Γιατί τα πόδια σας είναι πάντα κρύα και τι να κάνετε γι’ αυτό

Νιώθετε παγωμενα τα πόδια σας και δυσκολεύεστε πολύ να τα ζεστάνετε; Αυτό μπορεί να προκαλείται από διάφορες αιτίες, όπως:

  • Η θερμοκρασία: όταν η θερμοκρασία του σώματός σας πέφτει, τα μικρά αιμοφόρα αγγεία στα χέρια και τα πόδια σας σφίγγονται. Αυτό μετακινεί το αίμα προς τα όργανά σας για να τα κρατήσει ζεστά. Όσο λιγότερη κυκλοφορία στα χέρια και τα πόδια σας, τόσο πιο κρύα γίνονται.
  • Το στρες: Όταν το σώμα σας μπαίνει σε λειτουργία μάχης εξοικονομεί ενέργεια σε περίπτωση που χρειαστεί να αντιμετωπίσετε μια απειλή. Το σώμα ρίχνει αδρεναλίνη στην κυκλοφορία του αίματός σας, η οποία μπορεί να περιορίσει τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό σημαίνει ότι λιγότερο αίμα φτάνει στα πόδια σας, κάτι που μπορεί να τα κάνει να τα αισθάνεστε κρύα.
  • Κακή κυκλοφορία:  Κάθε φορά που η καρδιά σας χτυπά, στέλνει αίμα σε όλο σας το σώμα. Αλλά αν έχετε καρδιακή πάθηση, καπνίζετε ή δεν κυκλοφορείτε συχνά, η κυκλοφορία σας μπορεί να είναι κακή. Αυτό επιβραδύνει τη ροή του αίματος γύρω από το σώμα σας και είναι μια από τις πιο κοινές ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσει κρύα πόδια
  • Διαβήτης τύπου 1 και 2:   Όταν το σάκχαρό σας είναι συχνά υψηλό, οι αρτηρίες σας στενεύουν. Αυτό καθιστά δύσκολο το αίμα να φτάσει στα χέρια και τα πόδια σας. Ο διαβήτης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διαβητική περιφερική νευροπάθεια, μια κατάσταση που βλάπτει τα νεύρα σας. Διακόπτει τα μηνύματα μεταξύ του σώματος και του εγκεφάλου σας, έτσι μπορεί να αισθάνεστε τσιμπήματα ή μουδιάσματα στα πόδια σας.
  • Αναιμία:   συμβαίνει όταν δεν έχετε αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια. Μεταφέρουν οξυγόνο σε όλους τους ιστούς του σώματός σας. Εάν η αναιμία σας είναι μέτρια έως σοβαρή, μπορεί να νιώθετε τα πόδια σας κρύα.
  • Υποθυρεοειδισμός: Ο θυρεοειδής αδένας σας παράγει ορμόνες και τις στέλνει στο αίμα σας. Όταν δεν παράγει αρκετές ορμόνες – μια κατάσταση που ονομάζεται υποθυρεοειδισμός ή υπολειτουργία του θυρεοειδούς – μπορεί να πάρετε βάρος, να αισθάνεστε κουρασμένοι και να έχετε κρύα πόδια. Αυτό συμβαίνει επειδή ο μεταβολισμός σας έχει επιβραδυνθεί, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη θερμοκρασία του σώματος.
  • Σύνδρομο Raynaud:  Ονομάζεται επίσης φαινόμενο ή ασθένεια Raynaud, αυτή η κατάσταση προκαλεί το σώμα σας να αντιδρά υπερβολικά όταν εκτίθεστε σε κρύο νερό ή αέρα. Οι αρτηρίες που παρέχουν αίμα στα πόδια σας στενεύουν, έτσι κανονικές ποσότητες αίματος δεν μπορούν να περάσουν. Το δέρμα σας μπορεί επίσης να φαίνεται μπλε ή λευκό. Για μερικούς, το άγχος μπορεί να προκαλέσει το Raynaud.
  • Περιφερική Νευροπάθεια:   Εάν έχετε νευρική βλάβη από τραυματισμό ή ιατρική κατάσταση, τα κρύα πόδια σας μπορεί να είναι αποτέλεσμα περιφερικής νευροπάθειας. Μπορεί να ξεκινήσει από τα μακρύτερα νεύρα σας, τα οποία φτάνουν μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών σας.
  • Νόσος της Περιφερικής Αρτηρίας (PAD):  Αυτή η κατάσταση προκαλείται από υπερβολική πλάκα στα τοιχώματα των αρτηριών σας, η οποία επιβραδύνει τη ροή του αίματος. Είναι ιδιαίτερα συχνό σε άτομα 50 ετών και άνω που καπνίζουν ή έχουν διαβήτη. Εάν παρατηρήσετε κράμπες στα πόδια, αλλαγές στα νύχια ή πληγές στα πόδια σας, ρωτήστε το γιατρό σας για το PAD.

Τα κρύα πόδια είναι ένα κοινό παράπονο. Εάν δεν είναι σημάδι για κάτι πιο σοβαρό, μπορεί να είναι γενετικό ή να εμφανίζεται στην οικογένειά σας. Ή είναι απλώς ο τρόπος που λειτουργεί το σώμα σας.

Αποφύγετε τη νικοτίνη και τις μεγάλες ποσότητες καφεΐνης Η καφεΐνη και η νικοτίνη κάνουν τους μύες γύρω από τα αιμοφόρα αγγεία σας να συστέλλονται ή να στενεύουν. Αυτό αφήνει λιγότερο χώρο για τη ροή του αίματος. Μικρές ποσότητες καφεΐνης δεν είναι πιθανό να προκαλέσουν πρόβλημα, αλλά μεγάλες ποσότητες μπορεί να επηρεάσουν την κυκλοφορία και να οδηγήσουν σε κρύα πόδια. Και αν έχετε Raynaud, η καφεΐνη θα μπορούσε να προκαλέσει ένα επεισόδιο. Αυτό μπορεί να σας προκαλέσει κρύα πόδια. Εάν πίνετε πολλά ποτά με καφεΐνη, δοκιμάστε να τα ανταλλάξετε με νερό. Εάν καπνίζετε, μιλήστε με το γιατρό σας για υγιεινούς τρόπους διακοπής του καπνίσματος.

Κινηθείτε:   Η άσκηση κάνει το αίμα σας να ρέει. Κάντε ένα γρήγορο περπάτημα, κάντε ποδήλατο ή κάντε κάποιες διατάσεις για να ενισχύσετε την κυκλοφορία παντού, συμπεριλαμβανομένων των ποδιών σας.

κρύα πόδια