Γιατί είμαι πάντα θυμωμένος;

Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που πολλοί άνθρωποι καταπιέζουν επειδή δεν θέλουν να το εκφράσουν ή ίσως δεν ξέρουν πώς να το εκφράσουν υγιεινά.

Το να βιώνεις άδικη μεταχείριση, να ακούς κριτική ή απλά να μην παίρνεις αυτό που θέλεις είναι μόνο μερικά από τα πιθανά ερεθίσματα. Η εμπειρία του θυμού μπορεί να κυμαίνεται από ήπιο ερεθισμό έως απογοήτευση, μέχρι την οργή. Η πλήξη μπορεί συχνά να θεωρηθεί ως μια ήπια εκδοχή θυμού με τη μορφή δυσαρέσκειας με αυτό που συμβαίνει.

Γιατί κάποιος μπορεί να αισθάνεται θυμωμένος

Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που μπορεί να προκληθεί από πολλές διαφορετικές αιτίες. Ορισμένες από αυτές τις αιτίες είναι βαθιές υποκείμενες ανεπίλυτες συγκρούσεις που δεν έχουν αντιμετωπιστεί, ενώ άλλοι λόγοι περιλαμβάνουν τους εξής:

  • Το να σας ασέβονται ή να σας φέρονται άδικα
  • Αίσθημα απειλής ή παραβίασης
  • Να πληγωθείς σωματικά
  • Αίσθημα απελπισίας
  • Αίσθημα ανίσχυρης
  • Υψηλά επίπεδα στρες ή άγχους

Προσδιορίστε προβλήματα στο παρελθόν σας που θα μπορούσαν να συμβάλουν στον θυμό σας. Έχετε κακοποιηθεί ή τιμωρηθήκατε σκληρά στο παρελθόν σας; Δυσκολεύεστε να ελέγξετε την ψυχραιμία και τα συναισθήματά σας; Σου λείπει η αίσθηση της εσωτερικής γαλήνης; Προσδιορίστε υπάρχοντα σενάρια που σας θυμώνουν, όπως δυσαρέσκεια για τη δουλειά, τον σύζυγο, τον εαυτό σας ή το παιδί σας.

Σημάδια θυμού

  • Φωνάζετε δυνατά και συχνά
  • Βρίζετε και εκτοξεύετε απειλές
  • Χτυπάτε ανθρώπους, ζώα ή αντικείμενα
  • Γίνεστε αποτραβηγμένος και απόμακρος
  • Προκαλείτε αυτοτραυματισμό

Αιτίες

Ας υποθέσουμε ότι αντιμετωπίζετε μια αγχωτική κατάσταση ή βιώνετε εκφοβισμό ή αρνητικές συνθήκες ζωής. Σε αυτή την περίπτωση, είναι φυσιολογικό να νιώθετε θυμό και απογοήτευση, ειδικά όταν αντιμετωπίζετε χρόνια συναισθήματα άγχους, απομόνωσης και άγχους.

Ως παιδί ή νεαρός ενήλικας, μπορεί να έχετε μεγαλώσει γύρω από ανθυγιεινούς και μη παραγωγικούς τρόπους να βιώσετε το θυμό. Ίσως οι γονείς, οι φροντιστές ή τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειάς σας να μην εξέφρασαν τα συναισθήματά τους με υγιή τρόπο, τα οποία ξεχείλισαν και μεταφέρθηκαν στην ενηλικίωση.

Αναγνωρίζοντας ότι δεν μάθατε υγιείς τρόπους διαχείρισης του θυμού σας στην παιδική σας ηλικία είναι το πρώτο βήμα για να κατανοήσετε γιατί ο θυμός σας μετατρέπεται σε ανθυγιεινά συναισθήματα και συνθήκες στην ενήλικη ζωή.

Εάν έχετε βιώσει τραυματικά γεγονότα στο παρελθόν, μπορεί να είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε υπολειπόμενο θυμό, καθώς τα τραυματικά γεγονότα μπορεί να έχουν μια μόνιμη επίδραση στον ψυχισμό σας.

Ένας εξουσιοδοτημένος θεραπευτής ή σύμβουλος ψυχικής υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το παρελθόν σας τραύμα, τις παρούσες στρεσογόνες καταστάσεις και τις υποκείμενες παιδικές συγκρούσεις με την ελπίδα να σας προσφέρει καθοδήγηση και θεραπεία.

Μπορεί ο θυμός να είναι ένα θετικό συναίσθημα;

Η κοινωνία μας βλέπει τον θυμό ως αρνητικό συναίσθημα. Ως εκ τούτου, συχνά δεν θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε ή νιώθουμε ενοχές όταν το αντιμετωπίζουμε, αλλά μπορεί ο θυμός να γίνει υγιής διέξοδος όταν αντιμετωπίζεται κατάλληλα;

Ο θυμός γίνεται επιβλαβής όταν δεν τον θεωρείτε ως σήμα για να διορθώσετε το υποκείμενο πρόβλημα. Αφήνετε τον θυμό να φουντώνει μέχρι να αντιπαθήσετε τα συναισθήματά σας, τον εαυτό σας και το άτομο που σας έκανε να νιώθετε έτσι.

Ο θυμός που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να εμπλακεί και να δημιουργήσει πιο σημαντικά προβλήματα όπως κατάθλιψη, άγχος, επιθετικότητα και διαλυμένες σχέσεις. Τα συναισθήματα, ακόμα και ο θυμός, εξυπηρετούν κάποιο σκοπό.

Υγιής θυμός

Ο υγιής θυμός σας αναγκάζει να διορθώσετε το πρόβλημα αρχικά γιατί δεν πρόκειται να αφήσετε τη συμπεριφορά σας να μην διορθωθεί. Δεύτερον, επειδή δεν θέλετε ο θυμός σας να μετατραπεί σε επιθετικότητα, αυτός είναι ο βοηθητικός θυμός.

Η αναγνώριση του θυμού σας και η αντιμετώπιση των υποκείμενων παραγόντων είναι τα πρώτα βήματα για να αντιμετωπίσετε τον θυμό σας και να επιλύσετε τυχόν αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις που σχετίζονται με τον θυμό.

Ο θυμός μπορεί να είναι ένα θετικό συναίσθημα όταν τον χρησιμοποιούμε για να λύσουμε προβλήματα και να αναγνωρίσουμε τις συγκρούσεις. Είναι σημαντικό να αποδεχόμαστε τον θυμό μας ως ένα φυσιολογικό συναίσθημα και αντί να ενεργούμε πάνω του με αρνητικούς τρόπους, μαθαίνουμε να τον εκφράζουμε με υγιείς τρόπους, ώστε να μην χρειάζεται να τον κουβαλάμε σαν βαρέων βαρών.

Το να εκφράζουμε το θυμό μας με υγιείς τρόπους σημαίνει ότι αφιερώνουμε χρόνο για να αναπνεύσουμε, να επεξεργαστούμε τα συναισθήματά μας και να αναπτύξουμε υγιεινές λύσεις.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι γράφουμε τις σκέψεις μας, βάζουμε όρια και όρια πριν θυμώσουμε, αναγνωρίζουμε οποιαδήποτε ανεπίλυτη σύγκρουση ή υποκείμενες ιδέες, σχηματίζουμε ένα σχέδιο, μιλάμε με φίλους και συγγενείς για τα συναισθήματά μας και πηγαίνουμε σε θεραπεία.