Γιατί η πρόβλεψη των γιατρών για τον χρόνο ζωής ασθενών με καρκίνο του μαστού είναι συνήθως λανθασμένη

Οι γιατροί κάνουν συχνότερα λάθος παρά σωστές εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά το χρόνο ζωής που απομένει σε ασθενείς με προχωρημένου σταδίου καρκίνο του μαστού.

Η ακρίβεια στο χρόνο ζωής που υπολογίζουν οι γιατροί ότι θα ζήσουν οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού προσεγγίζει το 20-30%, σύμφωνα με την Δρ. Μπελίντα Κάιλι, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στην Αυστραλία.

Η ίδια τονίζει ότι αν και πολλοί ασθενείς θέλουν να μάθουν πόσο χρόνο αναμένεται ότι θα ζήσουν, οι γιατροί δυσκολεύονται να δώσουν ακριβείς πληροφορίες.

Έρευνα έδειξε πως είναι προτιμότερο αντί να δίνουν στους ασθενείς έναν μέσο χρόνο επιβίωσης να κάνουν εκτιμήσεις για το καλύτερο και το χειρότερο πιθανό σενάριο αλλά και για τους τυπικούς χρόνους επιβίωσης.

Η Δρ. Κάιλι τ΄΄ονισε ότι: “Κάθε εβδομάδα συναντώ γυναίκες όλων των ηλικιών που έχουν καρκίνο του μαστού σε προχωρημένο στάδιο και ρωτούν συχνά πόσος χρόνος τους μένει, πιθανότατα για να διευθετήσουν κάποιες “εκκρεμότητες” που έχουν”.

“Ωστόσο, οι ογκολόγοι δεν είναι πάντα σίγουροι για το πώς μπορούν να βοηθήσουν, καθώς δεν γνωρίζουν  για το πόσο πραγματικά θέλουν οι ασθενείς να γνωρίζουν την πραγματική κατάσταση, για το εάν είναι πιθανό να δώσουν ακριβείς πληροφορίες και το πώς να μιλήσουν για ένα τέτοιο θέμα χωρίς να κατακερματίσουν τις ελπίδες των ασθενών” αναφέρει η Δρ. Κάιλι.

Παλιότερες έρευνες έχουν δείξει πως η πλειοψηφία των καρκινοπαθών θέλει να ξέρει αν ο καρκίνος τους είναι θεραπεύσιμος και πολλοί επίσης θέλουν να ξέρουν για το πόσο θα ζήσουν.

Η Δρ. Κάιλι εξηγεί ότι τα δεδομένα για τον χρόνο επιβίωσης προέρχονται ως επί το πλείστον από κλινικές δοκιμές όπου οι ασθενείς πληρούν ορισμένα κριτήρια. Συνήθως είναι νεότεροι, σε καλύτερη φυσική κατάσταση και έχουν λιγότερα προβλήματα υγείας, οπότε συχνά ζουν περισσότερο.

Η Δρ. Κάιλι τόνισε επίσης ότι εάν πεις σε μια ασθενή ότι έχει ένα συγκεκριμένο μέσο χρόνο επιβίωσης, για παράδειγμα έξι μήνες, της καταστρέφεις της ελπίδες ότι μπορεί να ζήσει περισσότερο, αν και στην πραγματικότητα έχει 50% πιθανότητες να ζήσει, πράγματι περισσότερο.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

 

ασθενείςΚαρκίνος Μαστούπροβλέψη γιατρώνχρόνος ζωής