Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Πιο αποτελεσματικό από τις θεραπείες με υποκατάστατα νικοτίνης

Τη νέα μελέτη έκαναν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και συμμετείχαν 886 άτομα για έναν χρόνο.

Το 18% των ατόμων που κάπνιζε και το “γύρισε” στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, εγκατέλειψε το κάπνισμα επιτυχώς, σε σύγκριση με το 9,9%, που προσπάθησε να το κόψει με το ειδικό patch νικοτίνης, τις τσίκλες νικοτίνης ή τις παστίλιες.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα με θέμα τη σύγκριση των στρατηγικών διακοπής του τσιγάρου, μετά την κυκλοφορία των νεότερων, επαναχρησιμοποιούμενων ηλεκτρονικών τσιγάρων, τα οποία επιτρέπουν την ταχύτερη παροχή νικοτίνης.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα θα πρέπει να ενθαρρύνουν περισσότερους γιατρούς να προτείνουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο στους ασθενείς που καπνίζουν.

“Παρόλο που ένας μεγάλος αριθμός καπνιστών αναφέρει ότι έχει διακόψει με επιτυχία το κάπνισμα με τη βοήθεια ηλεκτρονικών τσιγάρων, οι επαγγελματίες υγείας είναι απρόθυμοι να συστήσουν τη χρήση τους, λόγω της έλλειψης σαφών στοιχείων από τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες. Αλλά αυτό είναι πιθανό να αλλάξει τώρα”, δήλωσε ο καθηγητής Peter Hajek, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

Οι καπνιστές χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες και είτε επέλεξαν οι ίδιοι μια παραδοσιακή θεραπεία αντικατάστασης για χρονικό διάτημα τριών μηνών, είτε πήραν ηλεκτρονικό τσιγάρο με ένα ή δύο μπουκάλια υγρού. Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν, επίσης, εβδομαδιαία συμβουλευτική για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες.

Τα ποσοστά αποχής από το κάπνισμα ήταν υψηλότερα μεταξύ των γυναικών σε όλα τα σημεία της μελέτης, αλλά ακόμη και μεταξύ των συμμετεχόντων, που δεν κατόρθωσαν να αποφύγουν την πλήρη αποχή τους, οι περισσότεροι από αυτούς με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα κατάφεραν να μειώσουν το κάπνισμα τουλάχιστον κατά 50%.

Όσοι ήταν στην ομάδα του ηλεκτρονικού τσιγάρου ανέφεραν περισσότερο ερεθισμό στον λαιμό και στο στόμα, ενώ όσοι χρησιμοποιούσαν προϊόντα αντικατάστασης νικοτίνης είχαν, όπως δήλωσαν, μεγαλύτερη ναυτία.