Γιατί το καλοκαίρι δεν πρέπει να βγαίνετε για περίπατο μετά το μεσημεριανό

Μελέτες έχουν δείξει ότι η παραμονή σε ζεστό περιβάλλον μειώνει τη γνωστική απόδοση, ενώ ένας σύντομος περίπατος ενισχύει τη γνωστική απόδοση. Τι συμβαίνει όμως όταν πηγαίνετε για έναν σύντομο περίπατο μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, όπως κάνουν πολλοί φοιτητές και εργαζόμενοι σε γραφεία κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος ή του απογευματινού διαλείμματος; Αποδεικνύεται ότι ίσως είναι καλύτερα να αποφεύγετε τη ζέστη.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα στο περιοδικό Building and Environment, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Tsukuba αποκάλυψαν ότι μόλις 15 λεπτά περπάτημα έξω σε μια ζεστή μέρα εξασθένησε τη γνωστική απόδοση, και αυτό ήταν πιο εντυπωσιακό στους άνδρες που δεν κοιμούνται αρκετά.

Όσοι εργάζονται ή σπουδάζουν σε αστικές θερμικές νησίδες, όπως οι μεγάλες πόλεις της Ιαπωνίας, έχουν γενικά την ευκολία του κλιματισμού σε εσωτερικούς χώρους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ο οποίος αντισταθμίζει σε μεγάλο βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις της ζέστης στη μάθηση και την παραγωγικότητα. Ωστόσο, η σύντομη έκθεση σε θερμό περιβάλλον κατά τη διάρκεια της μετακίνησης ή των διαλειμμάτων είναι αναπόφευκτη και δεν έχει γίνει γνωστό κατά πόσον η έκθεση αυτή επηρεάζει τη νόηση. “Προηγούμενα πειράματα χρησιμοποίησαν εξειδικευμένους κλιματικούς θαλάμους για να ελέγξουν αυτές τις επιδράσεις. Ωστόσο, το εξωτερικό θερμικό περιβάλλον διαφέρει σημαντικά από το εσωτερικό θερμικό περιβάλλον όσον αφορά την ακτινοβολία και τον άνεμο”, λέει ο επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής Hiroyuki Kusaka. “Η ακτινοβολία και ο άνεμος έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη θερμική αντίληψη. Επομένως, προκειμένου να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις της εξωτερικής θερμικής καταπόνησης στη γνωστική απόδοση, θα πρέπει να διεξαχθούν πειράματα σε πραγματικά εξωτερικά περιβάλλοντα”.

Οι ερευνητές προσομοίωσαν ένα πραγματικό σενάριο κατά τη διάρκεια του ιαπωνικού καλοκαιριού, κατά το οποίο εργαζόμενοι ή φοιτητές εγκαταλείπουν ένα κλιματιζόμενο εσωτερικό περιβάλλον για να περπατήσουν ή να κάνουν ένα διάλειμμα σε ένα ζεστό υπαίθριο αστικό περιβάλλον. Ενενήντα έξι φοιτητές συμπλήρωσαν ένα απλό αριθμητικό τεστ σε ένα κλιματιζόμενο δωμάτιο πριν είτε παραμείνουν σε εσωτερικό χώρο, είτε περπατήσουν έξω, είτε ξεκουραστούν έξω για 15 λεπτά. Στη συνέχεια επέστρεψαν σε εσωτερικό χώρο για να ολοκληρώσουν ένα δεύτερο αριθμητικό τεστ και μετρήθηκαν τυχόν αλλαγές στην απόδοση. Το περπάτημα σε ζεστό εξωτερικό περιβάλλον μείωσε τη γνωστική απόδοση- ωστόσο, δεν ήταν απλώς η έκθεση στο ζεστό περιβάλλον που μείωσε τη γνώση. Αντίθετα, ήταν ο συνδυασμός του περπατήματος και της παραμονής έξω στη ζέστη του καλοκαιριού που είχε αντίκτυπο στη γνωστική απόδοση. Επιπλέον, η επίδραση αυτή ήταν πιο έντονη σε άτομα, συγκεκριμένα σε άνδρες, που είχαν στερηθεί τον ύπνο τους, έχοντας κοιμηθεί λιγότερο από 5 ώρες.

“Οι Ιάπωνες εργαζόμενοι σε γραφεία και οι φοιτητές, ιδίως οι άνδρες, πρέπει να έχουν επίγνωση αυτής της κατάστασης καθώς εργάζονται και σπουδάζουν”, λέει ο Kusaka. Η ομάδα ελπίζει ότι τα ευρήματά της θα βοηθήσουν στην καθοδήγηση τρόπων για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της μάθησης των εργαζομένων και των φοιτητών στην Ιαπωνία, και ίσως και ευρύτερα, καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έρχονται στο προσκήνιο.

ζέστηπερπατημαfront-storiesμεσημεριανός περίπατος