Γιατί μπορεί να πονάνε οι αρθρώσεις σας;

Χρησιμοποιείτε τις αρθρώσεις σας κάθε φορά που κινείστε. Αλλά μάλλον δεν τις σκέφτεστε πολύ — μέχρι να πονέσουν. Ο πόνος στις αρθρώσεις δεν είναι μόνο άβολος, αλλά μπορεί να εμποδίσει την καθημερινότητά σας.Ο πόνος στις αρθρώσεις σας μπορεί να είναι ήπιος. Μπορεί να πονάει λίγο, και όταν κινείστε με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Ή θα μπορούσε να είναι πιο σοβαρό και να κάνει σχεδόν κάθε κίνηση επώδυνη. Μπορεί να υποχωρήσει μετά από μερικές εβδομάδες ή να διαρκέσει για μήνες ή περισσότερο.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι σημαντικό να θεραπεύσετε την αιτία, ώστε να μην επηρεάσει την ποιότητα της ζωής σας.

Αιτίες πόνου στις αρθρώσεις

Ο πόνος στις αρθρώσεις είναι συνηθισμένος, ειδικά καθώς μεγαλώνετε. Πολλές διαφορετικές συνθήκες μπορεί να το προκαλέσουν. Μερικές φορές, μπορεί να αισθάνεστε ότι οι αρθρώσεις σας πονάνε, αλλά ο πόνος προέρχεται πραγματικά από κοντινούς μύες ή τένοντες.

Μερικές καταστάσεις που συχνά προκαλούν πόνο στις αρθρώσεις περιλαμβάνουν:

Οστεοαρθρίτιδα. 

Αυτός ο ευρέως διαδεδομένος τύπος αρθρίτιδας επηρεάζει συχνότερα τα γόνατα, τα χέρια και τους γοφούς σας, αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε άρθρωση. Ξεκινά σταδιακά και συμβαίνει συχνότερα σε άτομα μέσης ή μεγαλύτερης ηλικίας. Μαζί με τον πόνο μπορεί να προκαλέσει:

  • Πρησμένες αρθρώσεις
  • Δυσκαμψία, ειδικά όταν αρχίζετε να κινείστε ξανά μετά τον ύπνο ή το καθιστικό
  • Ένας θόρυβος κρότου όταν μετακινείστε
  • Μειωμένη ικανότητα κίνησης της άρθρωσης
Ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ). Η ΡΑ είναι μια μακροχρόνια αυτοάνοση νόσος , στην οποία το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται κατά λάθος σε υγιή μέρη του σώματός σας. Ο πόνος στις αρθρώσεις συχνά ξεκινά από τα χέρια, τους καρπούς, τα πόδια και τα γόνατά σας, αλλά μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές με την πάροδο του χρόνου. Τείνει να επηρεάζει την ίδια άρθρωση σε κάθε πλευρά του σώματός σας (όπως και τα δύο γόνατα) ταυτόχρονα. Οι μεσήλικες το παθαίνουν πιο συχνά, αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Εκτός από τον πόνο στις αρθρώσεις, άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
  • Πρησμένες αρθρώσεις
  • Δυσκαμψία, ειδικά αφού έχετε μείνει αδρανής
  • Κούραση
  • Πυρετός
  • Απώλεια βάρους

Κάποια Βλάβη.

Μπορεί να αισθανθείτε πόνο μέσα ή γύρω από τις αρθρώσεις σας όταν έχετε κάταγμα, διάστρεμμα, καταπόνηση ή εξάρθρωση. Αυτοί οι τραυματισμοί μπορεί να συμβούν ξαφνικά, κατά τη διάρκεια ατυχήματος ή πτώσης. Αλλά μερικές φορές προκαλούνται από υπερβολική χρήση, όπως το γόνατο του δρομέα .

Επίσης, ένας τραυματισμός όπως ένας σχισμένος σύνδεσμος ή κάταγμα γόνατος μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία σε μια άρθρωση (αιμάρθρωση). Μπορεί να παρατηρήσετε φλεγμονή, ζέστη, δυσκαμψία ή μώλωπες στην τραυματισμένη περιοχή.

Εάν πονούσατε πρόσφατα μια άρθρωση και ξαφνικά αρχίσει να πονάει ξανά, μπορεί να έχετε φλεγμονή. Αυτό είναι το λεπτό στρώμα ιστού γύρω από τις αρθρώσεις σας. Αυτή η κατάσταση, που ονομάζεται τραυματική αρθρίτιδα, συνήθως δεν προκαλεί ερυθρότητα ή θερμότητα.
Θυλακίτιδα Αυτό προκύπτει όταν οι θύλακές σας, οι γεμάτες υγρό και οι σάκοι που βοηθούν στην απορρόφηση των αρθρώσεων σας, φλεγμονώνονται. Η θυλακίτιδα συνήθως επηρεάζει τον ώμο, το γόνατο, τον αγκώνα ή το ισχίο σας. Τείνει να συμβαίνει όταν κάνετε μια κίνηση ξανά και ξανά, όπως να πετάτε ένα μπέιζμπολ ή να γονατίζετε για να τρίψετε δάπεδα.

Εάν έχετε θυλακίτιδα, η άρθρωση σας μπορεί επίσης να πονάει περισσότερο όταν την μετακινείτε ή την πιέζετε.

Ιογενείς λοιμώξεις

Ορισμένες λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν πόνο στις αρθρώσεις και πρήξιμο. Μεταξύ αυτών είναι ο παρβοϊός, ο οποίος προκαλεί την πέμπτη ασθένεια στα παιδιά. Άλλοι ιοί που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στις αρθρώσεις περιλαμβάνουν ερυθρά ( γερμανική ιλαρά ), HIV , ηπατίτιδα Β και ηπατίτιδα C. Αυτοί οι ιοί μερικές φορές σας προκαλούν πυρετό καθώς και πόνο στις αρθρώσεις.

Τενοντίτιδα

Μπορεί να πάθεις τενοντίτιδα όταν κάνεις υπερβολική χρήση ή τραυματισμό ενός τένοντα, τα παχιά κορδόνια που συνδέουν τους μύες και τα οστά σου. Συμβαίνει πιο συχνά στον ώμο, τη φτέρνα ή τον αγκώνα σας. ( Ο αγκώνας του τένις είναι ένας τύπος τενοντίτιδας.) Μπορεί να παρατηρήσετε θαμπό πόνο όταν μετακινείτε την άρθρωση, μαζί με ευαισθησία και κάποιο πρήξιμο.

Η ουρική αρθρίτιδα ή ψευδοουρική αρθρίτιδαΗ ουρική αρθρίτιδα είναι ένας τύπος φλεγμονώδους αρθρίτιδας που προκύπτει όταν κρύσταλλοι από το σώμα σας συσσωρεύονται σε μια άρθρωση. Συνήθως επηρεάζει μία άρθρωση τη φορά, πιο συχνά το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σας. Τα συμπτώματά του ξεκινούν ξαφνικά και έντονα, αλλά τείνουν να έρχονται και να φεύγουν. Περιλαμβάνουν:
  • Έντονος πόνος και ευαισθησία
  • Πρήξιμο
  • Ερυθρότητα
  • Θερμότητα

Η ψευδοουρική αρθρίτιδα προκαλείται επίσης από εναποθέσεις κρυστάλλων και έχει πολύ παρόμοια συμπτώματα. Αλλά πιο συχνά συμβαίνει στα γόνατά σας.

Πότε να επισκεφτείτε έναν γιατρό

Συνήθως, ο πόνος στις αρθρώσεις δεν είναι επείγουσα ανάγκη. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον ήπιο πόνο με φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή όπως η ασπιρίνη , η ιβουπροφαίνη ή η ναπροξένη νατριούχος.

Ή, δοκιμάστε τη θεραπεία με ζεστό ή κρύο. Βάλτε μια παγοκύστη στην επώδυνη άρθρωση μερικές φορές την ημέρα για 15-20 λεπτά τη φορά. Χρησιμοποιήστε ένα μαξιλάρι θέρμανσης ή μουλιάστε σε ζεστό νερό για να χαλαρώσετε.

Εάν ο πόνος στις αρθρώσεις σας διαρκεί 3 ημέρες ή περισσότερο, ή εμφανίζεται πολλές φορές μέσα σε ένα μήνα, κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας. Κλείστε επίσης ένα ραντεβού εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια γύρω από τις αρθρώσεις σας:

  • Πρήξιμο
  • Τρυφερότητα
  • Ζεστασιά
  • Ερυθρότητα
Επισκεφθείτε αμέσως έναν γιατρό εάν έχετε:
  • Έντονος πόνος στις αρθρώσεις
  • Παραμορφώσεις γύρω από την άρθρωση
  • Ξαφνικό πρήξιμο
  • Πρόβλημα με τη χρήση της άρθρωσης

Μόλις εσείς και ο γιατρός σας καταλάβετε τι είναι αυτό που προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις σας, μπορείτε να καταλήξετε σε ένα σχέδιο θεραπείας μαζί. Οι περισσότεροι πόνοι στις αρθρώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη σωστή θεραπεία, που κυμαίνεται από φαρμακευτική αγωγή έως αλλαγές στον τρόπο ζωής.

αρθρώσειςfront-storiesπόνος στις αρθρώσεις