Γιατί δεν πρέπει να κοιμάστε δίπλα στο τηλέφωνό σας

Πού βάζεις το κινητό σου όταν πας για ύπνο ;

Είναι μια δίκαιη υπόθεση να πούμε ότι οι περισσότεροι το κρατάμε δίπλα μας στο κομοδίνο μας – σε τελική ανάλυση, είναι το τελευταίο πράγμα που κοιτάμε πριν κοιμηθούμε και το πρώτο πράγμα που προσπαθούμε όταν ξυπνάμε, σωστά;

Αλλά είναι αυτή πραγματικά μια καλή ιδέα και θα μπορούσε πράγματι μια τέτοια καταναγκαστική συμπεριφορά να μας εμποδίσει να κοιμάστε αρκετά;

Και πάνω από όλα, είναι πραγματικά ασφαλές να έχουμε το τηλέφωνό μας δίπλα μας όλη τη νύχτα;

Πολλοί από εμάς αγνοούμε ευτυχώς ότι ο ύπνος δίπλα στη συσκευή σας μπορεί να εμποδίσει σοβαρά την ικανότητα ύπνου.

Αναγνωρίστε ότι δεν είναι «απλώς ένα τηλέφωνο»

Δεν είναι πραγματικά μόνο τηλέφωνα, έτσι δεν είναι; Περισσότερο σαν απαραίτητοι μικροί υπολογιστές που πολλοί από εμάς δεν αντέχουμε να είμαστε χωρίς αυτά. 

Με μια πληθώρα λειτουργιών που μας κρατούν ξύπνιους – από το να παίζουμε παιχνίδια ή να κάνουμε streaming – δεν είναι περίεργο που αυτές οι συσκευές τσέπης έχουν τεράστιες δυνατότητες να εισβάλλουν στον ύπνο μας.

Χάνουμε σημαντικό υπνο

Πολλοί από εμάς έχουν παγιδευτεί σε αυτή τη γνώριμη παγίδα – δηλαδή αυτή την καταναγκαστική επιθυμία να συνεχίσουμε να ανανεώνουμε, να ελέγχουμε, να διαβάζουμε, να απαντάμε, να κάνουμε κύλιση, να δημοσιεύουμε, να κάνουμε κλικ ή να παίζουμε παιχνίδια. Οι περισσότεροι επίσης, δυσκολεύονται πολύ να αφήσουν τη συσκευή μακριά – κάτι που από μόνο του μπορεί να καθυστερήσει τον ύπνο και να μειώσει τον συνολικό χρόνο ξεκούρασης.  Όλη αυτή η διέγερση, ιδιαίτερα τη νύχτα, μπορεί να κάνει πιο δύσκολο  τον ύπνο.

Μπορεί να ακούγεται δραματικό, αλλά μια τέτοια καταναγκαστική συμπεριφορά για παρατεταμένη περίοδο μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε στέρηση ύπνου.

Η δύναμη του φωτός 

Όλο αυτό το τεχνητό μπλε φως από μια οθόνη τηλεφώνου, tablet ή υπολογιστή επηρεάζει την ικανότητά μας να κοιμόμαστε.  Το μπλε φως ξεγελάει τον εγκέφαλο ώστε να νομίζει ότι είναι μέρα, αναγκάζοντας το σώμα σας να σταματήσει να απελευθερώνει την ορμόνη του ύπνου μελατονίνη – η οποία μας βοηθά να χαλαρώσουμε πριν κοιμηθούμε.  Το τεχνητό φως καταστρέφει επίσης τον κιρκάδιο ρυθμό μας – ένα μοτίβο ύπνου-εγρήγορσης κατά τη διάρκεια ενός 24ώρου ημέρας  που βοηθά στον έλεγχο του καθημερινού σας προγράμματος για ύπνο και εγρήγορση.

Το πρόβλημα της διατήρησης ενός τηλεφώνου στην κρεβατοκάμαρά σας

Κατά γενικό κανόνα, είναι συνετό να κρατάτε αυτό το τηλέφωνο πολύ μακριά από την κρεβατοκάμαρα.  Για αρχάριους, αυτό θα διευκολύνει την αποφυγή της παρατεταμένης χρήσης όταν θα έπρεπε πραγματικά να μεταβαίνετε στον ύπνο.   Το να διώξετε τη συσκευή σε άλλο δωμάτιο θα σας βοηθήσει επίσης να αποτρέψετε τον έλεγχο της εάν ξυπνάτε τη νύχτα.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι τα τηλέφωνα έχουν σχεδιαστεί για να προτρέπουν μια απάντηση. μπορεί να υπάρχουν κουδουνίσματα, συναγερμοί, ειδοποιήσεις ή φώτα που τραβούν την προσοχή σας – χρήσιμα όταν είστε ξύπνιοι, αλλά λιγότερο τη νύχτα. Βλέποντας οποιοδήποτε από αυτά μπορεί εύκολα να κατακερματιστεί η ποιότητα του ύπνου – και επίσης να σας διεγείρει αρκετά ώστε να νιώσετε ότι πρέπει να ανταποκριθείτε.

Είναι εντάξει να κοιμάμαι με ένα τηλέφωνο δίπλα στο κεφάλι μου;

Μερικοί άνθρωποι ανησυχούν για τις επιπτώσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων που εκπέμπονται από τα τηλέφωνα.  Οι ανησυχίες κυμαίνονται από αυξημένους κινδύνους για όγκους του εγκεφάλου έως επιπτώσεις στη γονιμότητα.

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα έχουν αμελητέα επίδραση στο ανθρώπινο σώμα, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι είναι λογικό να είναι λίγη προσοχή – είτε τοποθετώντας το τηλέφωνό τους περίπου τρία πόδια μακριά από αυτά είτε τουλάχιστον βάζοντάς το σε λειτουργία πτήσης  Η θέση του τηλεφώνου σας σε λειτουργία πτήσης και η απενεργοποίηση των ρυθμίσεων τοποθεσίας περιορίζει σοβαρά οποιαδήποτε από αυτήν την ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων – καθώς και το ξυπνητήρι σας θα εξακολουθεί να χτυπάει το πρωί!

Αλλαγές για τη βελτίωση του ύπνου  

Είναι αρκετά σαφές ότι τα τηλέφωνα έχουν μεγάλη ικανότητα να κάνουν τον όλεθρο με την ικανότητά μας να κοιμόμαστε.

Ως εκ τούτου, εάν παλεύετε με την αϋπνία τότε είναι λογικό να σταθμίσετε πόσο το τηλέφωνό σας μπορεί να επηρεάζει το περιβάλλον ύπνου σας και να εξετάσετε τις ακόλουθες αλλαγές:

  • Βγάλτε  το τηλέφωνο από την κρεβατοκάμαρα: Φορτίστε το τηλέφωνό σας στην κουζίνα. Με αυτόν τον τρόπο επιτρέπετε αμέσως στον εαυτό σας να πάει για ύπνο χωρίς το τηλέφωνο. Αυτή η απλή κίνηση θα μπορούσε να είναι το μόνο που χρειάζεται για να σας βοηθήσει να έχετε έναν καλύτερο, πιο αναζωογονητικό ύπνο.
  • Πάρτε ένα ξυπνητήρι: Μπορεί να είναι καιρός να αποκτήσετε ένα παλιομοδίτικο ξυπνητήρι αντί να βασίζεστε στο τηλέφωνό σας για να σας ξυπνήσει – ίσως η αντιστάθμιση της εισβολής για ευκολία απλά δεν αξίζει τον κόπο.  Εάν πρέπει απλώς να χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνό σας ως ξυπνητήρι (ας πούμε ενώ ταξιδεύετε), θυμηθείτε να το ρυθμίσετε σε λειτουργία αεροπλάνου ή νυχτερινής λειτουργίας για να ελαχιστοποιήσετε τις διακοπές – και τοποθετήστε το μακριά από την πρόσβαση.
  • Προστατέψτε με κάθε κόστος τις ώρες πριν τον ύπνο:  Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να προστατεύσετε τις τελευταίες ή δύο ώρες πριν τον ύπνο ως περίοδο χαλάρωσης και προετοιμασίας για ύπνο. Η ανάγνωση από μια τυπωμένη σελίδα είναι ένας υπέροχος τρόπος για να χαλαρώσετε.
ύπνοςκινητό τηλέφωνούπνος με το κινητό