Η μακροχρόνια άσκηση συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο πτώσεων στους ηλικιωμένους

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 40 κλινικές δοκιμές (μετα-ανάλυση) σε συνολικά 21.868 ενήλικες, που ήταν 73 ετών κατά μέσο όρο.

Όσοι συμμετείχαν σε προγράμματα άσκησης (αερόμπικ και ασκήσεις ενδυνάμωσης) για τουλάχιστον ένα έτος, ήταν 12% λιγότερο πιθανό να πέσουν και 26% λιγότερο πιθανό να υποστούν τραυματισμούς μετά από πτώση, από ό, τι οι άνθρωποι που δεν ασκούνταν, ανέφερε η ανασκόπηση μελετών.

Τα προγράμματα άσκησης συνδέθηκαν, επίσης, με 16% μικρότερο κίνδυνο καταγμάτων.

“Η συνεχής άσκηση έχει οφέλη για την υγεία, ακόμη και σε πολύ προχωρημένες ηλικίες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με χρόνιες παθήσεις, όπως άνοια ή καρδιαγγειακά”, είπε ο επικεφαλής ερευνητής Philipe de Souto Barreto από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Τουλούζης στη Γαλλία.

Μια ποικιλία παραγόντων μπορεί να κάνει τις πτώσεις πιο πιθανές και η άσκηση μπορεί να συμβάλει καταλυτικά, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα πολλούς από αυτούς τους παράγοντες, ανέφερε σε δήλωσή του στο πρακτορείο Reuters ο Dr Barreto.

Οι προπονήσεις μπορούν να ενισχύσουν τους μυς των ποδιών, να βελτιώσουν την ισορροπία και τον συντονισμό κατά τη διάρκεια του περπατήματος και να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου και της σοβαρότητας της οστεοπόρωσης ή της μειωμένης οστικής πυκνότητας, που εν πολλοίς ευθύνονται για τα κατάγματα.

Η μετα-ανάλυση δεν βρήκε κάποια σχέση μεταξύ της άσκησης και του μικρότερου κινδύνου πολλαπλών πτώσεις, νοσηλειών ή πρόωρων θανάτων, ανέφεραν οι ερευνητές στο ιατρικό έντυπο JAMA Internal Medicine.