Η διατροφή για γερή καρδιά συνδέεται με την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου στη μέση ηλικία

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και σε λαχανικά, μέτρια σε ξηρούς καρπούς, ψάρια και αλκοόλ και με χαμηλή κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών πλούσιων σε λιπαρά σχετίζεται με καλύτερες γνωστικές επιδόσεις (σκέψη και μνήμη) στη μέση ηλικία.

Στη μελέτη συμμετείχαν 2.621 άτομα, που ήταν κατά μέσο όρο 25 ετών και στη συνέχεια οι ερευνητές τους παρακολούθησαν για διάστημα 30 χρόνων. Τους ρώτησαν για τη διατροφή τους στην αρχή της μελέτης και πάλι 7 και 20 χρόνια αργότερα. Η γνωστική λειτουργία των συμμετεχόντων εξετάστηκε δύο φορές, όταν ήταν περίπου 50 και 55 ετών.

“Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η διατήρηση καλών διατροφικών συνηθειών σε όλη την ενηλικίωση μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου κατά τη μέση ηλικία”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Dr Claire T. McEvoy, από το Πανεπιστήμιο Queen’s, στο Μπέλφαστ, στη Βόρεια Ιρλανδία.

Τα είδη διατροφής, που ακολούθησαν οι συμμετέχοντες, αξιολογήθηκαν, για να διαπιστωθεί πόσο προσεκτικά ακολουθούσαν τρεις δίαιτες για την υγεία της καρδιάς: Την Μεσογειακή διατροφή, τη διατροφή για τη μείωση της υπέρτασης (DASH) και η διατροφή APDQS.

Η Μεσογειακή διατροφή δίνει έμφαση στις φυτικές ίνες, στα φρούτα, στα λαχανικά, στα υγιή ακόρεστα λίπη, στους ξηρούς καρπούς, στα όσπρια και στα ψάρια και περιορίζει το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και τα πλήρη γαλακτοκομικά.

Η δίαιτα DASH δίνει έμφαση στις φυτικές ίνες, στα λαχανικά, στα φρούτα, στα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, στα όσπρια και στους ξηρούς καρπούς και περιορίζει το κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά, τα λίπη, τα κορεσμένα λιπαρά, τα γλυκά και το αλάτι.

Η διατροφή APDQS δίνει έμφαση στα φρούτα, στα λαχανικά, στα όσπρια, στα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, στα ψάρια και στη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. Περιορίζει τα τηγανητά τρόφιμα, τα αλμυρά σνακ, τα γλυκά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και τα ροφήματα με ζάχαρη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ακολούθησαν την Μεσογειακή διατροφή και τη δίαιτα APDQS – αλλά όχι τη δίαιτα DASH – είχαν λιγότερη ανά πενταετία μείωση της γνωστικής τους λειτουργίας στη μέση ηλικία.

Τα άτομα, που ακολουθούσαν πιστά την Μεσογειακή διατροφή, ήταν 46% λιγότερο πιθανό να έχουν μειωμένη ικανότητα σκέψης. Τα άτομα, που ακολουθούσαν πιστά τη δίαιτα APDQS, ήταν 52% λιγότερο πιθανό να έχουν μειωμένες δεξιότητες σκέψης.

Όπως είπε η Dr McEvoy: “Ενώ δεν γνωρίζουμε ακόμη το ιδανικό σχήμα διατροφής για την υγεία του εγκεφάλου, η μετάβαση σε μια υγιεινή διατροφή για την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς θα μπορούσε να είναι ένας σχετικά εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος, για να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης προβλημάτων με τη σκέψη και με τη μνήμη, καθώς μεγαλώνουμε”.