Γιατί οι παντρεμένοι απατούν;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι παντρεμένοι απατούν. Πάνω από το 40% των παντρεμένων ζευγαριών επηρεάζονται από την απιστία,  και παρά το υψηλό ποσοστό, οι περισσότεροι άνθρωποι —ακόμα και εκείνοι που απατούν— θα πουν ότι η απάτη είναι λάθος.

Παράγοντες κινδύνου, όπως διαταραχές προσωπικότητας και προβλήματα παιδικής ηλικίας, καθώς και ευκαιρίες όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα κακά όρια, μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα κάποιος να απιστήσει. 

Πώς διαφέρουν τα κίνητρα ανά φύλο

Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να έχουν σχέσεις από τις γυναίκες και συχνά αναζητούν περισσότερο σεξ ή προσοχή. Οι άντρες εκφράζουν την αγάπη τους με έναν πιο σωματικό τρόπο –   συχνά δεν έχουν τα τέλεια “συναισθηματικά λόγια” για τις γυναίκες τους. Έτσι το σεξ γίνεται ένας σημαντικός δρόμος για σύνδεση και οικειότητα.

Εάν οι άντρες δεν είναι σεξουαλικά ικανοποιημένοι (για παράδειγμα, εάν η σύζυγός τους αρνείται συχνά το σεξ ), λαμβάνουν πιο βαριά αυτή την απόρριψη και μπορεί εύκολα να τους οδηγήσει σε απιστία, γιατί θα νοιώθουν ανασφαλείς.

Όταν οι γυναίκες απατούν, συχνά προσπαθούν να καλύψουν ένα συναισθηματικό κενό. Οι  γυναίκες συχνά παραπονιούνται για αποσύνδεση από έναν σύζυγο και για την επιθυμία να είναι επιθυμητές και αγαπημένες. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αισθάνονται ότι δεν εκτιμώνται ή αγνοούνται και αναζητούν τη συναισθηματική οικειότητα μιας εξωσυζυγικής σχέσης.

Μια σχέση είναι πιο συχνά ένας «μεταβατικός» σύντροφος για τη γυναίκα ως ένας τρόπος να τελειώσει η σχέση. Ψάχνει σοβαρά να αφήσει τον γάμο της και αυτό το άλλο άτομο τη βοηθά να κάνει ακριβώς αυτό.   Αυτό δεν σημαίνει ότι η σεξουαλική ικανοποίηση δεν είναι ο κύριος μοχλός των υποθέσεων τόσο για τις συζύγους όσο και για τους συζύγους. Ομοίως, η πλήξη με τη συζυγική σχέση μπορεί να οδηγήσει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες στην απάτη.

Σε μια μελέτη ανδρών και γυναικών που επιδίωκαν ενεργά ή εμπλέκονταν σε εξωσυζυγικές σχέσεις, και τα δύο φύλα είπαν ότι ήλπιζαν να βελτιώσουν τη σεξουαλική τους ζωή—επειδή ένιωθαν ότι η πρωταρχική τους σχέση έλειπε στο κρεβάτι.

Αιτίες και Παράγοντες Κινδύνου

Υπάρχουν πολλοί λόγοι ή αιτίες για τους οποίους οι άνδρες ή οι γυναίκες μπορεί να εμπλακούν σε εξωσυζυγική σχέση, αλλά ορισμένοι παράγοντες κινδύνου -είτε με ένα από τα άτομα είτε με το γάμο συνολικά- αυξάνουν τις πιθανότητες να συμβεί.

Ατομικοί Παράγοντες Κινδύνου

Ο γενικός κανόνας είναι ότι χρειάζονται δύο για το ταγκό, ή στην προκειμένη περίπτωση, για να μπερδέψουν τον γάμο τους με μια σχέση, αλλά σίγουρα υπάρχουν εξαιρέσεις. Οι μεμονωμένοι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα απιστίας περιλαμβάνουν:

  • Εθισμός : Τα θέματα κατάχρησης ουσιών, είτε πρόκειται για εθισμό στο αλκοόλ, τα ναρκωτικά, τον τζόγο ή κάτι άλλο, είναι ξεκάθαροι παράγοντες κινδύνου. Το αλκοόλ, ειδικότερα, μπορεί να μειώσει τις αναστολές, έτσι ώστε ένα άτομο που δεν θα σκεφτόταν να έχει σχέση όταν είναι νηφάλιο, μπορεί να περάσει τη γραμμή.
  • Προσκόλληση : Ορισμένα στυλ προσκόλλησης , όπως η αποφυγή προσκόλλησης ή η ανασφάλεια προσκόλλησης, καθώς και οι διαταραχές οικειότητας έχουν επίσης εξεταστεί σε σχέση με την τάση για απάτη. Η κακή αυτοεκτίμηση και η ανασφάλεια μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο μιας σχέσης ως ένας τρόπος για να αποδειχθεί η αξία.
  • Παιδικό τραύμα : Η ύπαρξη ιστορικού παιδικού τραύματος (όπως σωματική, σεξουαλική ή συναισθηματική κακοποίηση ή παραμέληση) σχετίζεται με μεγαλύτερη πιθανότητα ένα άτομο να απατήσει (αν δεν έχει αντιμετωπίσει το τραύμα και έχει άλυτα ζητήματα).
  • Έκθεση στην απιστία στην παιδική ηλικία : Η προηγούμενη εμπειρία με την απιστία μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο απιστίας. Μια ανασκόπηση του 2015 διαπίστωσε ότι τα παιδιά που εκτίθενται σε έναν γονέα που έχει σχέση έχουν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν και τα ίδια μια σχέση.  
  • Ψυχικές ασθένειες : Ορισμένες ψυχικές ασθένειες, όπως η διπολική διαταραχή αποτελούν παράγοντα κινδύνου για την εξαπάτηση στο γάμο.
  • Προηγούμενη απάτη: Το ρητό “μια φορά ένας απατεώνας, πάντα ένας απατεώνας” είναι κάτι περισσότερο από μια ιστορία που έλεγαν οι παλιοί. Μια μελέτη του 2017 ήταν η πρώτη που αξιολόγησε την αξιοπιστία αυτού του ρητού.  Σε αυτή τη μελέτη, όσοι συμμετείχαν σε εξωσυζυγική σχέση είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να επαναλάβουν τη συμπεριφορά στην επόμενη σχέση τους .
  • Ψυχολογικά θέματα : Τα ναρκισσιστικά γνωρίσματα ή οι διαταραχές της προσωπικότητας συνδέονται με μεγαλύτερη πιθανότητα απάτης. Με τον ναρκισσισμό, μια σχέση μπορεί να οδηγείται από το εγώ και την αίσθηση του δικαιώματος. Εκτός από το ότι είναι εγωκεντρικοί, τα άτομα με αυτές τις διαταραχές συχνά στερούνται ενσυναίσθησης, επομένως δεν εκτιμούν τον αντίκτυπο των πράξεών τους στον σύζυγό τους.
  • Εθισμός στο σεξ : Σίγουρα, ο εθισμός στο σεξ σε έναν σύντροφο αυξάνει την πιθανότητα να μην είναι ικανοποιημένοι με τη φυσική πτυχή του γάμου τους και να κοιτάξουν αλλού.

Παράγοντες κινδύνου σε μια σχέση

Τα προβλήματα στη συζυγική σχέση μπορεί επίσης να αποτελέσουν παράγοντα κινδύνου για την απάτη. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν:

  • Ενδοοικογενειακή βία και συναισθηματική κακοποίηση
  • Συναισθηματική και/ή σωματική αποσύνδεση
  • Οικονομικές πιέσεις
  • Ελλειψη επικοινωνίας
  • Ελλειψη σεβασμού
  • Χαμηλή συμβατότητα (άτομα που παντρεύτηκαν για λανθασμένους λόγους) 

Βασικοί λόγοι για την εξαπάτηση

Με ή χωρίς ατομικούς ή συζυγικούς παράγοντες κινδύνου, υπάρχουν διάφοροι πιθανοί λόγοι για τη συζυγική απιστία. Κάτω από πολλούς από τους λόγους, ωστόσο, κρύβονται μερικά νήματα. Ο ένας είναι ο ρόλος των ανικανοποίητων αναγκών.

Ένας σύντροφος μπορεί να είναι ανίκανος να εκπληρώσει τις ανάγκες του συντρόφου του, αλλά πολύ συχνά αυτές οι ανάγκες δεν έχουν εκφραστεί. Οι συζυγικοί σύντροφοι δεν είναι αναγνώστες μυαλού. Ένα άλλο είναι η έλλειψη άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Η φυγή από προβλήματα (αποφυγή συγκρούσεων) αντί να παραμείνετε και να τα αντιμετωπίσετε είναι ένα άλλο κρίσιμο στοιχείο στην επικοινωνία και τη δέσμευση στο γάμο.

Μερικοί από τους λόγους που αναφέρονται ως αιτία για την εξαπάτηση μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Δυστυχία/Δυσαρέσκεια 
  • Αίσθημα μη εκτίμησης  
  • Έλλειψη δέσμευσης 
  • Ανία 
  • Εικόνα σώματος/γήρανση 
  • Εκδίκηση  

Δευτερεύοντες λόγοι εξαπάτησης

Εκτός από τους κύριους λόγους εξαπάτησης που αναφέρθηκαν παραπάνω, υπάρχουν δευτερεύοντες λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε σχέση. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν:

  • Διαδίκτυο : Το να έχεις σχέση, ειδικά μια συναισθηματική σχέση, είναι πολύ πιο εύκολο από ό,τι στο παρελθόν, και οι ιστότοποι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν εμπλακεί σε πολλές υποθέσεις και διαζύγια. Η απιστία στο Διαδίκτυο ή η «διαδικτυακή εξαπάτηση» εξακολουθεί να είναι απάτη, ακόμα κι αν οι δύο άνθρωποι δεν συναντήθηκαν ποτέ πρόσωπο με πρόσωπο.
  • Ευκαιρία : Οι περίοδοι απουσίας, είτε ταξιδεύετε για δουλειά είτε υπηρετείτε στο στρατό, παρέχουν περισσότερες ευκαιρίες για να συμβούν υποθέσεις. Η απουσία επιτρέπει σε έναν σύζυγο να έχει μια σχέση με μικρό κίνδυνο να ανακαλυφθεί ή μπορεί να οδηγήσει σε μοναξιά και αγανάκτηση. Αν και ένας γάμος εξ αποστάσεως δεν είναι ιδανικός, υπάρχουν τρόποι να διατηρήσετε τον γάμο σας ισχυρό όταν είστε χώρια.
  • Φτωχά όρια : Τα κακά προσωπικά όρια ή τα όρια που βάζουμε στους άλλους ανθρώπους ως προς το τι θεωρούμε αποδεκτό ή απαράδεκτο, μπορούν επίσης να αυξήσουν την πιθανότητα να συμβεί μια σχέση. Οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να πουν όχι (είναι υπερβολικά συμμορφωμένοι ή «ευαρεστημένοι στους ανθρώπους») μπορεί να βρεθούν σε μια σχέση ακόμα κι αν δεν ήταν αυτό που ήθελαν από την αρχή.
  • Πορνογραφία : Ενώ ο ρόλος της στη συζυγική απιστία έχει υποβαθμιστεί, η πορνογραφία είναι επικίνδυνη για το γάμο και έχει σαφώς αποδειχθεί ότι είναι μια «πύλη» για μερικούς ανθρώπους. Δυστυχώς, η πορνογραφία έχει γίνει πολύ πιο προσιτή στο διαδίκτυο.
 Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι για την απάτη και ο γάμος είναι περίπλοκος. Αλλά το να μιλάς απευθείας, να εκφράζεις τις ανάγκες σου, να ασκείς τη συγχώρεση και να δεσμεύεσαι να εργάζεσαι καθημερινά στον γάμο σου, είναι τα καλύτερα ασφαλιστικά σχέδια για την προστασία του γάμου σου.
απιστία