άγχος. Αλλά είναι καλύτερα να βγεις εκεί έξω. Θα δώσετε ώθηση στη διάθεσή σας και μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση, τον καρδιακό ρυθμό, την ένταση των μυών και τις ορμόνες του στρες, που όλα ανεβαίνουν όταν είστε ανήσυχοι.

Κηπουρική

Βγες έξω και βάλε τα χέρια σου στο χώμα. Η κηπουρική κάνει τον εγκέφαλό σας να απελευθερώνει χημικές ουσίες που τονώνουν τη διάθεση που μπορούν να σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε το άγχος σας. Επιπλέον, θα ασκηθείτε και θα περάσετε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, κάτι που και τα δύο μπορεί να είναι καλά και για εσάς.

Φύλο

Μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα στο μυαλό σας όταν είστε ανήσυχοι, αλλά το σεξ μπορεί να μειώσει την απόκριση του σώματός σας στο στρες. Και μια υγιής σεξουαλική ζωή, ειδικά με έναν αφοσιωμένο σύντροφο, μπορεί να σας κάνει πιο ευτυχισμένους και υγιείς, και αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε μακριά το άγχος.

Διαλογισμός

Αυτός είναι ένας τρόπος για να μειώσετε τις ανησυχίες σας ώστε να τις γνωρίζετε αλλά να μην σας εμποδίζουν. Ο διαλογισμός σας βοηθά να εστιάσετε στην αναπνοή σας και να κρατήσετε το μυαλό σας απαλλαγμένο από σκέψεις. Όταν μια ανησυχία εισέρχεται κρυφά, προσπαθείτε να την απορρίψετε γρήγορα και να καθαρίσετε το κεφάλι σας.

Γιόγκα

Αυτή είναι μια μορφή διαλογισμού: Βάζετε το σώμα σας σε συγκεκριμένες θέσεις που μπορούν να ενισχύσουν και να τεντώσουν τους μύες σας και άλλους ιστούς. Ταυτόχρονα, προσπαθείς να διατηρήσεις την αναπνοή σου ήρεμη. Μπορεί να μειώσει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή σας πίεση και να σας κάνει λιγότερο ανήσυχους. Υπάρχουν όμως κάποιες στάσεις γιόγκα που δεν πρέπει να κάνετε εάν έχετε ορισμένες παθήσεις, γι’ αυτό μιλήστε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε.

Βελονισμός

Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε — αρκεί να μην αγχώνεστε πολύ στη σκέψη των βελόνων. Ένας βελονιστής βάζει πολύ λεπτές βελόνες σε συγκεκριμένα σημεία του σώματός σας. Μερικές φορές η ηλεκτρική διέγερση χρησιμοποιείται επίσης για τη μείωση της έντασης των μυών και των νεύρων.

Αρωματοθεραπεία

Οι απλές μυρωδιές όπως η λεβάντα, το χαμομήλι και το ροδόνερο μπορεί να σας ηρεμήσουν. Προέρχονται από συμπυκνωμένα έλαια που μπορείτε να αναπνεύσετε ή να τα τρίψετε στο δέρμα σας. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι στέλνουν χημικά μηνύματα σε μέρη του εγκεφάλου σας που επηρεάζουν τη διάθεση και το συναίσθημα.

Μασάζ

Οι θεραπευτές πιέζουν, τρίβουν, πιέζουν και σπρώχνουν τους μύες και άλλους μαλακούς ιστούς με τα χέρια, τα δάχτυλα, τους πήχεις, τους αγκώνες και μερικές φορές ακόμη και τα πόδια τους. Μπορεί να βοηθήσει με πόνους στους μύες και άλλα προβλήματα και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και του στρες.

Βιοανάδραση

Ένας εκπαιδευμένος θεραπευτής σας καθοδηγεί να σκεφτείτε πράγματα που σας προκαλούν άγχος, ενώ ένας υπολογιστής διαβάζει τα εγκεφαλικά σας κύματα και σας δίνει ανατροφοδότηση. Με τον θεραπευτή σας, εξασκείτε στρατηγικές ηρεμίας και παρακολουθείτε τα σχόλια στον υπολογιστή για να δείτε πώς λειτουργούν. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε το άγχος σας.

Υπνος

Φορτίζει τον εγκέφαλό σας και ενισχύει τη διάθεση και την εστίασή σας και είναι λιγότερο πιθανό να αγχωθείτε εάν το κοιμηθείτε αρκκετά.  Για να κοιμηθείτε καλύτερα, πηγαίνετε για ύπνο και ξυπνάτε την ίδια ώρα. Διατηρήστε το δωμάτιό σας δροσερό, σκοτεινό και ήσυχο και μην βλέπετε τηλεόραση ή χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή αμέσως πριν κοιμηθείτε. Η τακτική άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στον ύπνο, αλλά προσπαθήστε να την κάνετε τα πρωινά και τα απογεύματα — οι νυχτερινές προπονήσεις μπορούν να ανακατέψουν τον ύπνο σας.

Περιορίστε το αλκοόλ

Μπορεί να βρείτε ένα-δυο ποτά χαλαρωτικά, αλλά πάρα πολλά μπορούν να ανανεώσουν τον εγκέφαλό σας και να σας κάνουν πιο ανήσυχους. Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να επηρεάσει την εργασία και τη ζωή στο σπίτι σας και να προκαλέσει άλλα προβλήματα υγείας, τα οποία μπορούν να αυξήσουν το άγχος σας. Όχι περισσότερα από ένα ποτά την ημέρα για τις γυναίκες, 2 για τους άνδρες, είναι ένας υγιεινός κανόνας.

Ορίστε προτεραιότητες

Μάθετε τι πρέπει να κάνετε αμέσως και τι μπορείτε να περιμένετε. Μια λίστα υποχρεώσεων μπορεί να σας βοηθήσει να χωρίσετε μεγάλα έργα σε μικρότερες εργασίες και να σας κρατήσει συγκεντρωμένους στο τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια. Ζητήστε βοήθεια όταν τη χρειάζεστε και αφήστε πράγματα που δεν είναι τόσο σημαντικά.