Γιατί πονάει το χέρι σας μετά από εμβόλιο γρίπης;

Το να κάνετε το ετήσιο εμβόλιο γρίπης είναι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για την προστασία του εαυτού σας και των αγαπημένων σας από μια αναπόφευκτη περίοδο γρίπης . Ως επί το πλείστον, αυτό το εμβόλιο γρίπης έχει μόνο μικρές παρενέργειες -κόπωση, πονοκέφαλο ή μυϊκούς πόνους, ήπιο πυρετό- και είναι πολύ πιο διαχειρίσιμο από το να κολλήσετε την ίδια τη γρίπη.

Μια άλλη παρενέργεια από το εμβόλιο της γρίπης – αναμφισβήτητα η πιο κοινή – είναι ο πόνος, το πρήξιμο ή η ερυθρότητα στο σημείο που δόθηκε το εμβόλιο. Επιφανειακά, είναι λογικό: Θα έχετε πόνο στο χέρι εάν κάνετε το εμβόλιο γρίπης στο χέρι σας. Υποτίθεται όμως ότι το χέρι σας πονάει τόσο πολύ μετά την παροχή του εμβολίου από μια μικροσκοπική βελόνα;

Γιατί το εμβόλιο της γρίπης προκαλεί πόνο στο χέρι;

Υπάρχουν στην πραγματικότητα μερικά διαφορετικά πράγματα που μπορούν να σας οδηγήσουν σε λίγο πόνο στο χέρι μετά το εμβόλιο της γρίπης, είπε ο εμπειρογνώμονας μολυσματικών ασθενειών Amesh A. Adalja, MD , ανώτερος μελετητής στο Κέντρο Ασφάλειας Υγείας Johns Hopkins.

Για αρχή, το εμβόλιο κατά της γρίπης είναι ένα ενδομυϊκό εμβόλιο, που σημαίνει ότι ενίεται απευθείας σε έναν μυ στο χέρι σας. ( Το CDC λέει ότι ο δελτοειδής μυς σας – ο μυς που καλύπτει την άρθρωση του ώμου σας – είναι η συνιστώμενη θέση για να γίνει το εμβόλιο.) Αυτό μπορεί να πονέσει και θα υπάρξει κάποια φλεγμονή που θα συμβεί μετά το τραύμα σε αυτόν τον μυ και το δέρμα.

Ταυτόχρονα, υπάρχει μια εντοπισμένη ανοσολογική απόκριση που συμβαίνει στο χέρι σας όπου έγινε η ένεση του εμβολίου , σύμφνωα με τον  William Schaffner, MD , ειδικός σε λοιμώξεις και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Vanderbilt, στο Health . Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα αναπηδά σε δράση για να αντιδράσει στο εμβόλιο όπου έγινε η ένεση – στο χέρι σας. «Το ανοσοποιητικό σας σύστημα αρχίζει πραγματικά να εκμεταλλεύεται αυτό το εμβόλιο και να εργάζεται πάνω σε αυτό», είπε ο Δρ Σάφνερ. Ως αποτέλεσμα, θα νιώσετε πόνο στα χέρια.

Συμβαίνει αυτό με όλους τους εμβολιασμούς;

Μπορεί. Δεν πονάει ο καθένας από κάθε εμβόλιο, αλλά διαφορετικοί παράγοντες έχουν σημασία, όπως το πώς γίνεται η ένεση του εμβολίου. Ένα ενδομυϊκό εμβόλιο, όπως το εμβόλιο της γρίπης, του COVID-19 ή του τετάνου τείνει να προκαλεί περισσότερο πόνο στο χέρι από ένα υποδόριο εμβόλιο. Ένα υποδόριο εμβόλιο απλώς περνά κάτω από το δέρμα σας – σύμφωνα με το CDC – όπως το εμβόλιο ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς-ανεμευλογιάς.

Η ατομική απόκριση του σώματός σας παίζει επίσης ρόλο. Πολλοί άνθρωποι κάνουν εμβόλιο και  δεν έχουν κανένα σύμπτωμα.

Μπορείτε να αποτρέψετε τον πόνο στο χέρι πριν το εμβόλιο της γρίπης σας;

Δεν υπάρχουν πραγματικά καλές πρακτικές για να μειώσετε τον κίνδυνο πόνου στα χέρια σας εκ των προτέρων.  Μπορείτε να κάνετε προ-φαρμακευτική αγωγή με κάτι όπως ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη, αλλά υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η λήψη αυτών των φαρμάκων μπορεί να κάνει τους εμβολιασμούς λιγότερο αποτελεσματικούς.

Μία καλή ιδέα είναι να χαλαρώσετε το χέρι σας “όσο το δυνατόν περισσότερο” πριν από τη λήψη σας για να μην τεντωθούν οι μύες σας και να μην χρειαστεί η βελόνα να εργαστεί λίγο πιο σκληρά για να μπει εκεί.

Και, ενώ αυτό δεν θα αλλάξει απαραίτητα αν πονάτε ή όχι μετά, είναι γενικά καλή ιδέα να κάνετε το εμβόλιο σας στο χέρι που δεν χρησιμοποιείτε περισσότερο (συνήθως καλή ιδέα είναι να γίνεται στο αριστερό εάν είστε δεξιόχειρες). Αν όντως πονέσετε στο χέρι, θα επηρεάσει λιγότερο τη λειτουργία σας αν είναι στο αντίθετο χέρι.

Υπάρχουν τρόποι να μειώσετε τον πόνο στο χέρι μετά το εμβόλιο της γρίπης σας;

Πιθανότατα έχετε ακούσει πολλά ότι πρέπει να κουνάτε το χέρι σας αφού εμβολιαστείτε και οι ειδικοί λένε ότι αυτή είναι σωστή συμβουλή.  Η μετακίνησή του βοηθά στη ροή του αίματος στο χέρι, επιτρέπει στα κύτταρα του ανοσοποιητικού να εισέλθουν, να κάνουν τη δουλειά τους – να αναγνωρίσουν το ξένο αντιγόνο – και να βγουν έξω.   Ομως, δεν υπάρχουν μελέτες σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να κινείτε το χέρι σας μετά το εμβόλιο, αλλά οι ειδικοι προτείνουν να κάνετε λίγη κίνηση και να τεντώνεστε εκεί κάθε ώρα για περίπου έξι ώρες μετά τον εμβολιασμό. Ταυτόχρονα,  συμβουλεύουν να μην δουλεύετε πολύ σκληρά το χέρι σας  και να μην πηγαίνετε πχ γυμναστήριο αμέσως μετά  αφού τον εμβολιασμό.

Εάν εξακολουθείτε να αισθάνεστε πόνο μετά την κίνηση του χεριού σας, μπορείτε να δοκιμάσετε να βάλετε πάγο στο σημείο. Ο πάγος μπορεί να βοηθήσει στη φλεγμονή. Αν εξακολουθείτε να αισθάνεστε άβολα μετά από αυτό, μπορείτε με συμβουλή γιατρού να πάρετε ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο  όπως η ιβουπροφαίνη ή η ακεταμινοφαίνη.

εμβόλιο γρίπηςfront-stories