Γιατί ορισμένοι καπνιστές δεν αντιμετωπίζουν ποτέ καρκίνο του πνεύμονα

Ορισμένοι καπνιστές μπορεί να μην πάθουν καρκίνο του πνεύμονα λόγω του DNA τους, αναφέρουν ερευνητές σε νέα μελέτη.

Οι άνθρωποι αυτοί έχουν γονίδια που βοηθούν στον περιορισμό των μεταλλάξεων ή των αλλαγών στο DNA που θα μετέτρεπαν τα κύτταρα σε κακοήθη και θα τα έκαναν να αναπτυχθούν σε όγκους, λένε οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες υποπτεύονται εδώ και καιρό ότι το κάπνισμα οδηγεί σε καρκίνο του πνεύμονα προκαλώντας μεταλλάξεις του DNA σε υγιή κύτταρα. Όμως ήταν δύσκολο γι’ αυτούς να εντοπίσουν τις μεταλλάξεις στα υγιή κύτταρα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη του μελλοντικού κινδύνου καρκίνου, δήλωσε ο Jan Vijg, PhD, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου στη Σαγκάη της Κίνας.

Η ομάδα του χρησιμοποίησε μια διαδικασία που ονομάζεται αλληλούχιση ολόκληρου γονιδιώματος ενός κυττάρου για να εξετάσει τα κύτταρα που επενδύουν τους πνεύμονες 19 καπνιστών και 14 μη καπνιστών, ηλικίας από την προεφηβεία έως τα μέσα της δεκαετίας του ’80. Τα κύτταρα προέρχονταν από ασθενείς που είχαν συλλέξει δείγματα ιστού από τους πνεύμονές τους κατά τη διάρκεια διαγνωστικών εξετάσεων που δεν σχετίζονταν με καρκίνο. Οι επιστήμονες ανέφεραν τα ευρήματά τους στην eπιθεώρηση Nature Genetics.

Οι ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένα τα κύτταρα που επενδύουν τους πνεύμονες, επειδή αυτά τα κύτταρα μπορούν να επιβιώσουν για χρόνια και να δημιουργήσουν με την πάροδο του χρόνου μεταλλάξεις που συνδέονται με τη γήρανση και το κάπνισμα.

“Από όλους τους τύπους κυττάρων του πνεύμονα, αυτοί είναι από τους πιο πιθανούς να γίνουν καρκινικοί”, λέει ο Simon Spivack, MD, κύριος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Albert Einstein College of Medicine στη Νέα Υόρκη.

Οι καπνιστές είχαν πολύ περισσότερες γονιδιακές μεταλλάξεις που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του πνεύμονα σε σχέση με τους μη καπνιστές, σύμφωνα με την ανάλυση.

“Αυτό επιβεβαιώνει πειραματικά ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα αυξάνοντας τη συχνότητα των μεταλλάξεων, όπως είχε υποτεθεί προηγουμένως”, λέει ο Spivack. “Αυτός είναι πιθανότατα ένας λόγος για τον οποίο τόσο λίγοι μη καπνιστές παθαίνουν καρκίνο του πνεύμονα, ενώ το 10 έως 20 τοις εκατό των ισόβιων καπνιστών παθαίνουν”.

Μεταξύ των καπνιστών, οι άνθρωποι είχαν καπνίσει το πολύ 116 λεγόμενα pack-years. Ένα πακέτο-έτος είναι το ισοδύναμο του καπνίσματος ενός πακέτου την ημέρα για ένα χρόνο. Ο αριθμός των μεταλλάξεων που εντοπίστηκαν στα πνευμονικά κύτταρα των καπνιστών αυξήθηκε ευθέως ανάλογα με τον αριθμό των pack-years που κάπνιζαν.

Αλλά μετά από 23 pack-years, τα πνευμονικά κύτταρα των καπνιστών δεν φαίνεται να προσθέτουν περισσότερες μεταλλάξεις, αναφέρουν οι ερευνητές, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα γονίδια ορισμένων ανθρώπων μπορεί να τους κάνουν πιο πιθανό να καταπολεμήσουν τις μεταλλάξεις.

“Οι βαρύτεροι καπνιστές δεν είχαν το μεγαλύτερο φορτίο μεταλλάξεων”, λέει ο Spivack. “Τα δεδομένα μας υποδηλώνουν ότι αυτά τα άτομα μπορεί να επιβίωσαν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα παρά το βαρύ τους κάπνισμα, επειδή κατάφεραν να καταστείλουν την περαιτέρω συσσώρευση μεταλλάξεων”.

Ενώ είναι πιθανό αυτά τα ευρήματα να βοηθήσουν μια μέρα τους γιατρούς να βρουν καλύτερους τρόπους για τον έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα και τη θεραπεία της νόσου, αυτό είναι ακόμη πολύ μακριά. Θα χρειαστούν πολλές ακόμη εργαστηριακές εξετάσεις και μεγαλύτερες μελέτες για να προσδιοριστεί καλύτερα ποιοι καπνιστές μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στον καρκίνο του πνεύμονα και γιατί.

καρκίνος πνεύμοναfront-stories