Γιατί να μην παίρνετε σοβαρές αποφάσεις με άδειο στομάχι

Ετοιμάζεστε να πάρετε μια σημαντική απόφαση για τη ζωή σας; Διαβάστε γιατί δεν πρέπει να το κάνετε με άδειο στομάχι, πεινασμένοι.

Από το νηστικό αρκούδι δε χορεύει, περνάμε στο νηστικό αρκούδι δεν αποφασίζει, παραφράζοντας τη λαϊκή ρήση…

Ερευνητές από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Dundee, με επικεφαλής τον Dr Benjamin Vincent, διαπίστωσαν ότι η πείνα άλλαξε σημαντικά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων των ανθρώπων, καθιστώντας τους ανυπόμονους και πιο πιθανό να προτιμήσουν μια μικρή ανταμοιβή που θα λάβουν νωρίτερα, από μια μεγαλύτερη που τους υποσχέθηκαν για αργότερα.

Οι συμμετέχοντες στο ενδιαφέρον πείραμα, που σχεδιάστηκε σχετικά με τρόφιμα, χρήματα και άλλες ανταμοιβές, μελετήθηκαν όταν είχαν χορτάσει την πείνα τους και πάλι όταν είχαν παραλείψει ένα γεύμα και πεινούσαν, μένοντας νηστικοί για ένα 10ωρο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πείνα στην πραγματικότητα αλλάζει εντελώς το σκεπτικό των ανθρώπων, άσχετα από τα τρόφιμα.

“Θέλαμε να μάθουμε αν η πείνα έχει συγκεκριμένο αντίκτυπο στον τρόπο λήψης αποφάσεων, που αφορούν μόνο στα τρόφιμα ή αν έχει ευρύτερα αποτελέσματα και αυτή η έρευνα υποδηλώνει ότι η λήψη αποφάσεων επικεντρώνεται στο παρόν, όταν οι άνθρωποι είναι πεινασμένοι”, είπε ο Dr Vincent.

“Οι άνθρωποι γενικά γνωρίζουν ότι, όταν είναι πεινασμένοι, δεν πρέπει να πάνε σούπερ μάρκετ να ψωνίσουν, επειδή είναι πιο πιθανό να κάνουν ανθυγιεινές και λάθος επιλογές. Η έρευνά μας δείχνει ότι αυτό θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο και σε άλλα είδη αποφάσεων“.

Η παρούσα μελέτη εντάσσεται σε μια μεγαλύτερη προσπάθεια της ψυχολογίας να χαρτογραφήσει παράγοντες, που επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων.

«Ακούμε για παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς να έχουν φάει πρωινό, πολλοί άνθρωποι κάνουν δίαιτες περιορισμένων θερμίδων και πολλοί άλλοι νηστεύουν για θρησκευτικούς λόγους. Η πείνα είναι τόσο κοινή, που είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τους μη προφανείς τρόπους, με τους οποίους οι προτιμήσεις μας και οι αποφάσεις μας μπορεί να επηρεαστούν από αυτή“, κατέληξαν οι επιστήμονες.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Psychonomic Bulletin and Review.

 

πείνα