Γάλα: Eίναι πράγματι τόσο απαραίτητο όσο πιστεύουμε;

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής τους διατροφής το γάλα, όμως λίγοι είναι εκείνοι που προσλαμβάνουν τις συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες. Οι ειδικοί τώρα μας εξηγούν γιατί το γάλα μπορεί να μην είναι τόσο απαραίτητο, όσο θεωρούμε.

Το γάλα, έχει αντικατασταθεί από πολλούς, από διάφορα υποκατάστατα, όπως γάλα σόγιας, γάλα αμυγδάλου ή καρύδας, τα οποία θεωρούνται πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Αλλά για πολλούς ανθρώπους όλων των ηλικιών, το γάλα αγελάδος παραμένει καθημερινή συνήθεια και προτίμηση, με τα δημητριακά, με τον καφέ, ή σκέτο πριν τον ύπνο.

Σύμφωνα με δημοσιευμένες παγκοσμίως κατευθυντήριες οδηγίες συστήνεται, για τα άτομα από 9 ετών και άνω, να καταναλώνουν 3 κούπες γάλατος καθημερινά. Σε αυτές τις ποσότητες συμπεριλαμβάνονται και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γιαούρτι ή τυρί. Στην πραγματικότητα όμως, από μελέτες στις ΗΠΑ φαίνεται πως, η κατανάλωση δεν ξεπερνά την ποσότητα του 1,6 κούπες.

Αυτό σημαίνει πως πρέπει να αυξήσουμε την ποσότητα γαλακτοκομικών που προσλαμβάνουμε;

Οι ειδικοί αναφέρουν στο New England Journal of Medicine πως δεν χρειάζεται. Αντίθετα, διερευνούν ακόμη στοιχεία για την υποστήριξη της παραπάνω σύστασης για την ημερήσια πρόσληψη γαλακτοκομικών και προτείνουν εναλλακτικές πηγές θρεπτικών συστατικών και ασβεστίου.

Την χρονιά που διανύουμε, μία νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine σχετικά με το θέμα. Οι Dr. Willet και Dr. Ludwig, που ανήκουν στην ομάδα του Harvard T.H. Chan School of Public Health και Harvard Medical School της Βοστόνης, συζητούν τα πλεονεκτήματα της λήψης γάλατος, και εγείρουν ερωτήματα για την αξία του.

Όταν ο Dr. Willett ρωτήθηκε από το Medical News Today γιατί αυτό το θέμα απαιτεί σοβαρή έρευνα, απάντησε ως εξής:

«Αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα, γιατί το γάλα είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος διατροφικών οδηγιών παγκοσμίως»

«Παρόλα αυτά, μελέτες που διενεργήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες δεν έχουν υποστηρίξει πλήρως την ανάγκη για τόσο μεγάλη κατανάλωση γάλατος», προσθέτει.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον Dr. Willett, η υγεία δεν είναι ο μόνος παράγοντας επαναπροσδιορισμού της ανάγκης για γάλα.

«Το γάλα, έχει μεγάλο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, και αν ο καθένας από εμάς κατανάλωνε 3 κούπες την ημέρα, θα υπήρχε τεράστια επιπλέον επιβάρυνση στην ήδη υπάρχουσα κλιματική αλλαγή. Αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν όταν δίνονται οι σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες», δηλώνει.

Πηγή: Medical News Today

 

γάλαγαλακτοκομικά προϊόνταHarvard Medical School