Γιατί ξυπνάω συνέχεια στη μέση της νύχτας – και πώς να κοιμηθώ ξανά

Όποια και αν είναι η ώρα που ξυπνάτε, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτό είναι φυσιολογικό και δεν σημαίνει ότι έχετε αϋπνία .

Σύμφωνα με το The Sleep Charity , ξυπνάμε πολλές φορές κάθε βράδυ – μερικές φορές από θόρυβο, από υπερβολική ζέστη ή κρύο ή επειδή χρειαζόμαστε την τουαλέτα.

Το Sleep Charity εξηγεί: «Ο ύπνος μας τρέχει σε κύκλους περίπου 90 λεπτών και μέσα σε αυτόν τον κύκλο περνάμε από διαφορετικά στάδια ύπνου. Αυτά σημειώνονται με σύντομες αφυπνίσεις. Καθώς διανύουμε τη νύχτα περνάμε περισσότερο χρόνο σε πιο ελαφρύ ύπνο και γι’ αυτό οι σύντομες αφυπνίσεις μπορούν να γίνουν πιο έντονες.”

Αν και αυτό είναι φυσιολογικό και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, μπορεί να είναι πρόβλημα εάν δεν επιστρέψετε για να περάσετε ξανά. Δηλαδή, αν ξυπνήσεις και δεν ξανακοιμηθείς αμέσως, μπορεί να βρεθείς να στριφογυρίζεις στο κρεβάτι, να σκέφτεσαι τις δουλειές της αυριανής ημέρας ή απλά να βλέπεις τα λεπτά να περνάνε στο ρολόι.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε μερικές συμβουλές για το πώς να ξανακοιμηθείτε με ευκολία.

Πώς να κοιμηθείτε ξανά αν έχετε ξυπνήσει στη μέση της νύχτας

Μείνετε στο κρεβάτι και ξεκουραστείτε: Το πώς ανταποκρίνεστε στο νυχτερινό ξύπνημα καθορίζει εάν θα μεταβείτε σε μια κατάσταση ενεργητικής εγρήγορσης, παρόμοια με την ημέρα, ή θα παραμείνετε σε ήσυχη εγρήγορση, την κατάσταση γέφυρας για ύπνο. Θα πρέπει να αποφύγετε να διακόψετε την ξεκούρασή σας κάνοντας δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως να ελέγχετε τα email σας ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ή ακόμα και να ανάβετε το φως για να διαβάσετε ή να φτιάξετε ένα ποτό. Η επιλογή να μείνετε στο κρεβάτι και να ξεκουραστείτε σε μια κατάσταση ήρεμης εγρήγορσης προσφέρει πολλά οφέλη παρόμοια με τον ύπνο, συμπεριλαμβανομένης της εξοικονόμησης ενέργειας  και της χαλάρωσης.  Εξοικονομεί επίσης την πολύτιμη ενέργειά σας για την επόμενη μέρα, βοηθώντας σας να συνεχίστε να ζείτε τη ζωή σας».

Σταματήστε να αγωνίζεστε ενάντια στον ύπνο σας:  Ο ύπνος είναι μια φυσική βιολογική διαδικασία που δεν μπορεί να ελεγχθεί και η μάχη εναντίον του θα μπορούσε να παρομοιαστεί με ένα ατελείωτο παιχνίδι διελκυστίνδας, το οποίο μόνο σε ξυπνά περισσότερο.  Είναι σημαντικό να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε και αισθάνεστε για τον ύπνο, γιατί αυτό θα του επιτρέψει να έρθει πιο φυσικά.

Εξασκηθείτε στην παρούσα στιγμή: Είναι εύκολο να αφήσετε τις σκέψεις να περιπλανώνται όταν ξυπνάτε στη μέση της νύχτας, αλλά η ανησυχία και οι αγχώδεις σκέψεις,  μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα  στον ύπνο σας.  Το να εστιάσετε την προσοχή σας σε κάτι τη στιγμή, όπως η κίνηση της αναπνοής σας, μπορεί επομένως να είναι χρήσιμο.  Παρακολούθησε την αναπνοή σου, στιγμή προς στιγμή. Κάθε φορά που το μυαλό σου περιπλανιέται σε κάτι που προκαλεί ανησυχία,  εξασκήσου να επιστρέφεις απαλά στην εστίαση στην αναπνοή και την παρούσα στιγμή.

Θυμηθείτε, η πρόθεση είναι να εκπαιδεύσετε τις δεξιότητές σας στο να παρατηρείτε και να αφήνετε τις δύσκολες σκέψεις και να ξεκουράζεστε στο κρεβάτι. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείτε το ιδανικό εσωτερικό περιβάλλον για να αναδύεται ο ύπνος φυσικά. 

αιτίες αϋπνίαςαϋπνία