HIV: Τα στάδια και τα συμπτώματά του

Τα συμπτώματα του HIV ποικίλλουν ανάλογα με το στάδιο της μόλυνσης. Υπάρχουν τρία στάδια: πρωτογενής μόλυνση (Στάδιο 1), κλινική λανθάνουσα κατάσταση (Στάδιο 2) και AIDS (Στάδιο 3).

Κατά τη διάρκεια της πρωτογενούς μόλυνσης, τα συμπτώματα προκαλούνται από τον ίδιο τον ιό και μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, κόπωση, πρησμένους λεμφαδένες και εξάνθημα.

Κατά το τελευταίο στάδιο, τα συμπτώματα είναι κυρίως αποτέλεσμα ευκαιριακών λοιμώξεων (OIs) που εμφανίζονται όταν ο HIV καταστρέφει προοδευτικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Ως αποτέλεσμα, τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο του ΟΙ που λαμβάνετε καθώς και τη θέση του (όπως τα μάτια, οι πνεύμονες ή ο εγκέφαλος).

Αυτό το άρθρο περιγράφει τα πιθανά σημεία και συμπτώματα του HIV στα διάφορα στάδια της μόλυνσης. Εξηγεί επίσης γιατί διαφορετικές ομάδες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα AIDS από άλλες.

Τα συμπτώματα του HIV

Στάδιο 1: Πρωτογενής Μόλυνση

Η πρωτογενής μόλυνση είναι όταν ο HIV εισέρχεται στο σώμα και το ανοσοποιητικό σύστημα εκτοξεύει την άμυνά του στην πρώτη γραμμή. Γνωστό και ως οξεία ορομετατροπή ή οξύ ρετροϊικό σύνδρομο (ARS), αυτό είναι το στάδιο όπου το σώμα προσπαθεί να ελέγξει τη μόλυνση.

Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, το ανοσοποιητικό σύστημα απελευθερώνει χημικές ουσίες που προκαλούν φλεγμονή σε όλο το σώμα. Αν και αυτό βοηθά στην απομάκρυνση του κυκλοφορούντος ιού, μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με τη γρίπη καθώς το σώμα αναπτύσσει υψηλά επίπεδα φλεγμονής.

Δεν εμφανίζουν όλοι όσοι έχουν HIV συμπτώματα κατά τη διάρκεια της πρωτογενούς μόλυνσης. Όσοι το κάνουν γενικά το κάνουν μέσα σε δύο έως τέσσερις εβδομάδες από την έκθεση στον ιό.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πυρετός
  • Κρυάδα
  • Πονοκέφαλο
  • Πονόλαιμος
  • Κούραση
  • Μυϊκός πόνος
  • Πόνος στις αρθρώσεις
  • Νυχτερινές εφιδρώσεις
  • Διογκωμένοι λεμφαδένες
  • Στοματικά έλκη

Ένας στους πέντε ανθρώπους μπορεί επίσης να εμφανίσει «εξάνθημα HIV». Το εξάνθημα χαρακτηρίζεται από ανυψωμένες, κοκκινισμένες περιοχές του δέρματος που καλύπτονται με μικρά εξογκώματα που μοιάζουν με σπυράκια. Το εξάνθημα επηρεάζει συχνότερα το πάνω μέρος του σώματος και μπορεί να συνοδεύεται από στοματικά ή γεννητικά έλκη.

Η πρωτογενής μόλυνση μπορεί να διαρκέσει για περίπου δύο έως τέσσερις εβδομάδες, μετά από τις οποίες τα συμπτώματα θα εξαφανιστούν καθώς το σώμα θέτει τη μόλυνση υπό έλεγχο. Ο ιός δεν έχει φύγει αλλά αντ’ αυτού περνά στην επόμενη φάση που είναι γνωστή ως κλινική λανθάνουσα κατάσταση.

Στάδιο 2: Κλινική λανθάνουσα κατάσταση

Η κλινική λανθάνουσα κατάσταση είναι όταν τα αρχικά συμπτώματα έχουν υποχωρήσει, αλλά η μόλυνση παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα. Η λοίμωξη δεν θεωρείται πλέον οξεία (σημαίνει σοβαρή και ξαφνική) αλλά πλέον θεωρείται ως χρόνια (σημαίνει επίμονη).

Κατά τη διάρκεια της κλινικής λανθάνουσας περιόδου, ο ιός θα αποφύγει την ανίχνευση του ανοσοποιητικού με το να κρύβεται σε ιστούς σε όλο το σώμα γνωστούς ως «ιικές δεξαμενές». Αυτά που παραμένουν στην κυκλοφορία θα συνεχίσουν να στοχεύουν και να σκοτώνουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού, γνωστά ως CD4 Τ-κύτταρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για το «σήμα συναγερμού» κάθε φορά που υπάρχει μόλυνση.

Καθώς όλο και περισσότερα από αυτά τα κύτταρα αφαιρούνται, ο αριθμός των CD4 (που μετρά τον αριθμό των CD4 Τ-κυττάρων σε ένα κυβικό χιλιοστό αίματος) μπορεί να πέσει κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα από 500 έως 1.500 και να αφήσει το σώμα όλο και λιγότερο ικανό να αναγνωρίσει και να καταπολεμήσει  τις λοιμώξεις.

Η εξάντληση των CD4 Τ-κυττάρων είναι μια σταδιακή διαδικασία που συχνά διαρκεί χρόνια πριν εμφανιστεί μια σοβαρή ασθένεια. Ακόμα κι έτσι, ένα άτομο μπορεί να αναπτύξει ορισμένα μη ειδικά συμπτώματα καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί προοδευτικά.

Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Επίμονη κόπωση
  • Διογκωμένοι λεμφαδένες (HIV λεμφαδενοπάθεια)
  • Χρόνια διάρροια (διάρροια που σχετίζεται με τον HIV)
  • Αποσπασματικό, κόκκινο, ξηρό δέρμα (σμηγματορροϊκή δερματίτιδα)
  • Λευκές βλάβες στη γλώσσα ή στα μάγουλα (στοματική τσίχλα)
  • Υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του αναπνευστικού (συμπεριλαμβανομένης της βακτηριακής πνευμονίας)
  • Επαναλαμβανόμενες πληγές στο στόμα
  • Μυκητιασικές λοιμώξεις των νυχιών
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • Ένα ξέσπασμα έρπητα των γεννητικών οργάνων είναι επίσης συχνό κατά τη διάρκεια του χρόνιου σταδίου και είναι συχνά το πρώτο πράγμα που οδηγεί ένα άτομο να αναζητήσει τη διάγνωση του HIV.

Άλλα άτομα μπορεί να εμφανίσουν ξέσπασμα έρπητα ζωστήρα χρόνια πριν από τα άτομα του γενικού πληθυσμού (συνήθως 60 ετών και άνω).

Χωρίς θεραπεία, η χρόνια φάση του HIV μπορεί να διαρκέσει για περίπου 10 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων μπορεί να υπάρχουν λίγα αξιοσημείωτα συμπτώματα. Μόνο όταν το ανοσοποιητικό σύστημα υπονομεύεται λέγεται ότι ένα άτομο έχει AIDS

Εξέλιξη του HIV

Η εξέλιξη του HIV δεν είναι ίδια για όλους τους ανθρώπους. Για ορισμένους, η περίοδος κλινικής λανθάνουσας κατάστασης μπορεί να διαρκέσει μόνο δύο χρόνια. Αν και υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής ενός ατόμου και του τύπου του HIV που έχει, κοινωνικοί παράγοντες όπως η φτώχεια και η έλλειψη ασφάλισης παίζουν επίσης ρόλο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση σχετίζεται με φτωχότερη ανοσολογική κατάσταση σε άτομα με HIV (όπως μετράται με τον αριθμό των CD4). Ένας χαμηλός αριθμός CD4 κατά τη στιγμή της έκθεσης, με τη σειρά του, σχετίζεται με ταχύτερη εξέλιξη της νόσου.

Στάδιο 3: AIDS

Το AIDS (σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας) είναι το πιο προχωρημένο στάδιο του HIV όπου το ανοσοποιητικό σύστημα έχει υπονομευτεί πλήρως. Αυτό οδηγεί σε ένα ολοένα διευρυνόμενο φάσμα OI με σοβαρές και συχνά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Το AIDS ορίζεται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ως το τελευταίο στάδιο της HIV λοίμωξης, κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αποδυναμωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε το HIV οροθετικό άτομο είναι επιρρεπές σε διάφορα νοσήματα και συγκεκριμένους τύπους καρκίνου. Επίσης το άτομο έχει αριθμό CD4 κάτω άπο 200(το οποίο σημαίνει ότι είναι ανοσοκατεσταλμένο)

Τα συμπτώματα σε αυτό το στάδιο σχετίζονται κυρίως με τον τύπο της ΟΙ που λαμβάνει ένα άτομο. Υπάρχουν αρκετές εξαιρέσεις όπως η άνοια από AIDS , οι οποίες πιστεύεται ότι προκαλούνται από τον ιό.

Τα συμπτώματα του AIDS μπορούν να χαρακτηριστούν από τα συστήματα οργάνων που επηρεάζονται από τον ιό. Τα κυριότερα όργανα που επηρεάζονται από AIDS καθώς και τα συμπτώματα τους είναι:

  • Εγκέφαλος: Επώδυνοι πονοκέφαλοι, Μυϊκή αδυναμία, Μούδιασμα ή νευρικός πόνος,Απώλεια συντονισμού και αδεξιότητα, Δυσκολία στο περπάτημα, Πρόβλημα ακοής, Αλλαγές στην όραση, Δυσκολία στην κατάποση, Σύγχυση, Αλλαγές στη συμπεριφορά, Επιληπτικές κρίσεις, Άνοια
  • Μάτια: Επίμονη ξηρότητα ματιών, Μειωμένη όραση, Εξαιρετική ευαισθησία στο φως, Λεύκανση του κερατοειδούς, Απώλεια όρασης, Τύφλωση
  • Γαστρεντερικό σύστημα: Πληγές στο στόμα και στο λαιμό, Άσπρη ανάπτυξη στο στόμα ή στο λαιμό, Έντονος πόνος στην κοιλιά, Οίδημα κάτω κοιλίας, Φούσκωμα και αέρια, Δυσκολία στην κατάποση, Επώδυνη κατάποση, Ναυτία και έμετος, Διάρροια, Δυσκοιλιότητα, Αίμα στα κόπρανα, Αιματηρός εμετός, Μαύρα ή πίσσα κόπρανα, Πόνος στο ορθό, Απροσδόκητη απώλεια βάρους
  • Συκώτι: Πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα, Εξαιρετική κόπωση, Απώλεια όρεξης, Ναυτία και έμετος, Σκούρα ούρα, Ασκίτης (συσσώρευση υγρού στην κοιλιά), Ίκτερος (κιτρίνισμα των ματιών και του δέρματος)
  • Πνεύμονες: Δυσκολία στην αναπνοή, Συριγμός, Χρόνιος βήχας, Φλέγμα, Πόνος στο στήθος, Εύκολη εξάντληση με φυσική δραστηριότητα, Τραγουδιστικοί πνευμονικοί ήχοι, Πνευμονία
  • Δέρμα: Ανώδυνες βλάβες που μοιάζουν με μώλωπες, Έκρηξη επώδυνων φυσαλίδων και ελκών, Εξάνθημα σε ολόκληρο το σώμα, Σκληρυμένες ή φλοιώδεις πλάκες δέρματος, Δερματικά εξανθήματα γεμάτα πύον, Παραμόρφωση νυχιών, Κυτταρίτιδα και άλλες λοιμώξεις του δέρματος

 

 Πηγή:https://www.verywellhealth.com/hiv-aids-symptoms-4014373