Γιατί να πίνετε νερό καρύδας – Τα οφέλη για την υγεία

Την επόμενη φορά που θα πρέπει να ξεδιψάσετε, σκεφτείτε να πιάσετε νερό καρύδας. Το   ρόφημα αυτό είναι γεμάτο με φυσικές βιταμίνες και μέταλλα που βοηθούν στην ενυδάτωση και βρίσκεται συχνά σε smoothies και άλλες συνταγές, όπως σάλτσες για σαλάτες.

Όμως, ενώ μερικοί άνθρωποι ορκίζονται στα οφέλη του να πίνουν νερό καρύδας, είναι πραγματικά αυτή η καλύτερη επιλογή όταν διψάτε.

Τι είναι το νερό καρύδας;

Το νερό καρύδας, το οποίο είναι το διαυγές υγρό που βρίσκεται μέσα στις καρύδες, διαφέρει από το γάλα καρύδας, το οποίο συνδυάζει νερό καρύδας με τριμμένη καρύδα. Το νερό καρύδας έχει μια ελαφρώς γλυκιά γεύση ξηρών καρπών και είναι χαμηλό σε ζάχαρη και θερμίδες.  Ωστόσο, διαθέτει επίσης ηλεκτρολύτες όπως κάλιο, νάτριο και μαγνήσιο, οι οποίοι βοηθούν στην αναπλήρωση των χαμένων θρεπτικών συστατικών. Αυτό σημαίνει ότι είναι κάτι καλό να πίνετε μετά από άσκηση ή κατά τη διάρκεια μιας ήπιας ασθένειας — αν και, μπορεί να μην είναι καλύτερο από το νερό.

Υπάρχουν επίσης στοιχεία σε μελέτες , αν και όχι οριστικά, ότι όταν εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα σας, το νερό καρύδας μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ακμής.

Ποια είναι τα οφέλη της κατανάλωσης νερού καρύδας;

Η κατανάλωση νερού καρύδας μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής διατροφής, καθώς σας βοηθά να παραμένετε ενυδατωμένοι, ενώ είστε χαμηλοί σε θερμίδες και χωρίς λίπη και χοληστερόλη. Πριν ανοίξετε ένα μπουκάλι νερό καρύδας, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πώς μπορεί να επηρεάσει άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλες παθήσεις.

Βοηθά στην ενυδάτωση

Αν και συγκρίνεται με τα αθλητικά ποτά, τα οποία μπορούν να φορτωθούν με πρόσθετα σάκχαρα και αρώματα, το νερό καρύδας είναι χαμηλό σε θερμίδες και υδατάνθρακες. Αυτοί οι ηλεκτρολύτες του καλίου, του νατρίου και του μαγνησίου παίζουν σημαντικό ρόλο στην ελκυστικότητα του νερού καρύδας.

Υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετό κάλιο στη διατροφή τους. Το μέταλλο βοηθά στην απομάκρυνση του επιπλέον νατρίου από το σώμα σας μέσω των ούρων σας. Το νερό καρύδας μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.  Η προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι το νερό καρύδας μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, εάν παίρνετε φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, ίσως είναι καλύτερο να αποφύγετε το νερό καρύδας καθώς θα μπορούσε να το μειώσει πάρα πολύ. Είναι καλύτερο να το συζητήσετε με το γιατρό σας. Συνιστάται επίσης να μην πίνετε νερό καρύδας δύο εβδομάδες πριν από οποιαδήποτε επέμβαση, καθώς μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή σας πίεση λόγω των υψηλών επιπέδων καλίου που περιέχει.

Χαμηλό σε θερμίδες

Άλλοι χυμοί φρούτων μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, θερμίδες και υδατάνθρακες. Το νερό καρύδας, από την άλλη πλευρά, είναι χαμηλότερο σε θερμίδες, καθιστώντας το μια καλή επιλογή για όσους αγαπούν τα γλυκά ροφήματα.  Έχει περίπου 40 έως 60 θερμίδες σε 8 ουγγιές — περίπου το 1/2 του χυμού πορτοκαλιού και αν απολαμβάνετε τη γεύση, μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Χωρίς λίπος και χοληστερόλη

Το νερό καρύδας αποτελείται κατά 94% από νερό και είναι χωρίς λιπαρά και χωρίς χοληστερόλη. Για ψυχαγωγικό ποτό, θέλετε να πάρετε ένα που δεν έχει ζάχαρη και ένα που δεν έχει πρόσθετο νάτριο.  Ελέγχετε πάντα την ημερομηνία λήξης καθώς όσο μεγαλώνει το νερό καρύδας, τόσο περισσότερο χάνει τα θρεπτικά συστατικά του και μπορεί να πάρει μια περίεργη γεύση.

Πρόληψη της πέτρας στα νεφρά

Στις ΗΠΑ, το 11% των ανδρών και το 6% των γυναικών έχουν πέτρες στα νεφρά τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφροπαθειών. Το να μένετε ενυδατωμένοι είναι το κλειδί για την αποτροπή του προβλήματος αυτού.  Οι ειδικοί λένε, ότι το να πίνεις νερό καρύδας, ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση και να βοηθήσει να ξεπλύνεις το σύστημά σου. Μια μελέτη του 2018 έδειξε ότι το νερό καρύδας αύξησε την απομάκρυνση του καλίου, του χλωρίου και του κιτρικού στα ούρα.

Πιο υγιές δέρμα

Το νερό καρύδας μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ακμής λόγω των αντιμικροβιακών του ιδιοτήτων, προτείνει μια προκαταρκτική μελέτη του 2017 . Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η κατανάλωση νερού καρύδας μπορεί να βοηθήσει το αντιοξειδωτικό σας σύστημα εξουδετερώνοντας τις επιπτώσεις των ελεύθερων ριζών.

Συμβουλές για να πίνετε νερό καρύδας

Αν και υπάρχουν πολλές επιλογές όταν ψάχνετε για νερό καρύδας στα παντοπωλεία, εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να σημειώσετε πριν το δοκιμάσετε.

  • Διαβάστε την ετικέτα. Επιλέξτε επιλογές που είναι 100% νερό καρύδας και δεν περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα ή συντηρητικά.
  • Πίνετε μετά την άσκηση για να ενισχύσετε την ενυδάτωση.
  • Απολαύστε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Το νερό καρύδας μπορείτε να το απολαύσετε με άδειο στομάχι ή με ένα γεύμα.
  • Ανακατέψτε το με άλλα ποτά. Εάν δεν σας αρέσει η γεύση του νερού καρύδας, δοκιμάστε να το προσθέσετε σε ανθρακούχο νερό ή χρησιμοποιήστε το σε smoothies.
  • Να είστε προσεκτικοί εάν έχετε χρόνια νεφρική νόσο ή παίρνετε αναστολείς ΜΕΑ, καθώς αυτά τα άτομα πρέπει να περιορίσουν το κάλιο τους.
  • Αποφύγετε εάν είστε έγκυος.
νερό καρύδας