Γιατί έχω κατάθλιψη χωρίς λόγο;

Ένα άτομο που έχει καλή σωματική υγεία, εργάζεται, έχει ένα ασφαλές σπίτι για να ζήσει, αρκετά χρήματα για να φροντίσει τον εαυτό του και την οικογένειά του, υποστηρικτικούς φίλους και χόμπι μπορεί να δυσκολεύεται να καταλάβει γιατί νιώθει επίμονα λυπημένος, θυμός ή ευερέθιστος .

Ελλείψει μιας ξεκάθαρης «έναρξης» όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, το διαζύγιο ή η απώλεια μιας δουλειάς, μπορεί να αισθάνονται ότι δεν έχει νόημα να νιώθουν κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη μπορεί να έχει πολλές αιτίες, όλες από τις οποίες είναι πολύπλοκες και μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοηθούν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αισθήματα κατάθλιψης μπορούν ξεκάθαρα να συνδέονται με μια εμπειρία στη ζωή κάποιου, όπως μια τραγική απώλεια ή ένα βίαιο γεγονός. Άλλα άτομα μπορεί να γνωρίζουν ότι έχουν οικογενειακό ιστορικό ψυχικής ασθένειας και, ως εκ τούτου, μπορεί να μην παρασυρθούν από τη διάγνωση της κατάθλιψης.

Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι πέφτουν σε κατάθλιψη και δεν ξέρουν γιατί. Μπορεί να αισθάνονται ότι δεν έχουν «λόγο» να νιώθουν κατάθλιψη—ειδικά αν αντιλαμβάνονται τη ζωή τους ως «καλή» ή «εύκολη» σε σύγκριση με άλλους.

Η πίεση να εξηγήσουν ή να δικαιολογήσουν πώς αισθάνονται μπορεί να επιδεινώσει την κατάθλιψη και μπορεί να εμποδίσει τους ανθρώπους να λάβουν την απαραίτητη θεραπεία.

Η σημασία της εστίασης σε «αιτίες» όχι σε «λόγους» 

Οι ερευνητές εξακολουθούν να μαθαίνουν για όλους τους διαφορετικούς μηχανισμούς που οδηγούν την κατάθλιψη.   Υπάρχουν πολλές αιτίες και στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι ένας συνδυασμός παραγόντων που τελικά προκαλούν ένα άτομο σε κατάθλιψη.

Μερικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην κατάθλιψη περιλαμβάνουν:

  • Χημεία του εγκεφάλου : Η «χημεία» της κατάθλιψης δεν είναι καλά κατανοητή, αλλά οι ερευνητές γνωρίζουν ότι μια ανισορροπία των χημικών ουσιών του εγκεφάλου που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, ακόμη και αν δεν υπάρχει μια προφανής «έναρξη
  • Μη τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου : Ορισμένες επιρροές, όπως η δομή του εγκεφάλου, η γενετική προδιάθεση και οι περιβαλλοντικές εκθέσεις, δεν είναι κάτι που ένα άτομο μπορεί να ελέγξει.
  • Τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου : Οι παράγοντες κινδύνου που εμπίπτουν στην κατηγορία των επιλογών τρόπου ζωής θεωρούνται τροποποιήσιμοι, αλλά ο βαθμός στον οποίο ένα άτομο μπορεί να το κάνει θα εξαρτηθεί από τις δικές του ικανότητες και από την υποστήριξη που έχει.

Η κατάθλιψη μπορεί να κάνει πολύ πιο δύσκολη την αντιμετώπιση παραγόντων που μπορεί να συμβάλλουν στην κατάθλιψη, όπως η χρήση ουσιών ή η διατροφή . Όσο είναι ψυχική ασθένεια, η κατάθλιψη μπορεί να είναι και σωματική. Συμπτώματα όπως ο χρόνιος πόνος και η κόπωση μπορεί να δυσκολέψουν τους ανθρώπους να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, όπως η άσκηση, ακόμα κι αν θέλουν και πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

Για να πραγματοποιήσουν αυτές τις αλλαγές (και να τις διατηρήσουν) οι άνθρωποι πρέπει να έχουν τα σωστά εργαλεία και αρκετή υποστήριξη. Για να λάβει θεραπεία, ένα άτομο με κατάθλιψη πρέπει να αισθάνεται ασφαλές μιλώντας για το πώς αισθάνεται.

Ένα άτομο που πιστεύει ότι έχει κατάθλιψη «χωρίς λόγο» μπορεί να μην αισθάνεται ότι «αξίζει» να ζητήσει ή να λάβει βοήθεια. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να εστιάσετε λιγότερο στην «αιτία» της κατάθλιψης και αντ’ αυτού να σκεφτείτε τις αιτίες. 

Η εξέταση των αιτιών βοηθά τους ανθρώπους (τόσο εκείνους με κατάθλιψη όσο και εκείνους που θέλουν να τους υποστηρίξουν) να κατανοήσουν ότι η κατάθλιψη είναι μια ιατρική κατάσταση και όχι μια επιλογή.

Η κατάθλιψη μπορεί να είναι, χρειάζεται και αξίζει να αντιμετωπιστεί. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης της πάθησης. Αυτό που λειτουργεί για ένα άτομο μπορεί να μην λειτουργεί για ένα άλλο, και μερικοί άνθρωποι πρέπει να δοκιμάσουν πολλές διαφορετικές επιλογές πριν βρουν κάτι αποτελεσματικό.

Δεν είναι επίσης ασυνήθιστο για τους ανθρώπους να χρειάζεται να δοκιμάζουν διαφορετικές θεραπείες κατά τη διάρκεια της ζωής τους για να διαχειριστούν την κατάθλιψη, καθώς η κατάσταση μπορεί να αλλάξει και να εξελιχθεί ως απάντηση στις αλλαγές στη ζωή ενός ατόμου (τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά).

Εάν είστε σε κατάθλιψη αλλά δεν καταλαβαίνετε γιατί, μπορεί να αναγνωρίσετε ότι χρειάζεστε βοήθεια και μπορεί να τη θέλετε , αλλά μπορεί επίσης να παλεύετε με την αίσθηση ότι δεν «έχετε το δικαίωμα» να ζητήσετε βοήθεια.

Μην ξεχάστε όμως οτι κάθε άτομο με κατάθλιψη αξίζει και μπορεί να έχει  θεραπεία.

κατάθλιψη