Η 1η εγκυμοσύνη με μεταφορά της μητρικής ατράκτου σε Ελληνίδα

Μέχρι σήμερα μία πολύ προηγμένη πειραματική τεχνική, που αντιμετώπιζε τις μιτοχονδριακές δυσλειτουργίες, ήταν η εγκυμοσύνη με τρεις γονείς.
Μία πειραματική διαδικασία, κατά την οποία συνδυαζόταν το DNA δύο γυναικών, ώστε να αντικατασταθούν τα ελαττωματικά μιτοχόνδρια της μέλλουσας μητέρας από τα υγιή μιτοχόνδρια της άλλης γυναίκας.

Κατά την καινοτόμο τεχνική εγκυμοσύνης με τη μεταφορά της μητρικής άτρακτου δημιουργείται μία διαδικασία, κατά την οποία μία γυναίκα μπορεί να γίνει μητέρα, χωρίς, πια, το έμβρυο να έχει τρεις γονείς.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε σε συνέντευξη τύπου ο επιστημονικός συνεργάτης του Institute of Life Dr Nuno Costa-Borges, στο πλαίσιο του 2ου διεθνούς επιστημονικού συμποσίου του Institute of Life, που ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Κεντρικό θέμα του οι νεότερες εξελίξεις στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, καθώς και της χειρουργικής αντιμετώπισης συχνών γυναικολογικών παθήσεων.

Όπως εξήγησε ο ειδικός, η μέθοδος μεταφοράς της μητρικής ατράκτου επιτρέπει την αποκατάσταση των λειτουργιών των ωαρίων, διατηρώντας τα γενετικά τους χαρακτηριστικά αναλλοίωτα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στους ειδικούς να αντιμετωπίσουν προβλήματα γυναικών, που πάσχουν από σπάνιες μιτοχονδριακές γενετικές παθήσεις ή γυναικών με υπογονιμότητα και επαναλαμβανόμενες αποβολές, από αποτυχίες εξωσωματικής γονιμοποίησης, που οφείλονται σε μιτοχονδριακές δυσλειτουργίες – τα μιτοχόνδρια είναι οι “μπαταρίες ενέργειας” των κυττάρων.

Στο πλαίσιο του συμποσίου πραγματοποιήθηκε, εκτός των άλλων, στρογγυλή τράπεζα ανταλλαγής απόψεων από κορυφαίους επιστήμονες, με θέμα «Ο ρόλος των μιτοχονδρίων στην αναπαραγωγή», η οποία αναμεταδόθηκε ζωντανά διαδικτυακά από την Αμερικανική Εταιρία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής (ASRM), που εκδίδει το περιοδικό Fertility – Sterility, σε 7.000 επιστήμονες από 100 χώρες.

Η επιστημονική ομάδα του Institute of Life ανακοίνωσε στην παγκόσμια αυτή τηλεδιάσκεψη, τα αποτελέσματα της πρωτοποριακής κλινικoεργαστηριακής έρευνας, που διεξήγαγε τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελλάδα, τα οποία επιβεβαιώνουν την ασφάλεια της μεθόδου της μιτοχονδριακής αντικατάστασης σε ανθρώπινα ωάρια.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Institute of Life εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση: «Η μέθοδος της μεταφοράς της μητρικής ατράκτου, με την οποία για πρώτη φορά επιτεύχθηκε εγκυμοσύνη στην Ελλάδα, μπορεί να αποτελέσει τομή για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Είμαστε πολύ περήφανοι που μας δίνεται η ευκαιρία να μοιραζόμαστε με συναδέλφους από όλον τον κόσμο τις νεότερες εξελίξεις στον κλάδο. Η καινοτομία είναι η τροφή της επιστήμης και στο Institute of Life κατευθύνουμε όλες μας τις προσπάθειες προς το νεότερο, το καλύτερο και το πιο αποτελεσματικό».