Γιατί η “φτωχή” όσφρηση σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου

Όπως αναφέρει το περιοδικό Annals of Internal Medicine, στη μελέτη συμμετείχαν για 13 χρόνια 2.300 υγιείς άνθρωποι, ηλικίας από 71 έως 82 ετών, οι οποίοι έκαναν ένα τεστ όσφρησης, που περιελάμβανε 12 διαφορετικές μυρωδιές.

Με βάση τα αποτελέσματα οι ερευνητές τους χώρισαν σε κατηγορίες, ανάλογα με την οσφρητική τους ικανότητα.

Σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους ενήλικες, που είχαν καλή αίσθηση της όσφρησης, εκείνοι με κακή όσφρηση είχαν 46% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου σε 10 χρόνια και 30% σε 13 χρόνια.

Τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν ελάχιστα από το φύλο, τη φυλή ή από άλλους δημογραφικούς παράγοντες ή παράγοντες του τρόπου ζωής. Ωστόσο η αποκάλυψη ότι οι πιο υγιείς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, αιφνιδίασε τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Michigan.

Η “φτωχή” όσφρηση είναι γνωστή ως πρώιμο σημάδι του Πάρκινσον και της άνοιας και συνδέεται με την απώλεια βάρους. Ωστόσο αυτές οι παράμετροι εξήγησαν μόνο το 28% του αυξημένου κινδύνου, αφήνοντας το μεγαλύτερο μέρος του ανεξήγητο.

Ο επιδημιολόγος και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης Dr Honglei Chen εξήγησε: “Η κακή αίσθηση της όσφρησης γίνεται πιο συνηθισμένη, καθώς οι άνθρωποι γερνούν και υπάρχει ένας σύνδεσμος με μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου. Έτσι, το να ενσωματώσουμε έναν έλεγχο της οσμής στις επισκέψεις ρουτίνας, μπορεί να είναι μια καλή ιδέα σε κάποια φάση”.

Η κακή αίσθηση της όσφρησης μπορεί να είναι ένα σημάδι για την επιδείνωση της υγείας, πριν ακόμη αναγνωριστεί στο ιατρείο.

“Όλα αυτά μας λένε ότι, σε ηλικιωμένους ενήλικες, η μειωμένη αίσθηση της όσφρησης έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην υγεία, πέρα ​​από αυτές που ξέρουμε ήδη”, κατέληξε ο Dr Chen.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
έλλειψηκίνδυνος θανάτουφτωχή όσφρηση