Η διαμονή σε ξενοδοχείο Νο1 παράγοντας κινδύνου για νέους, που ταξιδεύουν σε τροπικές περιοχές

Σύμφωνα με μελέτη, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Κλινική Μικροβιολογία και τις Μολυσματικές Νόσους στο Άμστερνταμ (13-16 Απριλίου), οι νεότεροι ταξιδιώτες ηλικίας από 20 έως 30 ετών διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο, σε σύγκριση με άτομα από άλλες ηλικιακές ομάδες.

Στη μελέτη συμμετείχαν 230 άτομα από τη Γερμανία, που ταξίδεψαν σε χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος. Διαπιστώθηκε ότι όσοι έμειναν κυρίως σε ξενοδοχείο ή ιδιωτικά καταλύματα είχαν πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να φέρουν στο έντερό τους τα υπερμικρόβια επιστρέφοντας στην πατρίδα, σε σύγκριση με εκείνους που έμειναν κυρίως σε άλλα είδη τουριστικών καταλυμάτων όπως ξενώνες, hostels ή κάμπινγκ.

Αυτό πιθανόν συμβαίνει, διότι οι νέοι ταξιδεύουν συνήθως για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τους μεγαλύτερους ενήλικες. Οπότε μπορεί να έχουν εκτεθεί επί μακρόν στα μικρόβια αυτά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Ινστιτούτο Robert Koch του Βερολίνου, η μελέτη είναι η πρώτη που αναφέρει ότι η διαμονή σε ξενοδοχείο είναι παράγοντας κινδύνου για τον αποικισμό με Enterobacteriaceae (ESBL-PE), που παράγει β-λακταμάσες εκτεταμένου φάσματος και είναι ανθεκτικό σε πολλαπλά αντιβιοτικά.

“Δεν το περιμέναμε τα ξενοδοχεία να αποτελούν παράγοντα κινδύνου”, δήλωσε μία εκ των συγγραφέων της μελέτης, η Dr Lynn Meurs.

“Η λεγόμενη αποικιοποίηση των μικροβίων από μόνη της δεν οδηγεί σε προβλήματα υγείας, αλλά υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης με βακτηρίδια, κυρίως σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε Νοσοκομείο. Αν συμβεί αυτό με Enterobacteriaceae, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, η πνευμονία και η σηψαιμία, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να θεραπευθούν, από ό,τι οι λοιμώξεις με βακτήρια που είναι ευαίσθητα στα συνήθη αντιβιοτικά”.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τον μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετώπιζαν όσοι ταξίδευαν στη Δυτική, στη Νότια ή στην Ανατολική Ασία.