Γιατί οι άνθρωποι λένε ψέματα;

Το ” Μακάρι να μπορούσα να πάω, αλλά είμαι απασχολημένος” είναι ο κωδικός για το “Θα προτιμούσα να είμαι σπίτι στον καναπέ μου”.

Και «Συγγνώμη, ξέχασα να απαντήσω» είναι σαν να λέω πραγματικά «Συγγνώμη, σε απέφευγα».

Ο Robert Feldman, PhD, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Amherst, μελετά τη «λεκτική εξαπάτηση». Οπως λέει, ο μεγαλύτερος λόγος που οι άνθρωποι είναι ανέντιμοι είναι ότι «το ψέμα είναι μια πολύ αποτελεσματική κοινωνική τακτική». Και προσθέτει, «Οι άνθρωποι δεν περιμένουν να τους λένε ψέματα· η προσδοκία είναι ότι ακούνε την αλήθεια από άλλους και έτσι αυτό επιτρέπει στους ανθρώπους που λένε ψέματα να ξεφεύγουν συχνά από αυτήν».

Ποιοι είναι επτά λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι δεν λένε την αλήθεια;

Για να κολακεύουν τους ανθρώπους:  Ο Feldman λέει ότι η κολακεία είναι μια από τις πιο κοινές μορφές εξαπάτησης, κάτι που δεν φαίνεται να προκαλεί έκπληξη. Πόσες φορές λένε οι άνθρωποι “Να είσαι ειλικρινής!” όταν τους λες ότι αγαπάς το νέο τους κούρεμα; Οι άνθρωποι είναι δύσπιστοι για την κολακεία γιατί ξέρουν ότι δεν είναι πάντα ειλικρινής. Κάποιος μπορεί να σας κάνει ένα ψεύτικο κομπλιμέντο για να γίνει φίλος σας, να αποφύγει την αδεξιότητα, να σας πείσει να του κάνετε μια χάρη, να σας κάνει να του εμπιστευτείτε και πολλά άλλα.

Για να αποφύγουν την αμηχανία Ο Feldman λέει ότι το ψέμα εδώ λέγεται για να αποφύγει την αμηχανία και να επιστρέφει στην επιθυμία να γίνεις αρεστός στους άλλους και να μην απογοητεύσεις κανέναν. Ακούγεται σωστό.

Να επηρεάζουν τους άλλους: Οι άνθρωποι λένε ψέματα για να κάνουν τους άλλους να κάνουν αυτό που θέλουν  λέει ο Feldman.

Για να αποφευχθεί αρνητικό αποτέλεσμα: Σκεφτείτε ένα παιδί που έσπασε ένα ποτήρι, λέει ο Feldman. Όταν οι γονείς τους ρωτούν αν έσπασαν το τζάμι, πιθανότατα θα πουν όχι, παρόλο που είναι προφανές ψέμα. «Καθώς μεγαλώνουμε, μαθαίνουμε να είμαστε καλύτεροι ψεύτες», λέει ο Feldman, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν να λένε ψέματα για να προστατεύσουν τον εαυτό τους, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι είναι ανέντιμοι. Οι άνθρωποι θα πουν επίσης ψέματα για να προστατεύσουν τους άλλους, όπως αν ο μεγαλύτερος αδερφός του παιδιού λέει ότι είδαν τον σκύλο να ρίχνει το ποτήρι… παρόλο που ξέρουν ότι ήταν το αδερφάκι του.

Για να επιτευχθεί θετικό αποτέλεσμα: Οι άνθρωποι μπορεί να λένε ψέματα για να έχουν ένα αποτέλεσμα που θέλουν για τον εαυτό τους ή τους άλλους, λέει ο Feldman. Η υπερεκτίμηση της εμπειρίας σε ένα βιογραφικό ή σε μια συνέντευξη για δουλειά είναι ένας κλασικός τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι λένε ψέματα για να πάρουν αυτό που θέλουν. Το ίδιο ισχύει και για ένα άτομο που προσπαθεί να βοηθήσει τον φίλο του να προσληφθεί στην εταιρεία του.

Για να δείχνουν πιο εντυπωσιακοί: Οι άνθρωποι θέλουν να  αρέσουν στους άλλους, να τους θαυμάζουν, να εντυπωσιάζονται από αυτούς λέει ο Feldman. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί ακόμη και να θέλει να εκφοβίσει άλλους ανθρώπους». Ένας διευθυντής, για παράδειγμα, μπορεί να υπερβάλει τις προηγούμενες επιτυχίες του για να εμποδίσει τους συναδέλφους να αμφισβητήσουν τις αποφάσεις τους. Και ας μην ξεχνάμε την Anna Delvey, η οποία πέρασε ως Γερμανίδα κληρονόμος για να εντυπωσιάσει τους κοινωνικούς και να ζήσει την υψηλή ζωή…κυρίως με τις δεκάρες τους.

Για να διατηρήσουν ένα προηγούμενο ψέμα: Τα ψέματα έχουν αποτέλεσμα χιονοστιβάδας, λέει ο Feldman. «Αν λες ψέματα για κάτι μικρό αρχικά, για να διατηρήσεις αυτό το ψέμα, μερικές φορές πρέπει να λες ψέματα με όλο και μεγαλύτερους τρόπους». Αυτό είναι κάτι που έχω δει να παίζεται σε τηλεοπτικές εκπομπές, ταινίες, βιβλία, ακόμα και στην πραγματική ζωή.

 Κανένα ψέμα δεν είναι πολύ μικρό  — γι’ αυτό η ειλικρίνεια, όπως λένε, είναι η καλύτερη πολιτική.