Γιατί μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη από άλλους

Γιατί μερικοί άνθρωποι βιώνουν κατάθλιψη ενώ άλλοι όχι—ακόμα και κάτω από τις ίδιες συνθήκες; Το να καταλάβουμε τι κάνει κάποιον πιο επιρρεπή στην κλινική κατάθλιψη εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο πιεστικά ερωτήματα για τους ερευνητές και τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Αν και οι ερευνητές δεν έχουν ακριβή απάντηση στο γιατί μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη από άλλους, υπάρχουν πιθανώς περισσότεροι από ένας αιτιολογικοί παράγοντες. Η έρευνα έχει εμπλέξει τα πάντα, από φυσικές και χημικές διαφορές στον εγκέφαλο έως κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου. 

Η πολυπλοκότητα της κατάθλιψης είναι αυτή που την καθιστά δύσκολη τη διάγνωση και τη θεραπεία. Η κατανόηση του τι θα μπορούσε να κάνει ένα άτομο πιο πιθανό να εμφανίσει κατάθλιψη είναι το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη στρατηγικών πρόληψης και θεραπείας προσαρμοσμένων στη μείωση της ατομικής ευπάθειας στην πάθηση. 

Η ανάπτυξη μιας πληρέστερης κατανόησης των διάφορων μηχανισμών που οδηγούν την κατάθλιψη θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τους ερευνητές να βελτιώσουν την πρόβλεψη του ποιος θα πάθουν κατάθλιψη καθώς και να προβλέψουν πώς θα εμφανιστεί η κατάσταση με την πάροδο του χρόνου. 

Με αυτές τις πληροφορίες, οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας θα ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι να προβλέψουν πώς ένα άτομο μπορεί να ανταποκριθεί στα αντικαταθλιπτικά ή σε άλλες μορφές θεραπευτικής αγωγής.

Τι προκαλεί την κατάθλιψη; 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας , πάνω από 300 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με κατάθλιψη. Ενώ πολλοί μοιράζονται την εμπειρία της κατάθλιψης, οι παράγοντες που συμβάλλουν θα είναι διαφορετικοί για κάθε άτομο με την πάθηση.

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες, όπως η γενετική, που δεν έχετε τον έλεγχο. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα, όπως η διατροφή σας, που μπορούν να τροποποιηθούν. Αν και η αλλαγή δεν θα αποτρέψει απαραίτητα την κατάθλιψη, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου σας.

Είτε μπορείτε να τα αλλάξετε είτε όχι, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τους παράγοντες που θα μπορούσαν να σας κάνουν πιο πιθανό να αναπτύξετε κατάθλιψη στη διάρκεια της ζωής σας. Απλώς θυμηθείτε ότι οι ερευνητές εξακολουθούν να υπολογίζουν τον ρόλο που παίζει κάθε παράγοντας. Το να έχετε έναν —ή και πολλούς— από τους παράγοντες που πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην κατάθλιψη δεν σημαίνει ότι σίγουρα θα πάθετε κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη είναι κοινή σε άτομα κάθε ηλικίας, φυλής, ταυτότητας φύλου και κοινωνικοοικονομικής κατάστασης. Σύμφωνα με την έκθεση του 2017 από το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, η κατάθλιψη επηρεάζει περίπου 17,3 εκατομμύρια ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και το 2018, το CDC ανέφερε ότι περίπου 1,9 εκατομμύρια παιδιά (ηλικίας 3-17) στις ΗΠΑ έχουν διαγνωστεί με κατάθλιψη.

Βιολογικοί Παράγοντες

  • Χημεία Εγκεφάλου 
  • Γενεσιολογία
  • Χρόνιος Πόνος και Ασθένεια
  • Oρμόνες

Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Περιβαλλοντικοί παράγοντες φαίνεται επίσης να παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της κατάθλιψης σε μερικούς ανθρώπους.

  • Πρώιμο τραύμα και κακοποίηση
  • Φτώχεια
  • Περιβαλλοντικές εκθέσεις

Κοινωνικοί Παράγοντες

Εκτός από βιολογικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, κοινωνικοί παράγοντες όπως η προσωπικότητα ενός ατόμου, οι εμπειρίες άγχους και συγκρούσεων, ακόμη και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης.

  • Προσωπικότητα
  • Στρες και σύγκρουση
  • Πένθος
  • Μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Παράγοντες τρόπου ζωής

Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, οι παράγοντες του τρόπου ζωής από τα φάρμακα που παίρνετε στη διατροφή σας μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο να εμφανίσετε κατάθλιψη.

  • Συνταγογραφούμενα φάρμακα
  • Χρήση ουσιών
  • Διατροφή και σωματική δραστηριότητα

Η εμπειρία κάθε ατόμου να ζει με την κατάθλιψη θα ποικίλλει, όπως και οι επιμέρους παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την πορεία της πάθησης. Η ψυχική ασθένεια είναι κοινή και θεραπεύσιμη, αλλά μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να βρεθεί η ασφαλέστερη και πιο αποτελεσματική θεραπεία.

Η συνεργασία με γιατρούς και επαγγελματίες ψυχικής υγείας, η ανάπτυξη στρατηγικών αντιμετώπισης στην εργασία και το σχολείο και η υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους είναι ζωτικής σημασίας για κάθε άτομο που ζει με κατάθλιψη, καθώς και για εκείνους με παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της πάθησης στη διάρκεια της ζωής τους.

αιτίες κατάθλιψηςκατάθλιψη