Γιατί έχουν σημασία τα 2 πρώτα χρόνια του γάμου

Ο πρώτος χρόνος του γάμου είναι γεμάτος αλλαγές και προσαρμογές καθώς εσείς και ο σύντροφός σας προσαρμόζεστε στους νέους σας ρόλους. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεστε αυτήν την περίοδο προσαρμογής είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροζωία του γάμου σας, λένε οι ερευνητές.

Η μείωση της αγάπης, της στοργής και της ανταπόκρισης και η αύξηση της αμφιθυμίας μέσα στα δύο πρώτα χρόνια του γάμου μπορεί να είναι προγνωστικός παράγοντας για διαζύγιο μετά από 13 χρόνια.  Αυτό προκύπτει από μια μελέτη του 2009 σχετικά με τους προγνωστικούς παράγοντες της συζυγικής ικανοποίησης και τους στρεσογόνους παράγοντες από τον Ted Huston , PhD, του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Austin.

Η ίδια μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα ζευγάρια που χώρισαν μέσα στα πρώτα δύο χρόνια έδειξαν σημάδια απογοήτευσης και ήταν αρνητικά το ένα προς το άλλο τους πρώτους 2 μήνες του γάμου τους. Τα ζευγάρια που ήταν ακόμη ευτυχισμένα παντρεμένα ήταν ζευγάρια που μπορούσαν να έχουν θετικά συναισθήματα για τους συζύγους τους κατά τη διάρκεια αυτής της πρώιμης περιόδου στη σχέση τους.

Πιο πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι οι νεόνυμφοι μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε δυσαρέσκεια λόγω μη ρεαλιστικών προσδοκιών ή του επιπέδου αυτού που βιώνουν σε σχέση με αυτό που περίμεναν όσον αφορά τον γάμο.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα νιόπαντρα ζευγάρια που τείνουν να εκτιμούν ότι τα επίπεδα ευτυχίας τους θα αυξηθούν (ή τουλάχιστον θα παραμείνουν τα ίδια) μέσα στα πρώτα τέσσερα χρόνια του γάμου είναι πιο πιθανό να βιώσουν μείωση της ευτυχίας τους με την πάροδο του χρόνου.

Εκτός από τη διατήρηση του ρομαντισμού ζωντανό, υπάρχουν και άλλες προτεραιότητες που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα ζευγάρι. Τι μπορείτε να κάνετε:
  • Αποφασίστε πώς να χειριστείτε τα χρήματα. Συζητήστε εάν θέλετε να διαχειριστείτε τα οικονομικά σας χωριστά, από κοινού ή με συνδυασμό ξεχωριστών και κοινών λογαριασμών. Σε κάθε περίπτωση, μην λέτε ποτέ ψέματα. Η ειλικρίνεια είναι το κλειδί όταν πρόκειται για την αποφυγή συγκρούσεων για χρήματα.
  • Μάθετε πώς να χειρίζεστε τις μικροδουλειές. Η δίκαιη κατανομή των οικιακών εργασιών μπορεί να εξαλείψει το άγχος στο σπίτι σας και να εξασφαλίσει έναν  ευτυχισμένο γάμο. Λάβετε υπόψη ότι πιθανότατα θα πρέπει να επαναξιολογείτε τη λίστα από καιρό σε καιρό.
  • Βρείτε τρόπους να περάσετε τον ελεύθερο χρόνο σας . Ενώ ο χρόνος μαζί είναι σημαντικός, χρειάζεστε επίσης ποιοτικό χρόνο εκτός της σχέσης σας για προσωπική ανάπτυξη και ανεξαρτησία.
  • Βρείτε χρόνο για σεξ . Ακόμη και όταν η ζωή είναι πολυάσχολη και ταραχώδης, η διατήρηση της σεξουαλικής σας ζωής υγιούς πρέπει να παραμένει προτεραιότητα. Ενώ τα περισσότερα ζευγάρια συνήθως κάνουν σεξ μία φορά την εβδομάδα,  είναι σημαντικό να καταλάβετε τι λειτουργεί για εσάς για να διατηρήσετε την οικειότητα.
  • Βάλτε όρια με τα πεθερικά. Συζητήστε με το σύζυγό σας σχετικά με το τι είναι εντάξει και τι δεν είναι εντάξει όσον αφορά τη συμμετοχή των πεθερικών σας. Για παράδειγμα, μπορούν να πέσουν απροειδοποίητα ή περιμένετε ένα τηλεφώνημα ή ένα μήνυμα πρώτα;
  • Κατανοήστε τις διαφορές. Ενώ οι βασικές σας αξίες είναι πιθανώς οι ίδιες, οι σκέψεις και οι πεποιθήσεις του συζύγου σας μπορεί να διαφέρουν από τις δικές σας. Η κατανόηση και ο σεβασμός αυτών των διαφορών θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την κρίση και να βελτιώσετε τη σχέση σας.
  • Μάθετε να χειρίζεστε τις συγκρούσεις. Ενώ η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη, ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεστε τις συγκρούσεις μπορεί να κάνει τη διαφορά στο γάμο σας. Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να διατηρήσετε μια εποικοδομητική στάση και αμοιβαίο σεβασμό και να είστε πρόθυμοι να αναγνωρίσετε την άποψη του συντρόφου σας.
  • Συζητήστε τις προσδοκίες . Από τις οικιακές ευθύνες μέχρι τη σεξουαλική οικειότητα, είναι σημαντικό να συζητήσετε τι περιμένετε από τον σύντροφό σας. Άλλωστε, ανεκπλήρωτες ή μη ρεαλιστικές προσδοκίες μπορεί να δημιουργήσουν σημαντικό άγχος στη σχέση σας.

Τι να κάνετε αν δυσκολεύεστε

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να κάνετε μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση με τον σύζυγό σας, χωρίς να κατηγορείτε, για τις ανησυχίες σας. Μπορείτε να ξεκινήσετε λέγοντας κάτι σαν, «Νομίζω ότι και οι δύο παλεύουμε να προσαρμοστούμε στο να είμαστε παντρεμένοι».  Είναι επίσης σημαντικό να:

  • Αποφύγετε να κατηγορήσετε τον σύντροφό σας
  • Έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες
  • Δώστε χρόνο στον εαυτό σας και στον σύντροφό σας να προσαρμοστούν
  • Θυμηθείτε ότι μπορείτε να βοηθήσετε τον σύντροφό σας να μεγαλώσει, αλλά δεν μπορείτε να αλλάξετε αυτό που είναι
  • Εκτιμήσετε τον σύντροφό σας
  • Περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί
Αν και τα πρώτα δύο χρόνια ενός γάμου λέγεται ότι είναι τα πιο δύσκολα, συχνά είναι τα πιο χαρούμενα. Μπορεί να είναι μια τεράστια περίοδος οικειότητας και ανακάλυψης. Υπάρχουν τόσα πολλά να μάθουμε ο ένας για τον άλλον και τόσα πολλά να εκφράσουμε ο ένας στον άλλον. Στο στάδιο του νεόνυμφου, μπορείτε να χτίσετε τα θεμέλια για μια δια βίου, ουσιαστική συνεργασία. Απολαύστε λοιπόν και ρομαντικά ο ένας τον άλλον.
γάμοςγάμος και σεξ