Γιατί το σώμα μου σφίγγεται όταν ξυπνάω; Και τι μπορώ να κάνω για να νιώσω καλύτερα;

Εάν ξυπνάτε τακτικά με δύσκαμπτους μύες,  αρθρώσεις που ρίζουν ή με τη γενική αίσθηση ότι το σώμα σας απλά δεν είναι τόσο χαλαρό όσο όταν πηγαίνατε για ύπνο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι δεν είστε μόνοι και γενικά, είναι πολύ συνηθισμένο να συμβαίνει κάθε μέρα.

Όμως, ενώ το να αισθάνεστε δύσκαμπτοι το πρωί είναι φυσιολογικό και συνήθως εξαφανίζεται γρήγορα, είναι επίσης άβολο όσο διαρκεί. Τα καλά νέα, λένε οι ειδικοί, είναι ότι υπάρχουν μερικά κόλπα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε – όταν αισθάνεστε δύσκαμπτοι, ακόμα και πριν εμφανιστεί το συναίσθημα – για να σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε πιο γρήγορα.

Τις περισσότερες φορές, αυτή η αίσθηση σφιξίματος όταν ξυπνάτε είναι αποτέλεσμα αλλαγών κατά τη διάρκεια της νύχτας στη λίπανση σε δύο διαφορετικά χαρακτηριστικά του σώματος: τις αρθρώσεις και την περιτονία.

Η περιτονία είναι μια σύνθετη ομάδα συνδετικών ιστών που περιβάλλουν και υποστηρίζουν τους μύες, τους μαλακούς ιστούς, τα όργανα και τα οστά. Σκεφτείτε την περιτονία ως έναν ινώδη ιστό που τυλίγεται γύρω και μέσω του μυϊκού ιστού για να του δώσει δομή και σταθερότητα. Σχηματίζει πολλαπλά στρώματα, με ένα λιπαντικό που μοιάζει με γέλη στο ενδιάμεσο που επιτρέπει στα στρώματα να γλιστρούν και να γλιστρούν ομαλά, και το οποίο σας βοηθά να αισθάνεστε χαλαροί και χαλαροί, αναφέρει ο Δρ Antonio Stecco, ερευνητής περιτονίας και καθηγητής ιατρικής αποκατάστασης στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Οι αρθρώσεις σας μπορεί επίσης να συμβάλλουν στο να  αισθάνεστε δύσκαμπτοι το πρωί. Σε υγιείς αρθρώσεις, ένα παχύρρευστο υγρό λιπαίνει το χώρο μεταξύ των άκρων των οστών σας, τα οποία είναι καλυμμένα με χόνδρο, για να τα βοηθήσει να κινούνται ελεύθερα και άνετα. Όποτε είστε ακίνητοι για μεγάλο χρονικό διάστημα (όπως όταν κοιμάστε), ο χόνδρος απορροφά το λιπαντικό σαν σφουγγάρι  κάνοντας τις αρθρώσεις σας να τρίζουν.

Τα καλά νέα είναι ότι η θεραπεία για τη δυσκαμψία το πρωί – είτε προκαλείται από την περιτονία είτε τις αρθρώσεις σας – είναι η ίδια: η κίνηση.

  • Ενώ είστε ακόμα στο κρεβάτι και ξαπλώνετε ανάσκελα, ξεκινήστε κάνοντας ένα τέντωμα σε όλο το σώμα, όπως κάνει μια γάτα ή ο σκύλος όταν ξυπνούν για πρώτη φορά, απλώνοντας τα πόδια και τα χέρια σας σε πλάτος και αντίθετες κατευθύνσεις.
  • Στη συνέχεια, δοκιμάστε να δείξετε και να λυγίσετε τα δάχτυλα των ποδιών σας ή να τεντώσετε μόνο τα χέρια και τον κορμό σας, μιμούμενοι το κλισέ τέντωμα «μόλις ξύπνησα». Για να επαναφέρετε υγρό στις αρθρώσεις σας, δοκιμάστε να λυγίζετε και να ξελυγίζετε απαλά τα γόνατα και τους αγκώνες σας, κυλώντας τους καρπούς και τους αστραγάλους σας ή κουνώντας απαλά το κεφάλι σας από τη μία πλευρά στην άλλη.
  • Εάν εξακολουθείτε να αισθάνεστε δύσκαμπτοι μόλις σηκωθείτε από το κρεβάτι, δοκιμάστε να βαδίζετε στη θέση σας, συνεχίζοντας να λυγίζετε και να ξαναλυγίζετε τυχόν αρθρώσεις που αισθάνονται δύσκαμπτες Εάν νοιώθετε την πλάτη και τα πλαϊνά του σώματός σφιχτά, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε ένα απαλό τέντωμα προς τα εμπρός, προς τα δάχτυλα των ποδιών σας με ελαφρώς λυγισμένα γόνατα ή πλάγιες λυγίσεις και στάσεις γιόγκα γάτας-αγελάδας .
  • Μελέτες δείχνουν ότι μια τακτική πρακτική γιόγκα μπορεί να είναι αποτελεσματική στη μείωση της ενόχλησης που σχετίζεται με τη δυσκαμψία των αρθρώσεων και των μυών και τον χρόνιο πόνο στην πλάτη . Κάντε ό,τι σας κάνει να νιώθετε καλύτερα. Εάν έχετε σκύλο, το να το βγάλετε έξω τ  το πρωί μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε πιο ευκίνητοι πιο γρήγορα.
  • Αν και είναι υγιές και φυσιολογικό να αισθάνεστε λίγο σφιγμένοι μετά από μια νύχτα ακινησίας, μπορεί να αισθάνεστε ακόμα πιο σφιγμένοι εάν η ευελιξία σας  είναι ήδη περιορισμένη. Μπορείτε να το μειώσετε με το να παραμείνετε χαλαροί και να διατηρήσετε έναν ενεργό τρόπο ζωής γενικά. Εάν δεν κάνετε ήδη διατάσεις τακτικά, η προσθήκη έστω και 15 λεπτών διατάσεων στην ημέρα σας μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε λιγότερο δύσκαμπτοι όταν ξυπνάτε.
  • Εάν κάθεστε μπροστά σε έναν υπολογιστή για δουλειά για μεγάλο διάστημα, δοκιμάστε να μετακινηθείτε και να αλλάζετε θέσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Εάν ξυπνάτε συχνά με δύσκαμπτο λαιμό και ώμους, μπορεί να θέλετε να επαναξιολογήσετε τη θέση στην οποία κοιμάστε πιο συχνά. Εάν κοιμάστε στο πλάι, για παράδειγμα, το μαξιλάρι σας θα πρέπει να στηρίζει το κεφάλι σας έτσι ώστε ο λαιμός σας να είναι στην ίδια ευθεία με τη σπονδυλική σας στήλη.
  • Εάν ξυπνάτε συνεχώς με δύσκαμπτο κάτω μέρος της πλάτης, μπορείτε επίσης να σκεφτείτε αν το στρώμα σας είναι ο ένοχος. Δεν υπάρχει ένας γενικός τύπος στρώματος που θα θεραπεύσει κάθε σφίξιμο, αλλά οι ειδικοί προτείνουν διαφορετικά επίπεδα σταθερότητας ανάλογα με τις ανάγκες σας.
  • Εάν η ακαμψία των αρθρώσεων σας διαρκεί περισσότερο από μία ώρα αφού σηκωθείτε από το κρεβάτι και επιμένει για εβδομάδες ή και μήνες, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο γιατρό. Η ακαμψία των αρθρώσεων που διαρκεί για μία ώρα ή περισσότερο μπορεί να είναι πρώιμος δείκτης αρθρίτιδας . Θα πρέπει επίσης να επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν κάνετε διατάσεις τακτικά αλλά εξακολουθείτε να αισθάνεστε χρόνιο σφίξιμο όλη την ημέρα.

Τις περισσότερες φορές, το πρωινό σφίξιμο θα υποχωρήσει φυσικά καθώς προχωράτε το πρωινό σας.