Γήρανση: Θα αναστρέφεται με ένα χάπι;

Η αντιγήρανση και η αιώνια νεότητα αποτελούν πάγιο ζητούμενο της επιστήμης. Αυτή τη φορά ένα νέο χάπι υπόσχεται να αναστρέψει τη φυσιολογική διαδικασία γήρανσης και τα προβλήματα που συνδέονται με αυτήν.

Γιατί τι να το κάνεις να ζεις περισσότερα χρόνια, αν αυτό δεν συνοδεύεται με καλύτερη υγεία και με καθημερινή ποιότητα ζωής…

Το χάπι – που, αν πραγματοποιεί όσα υπόσχεται, θα είναι ό,τι πιο επαναστατικό στον τομέα της αντιγήρανσης – θα είναι διαθέσιμο, αν όλα πάνε καλά, σε 5 με 12 χρόνια από τώρα.

Το… μυστικό του είναι τα λεγόμενα γεροντολυτικά (senolytics). Ήδη πολλοί γεροντολόγοι έχουν εξετάσει τις επιδράσεις αυτών των φαρμάκων σε ζώα και αρχίζουν τώρα πολλά υποσχόμενες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Αν οι μελέτες συνεχίσουν να είναι επιτυχημένες, οι σημερινοί μεσήλικες θα αποτελέσουν την πρώτη γενιά ηλικιωμένων, που θα διατηρεί τη νεανικότητά της για μεγάλο διάστημα, με ελάχιστη ιατρική υποστήριξη.

Ο Σου Μινγκ, αναπληρωτής καθηγητής στο Κέντρο Γήρανσης του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, τονίζει ότι η υγιής γήρανση είναι σημαντική, τόσο για τους ίδιους τους ανθρώπους, όσο και για τις κυβερνήσεις.

Ο ίδιος υπήρξε μέλος της ερευνητικής ομάδας της Mayo Clinic, η οποία έχει συνεισφέρει πολλαπλώς στον τομέα της γηριατρικής.

Ο πρώτος σκόπελος για τους επιστήμονες, που ερευνούσαν τις επιδράσεις των γεροντολυτικών (senolytics), ήταν ο καθορισμός του τι, ακριβώς, επιχειρούν να θεραπεύσουν, δεδομένου ότι η φυσική γήρανση αυτή καθαυτή συνδέεται με μια σύνθετη συστηματική έκπτωση του οργανισμού.

Έτσι, σε πρώτη φάση, τα φάρμακα αυτά δοκιμάστηκαν για συγκεκριμένες ιατρικές καταστάσεις (π.χ. χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, γλαύκωμα, εκφύλιση ωχράς κηλίδας), αλλά οι προσπάθειες αυτές είναι ακόμα σε εμβρυϊκό στάδιο.

 

γήρανση