Γιατί το μάσημα πάγου είναι κακό για τα δόντια σας

Μασάτε παγάκια από άγχος, νεύρα ή συνήθεια; Πιθανόν να πρέπει να σταματήσετε αν και το να μασήσετε κάτι τόσο κρύο όσο ο πάγος, μπορεί να είναι καταπραϋντικό.

Το μάσημα του πάγου αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και διεγείρει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα , το οποίο δίνει ένα ηρεμιστικό αποτέλεσμα. Αυτό όμως διαιωνίζει τη συνήθεια γιατί οι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα.

Και ενώ το χρόνιο μάσημα πάγου δεν είναι ασυνήθιστο – έχει ακόμη και όνομα: παγοφαγία – σίγουρα δεν είναι μια συνήθεια που θέλετε να αποκτήσετε.  

Κίνδυνοι από το μάσημα πάγου

Εν ολίγοις – υπάρχουν πολλά μειονεκτήματα.  Το χρόνιο μάσημα πάγου θα μπορούσε να είναι πολύ επιζήμιο για την υγεία και τα δόντια σας.  Για αρχή, δεν χρειάζεται να μασάτε πάγο όλη την ώρα για να είναι πρόβλημα. Ακόμη και το να μασήσεις πάγο λίγο πολύ δυνατά μία ή δύο φορές μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα. Δεν χρειάζεται πολλή δύναμη δαγκώματος για να σπάσει ένα δόντι, ειδικά αν το δόντι έχει ήδη μικροσκοπικές ρωγμές.  Ακόμα και μόνο η κατανάλωση ενός κομματιού ψωμιού μπορεί να σπάσει ένα δόντι αν υπάρχουν ήδη ρωγμές.

Ακολουθούν ορισμένες άλλες πιθανές αρνητικές παρενέργειες της μάσησης πάγου:

Προβλήματα στα δόντια  

  • Τα σφραγίσματα και οι στεφάνες μπορούν να θρυμματιστούν ή να σπάσουν εύκολα.   Άλλες αποκαταστάσεις δοντιών εκτός από αυτά τα σφραγίσματα μπορεί επίσης να καταστραφούν εάν δαγκώσετε πολύ δυνατά σε μια περιοχή.
  • Μπορεί να καταστρέψει τα σιδεράκια
  • Μπορεί να προκαλέσει μυϊκό πόνο στη γνάθο 
  • Καταστρέφει το σμάλτο
  • Μπορεί να σπάσει ένα δόντι

Πώς να σταματήσετε να μασάτε πάγο

Σε γενικές γραμμές, αν μασάτε πάγο κάθε μέρα, οι ειδικοί λένε ότι είναι ένα σημάδι ότι κάτι πιθανό να συμβαίνει – είτε αυτό δείχνει έλλειψη σιδήρου, άγχος ή άγχος.

Αν μασάτε πάγο μια φορά, δεν είναι ψυχαναγκαστική συμπεριφορά.  Αλλά το χρόνιο μάσημα μπορεί να υποδηλώνει κάποιες συναισθηματικές ανησυχίες.  Για μερικούς ανθρώπους που μασούν πάγο, η αίσθηση του κρύου είναι αυτό που καταπραΰνει. Έτσι, αντί να μασάτε πάγο, απλά αφήστε τον να λιώσει στο στόμα σας. Αλλά πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν αντικαθιστάτε το μάσημα πάγου με άλλο είδος δραστηριότητας μάσησης.  Αν μασάτε τσίχλα , είναι μαλακή, αλλά χρησιμοποιεί πολλή μυϊκή δύναμη.  Και αν τα δόντια είναι επιρρεπή σε κάταγμα, μπορείτε να το σπάσετε επίσης.