Ήρθε και στην Ελλάδα το γυναικολογικό τεστ, που γίνεται κατ’ οίκον

Την ώρα που πάρα πολλές γυναίκες αμελούν ή δεν μπορούν λόγω αδυναμίας πρόσβασης να κάνουν τεστ Παπ, το Evekit μπορεί να βοηθήσει και, μάλιστα, με πολύ αξιόπιστα αποτελέσματα.

Το νέο τεστ ελέγχει για χλαμύδια και για HPV και προορίζεται να εξυπηρετήσει ως επί το πλείστον τις γυναίκες που ζουν στην ελληνική περιφέρεια, στα νησιά και γενικά σε απομονωμένες περιοχές, όπου δεν τους είναι πάντα εύκολο να υποβάλλονται σε γυναικολογική εξέταση.

Πλέον θα μπορούν να συλλέγουν μόνες τους το δείγμα, στην ηρεμία και στην ασφάλεια του σπιτιού τους, και στη συνέχεια να το στέλνουν στο πιστοποιημένο εργαστήριο. Λίγες ημέρες αργότερα θα λαμβάνουν τα αποτελέσματα, μέσα από μια ασφαλή, ψηφιακή πλατφόρμα επικοινωνίας. Αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, τότε οι ασθενείς θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό.

“Συχνά εμφανίζονται εμπόδια, που δημιουργούν καθυστερήσεις και αναβολές στις προγραμματισμένες και προληπτικές εξετάσεις μας”, επεσήμανε ο CEO της Evekit Γιώργος Σπυράκης, στην παρουσίαση της νέας εξέτασης.

“Συνηθισμένες αιτίες είναι η έλλειψη ελεύθερου χρόνου, το πολύ απαιτητικό ωράριο εργασίας, οι οικογενειακές υποχρεώσεις, η απουσία οικογενειακού γιατρού, το αίσθημα δυσαρέσκειας κατά την εξέταση, η δυσκολία στην πρόσβαση σε διαπιστευμένο σημείο εξέτασης. Με το Evekit η αυτοεξέταση γίνεται με ασφάλεια και με διακριτικότητα, στην άνεση του δικού σας χώρου”.

Ο νέος τρόπος εξέτασης “βλέπει” συνολικά 14 τύπους του HPV, ανάμεσά τους τον 16 και τον 18. Μελέτη που έκανε το ΑΠΘ σε 13.000 γυναίκες για τη διαδικασία της αυτολήψης έδειξε ότι τα αποτελέσματά της είναι ανάλογα με εκείνα των ιατρείων.

“Δεδομένου ότι το τεστ Παπ δίνει συχνά ψευδώς θετικά και ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, είναι σημαντικό να πούμε ότι το Evekit έχει απόκλιση μόλις 1%. Να σημειώσουμε ότι το HPV DNA τεστ καλό είναι να αποφεύγεται κάτω από τα 26, 28 χρόνια της ηλικίας”, πρόσθεσε ο κύριος Σπυράκης.

Η όλη διαδικασία αυτολήψης προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα. Το κόστος του τεστ είναι 110 ευρώ και σε αυτό περιλαμβάνεται η αξία της εξέτασης και η μεταφορά από την εταιρεία προς το σπίτι και από το σπίτι προς το εργαστήριο.

Η συγκεκριμένη εξέταση συστήνεται να γίνεται κάθε τρία χρόνια – στις ΗΠΑ γίνεται κάθε πέντε.
Σαρώνει ο HPV

Τα νέα για την εξέταση έρχονται μετά την ανακοίνωση επιστημονικής μελέτης του Πανεπιστημίου του Michigan, ότι τα ποσοστά μόλυνσης από τον ιό HPV αυξάνονται στις γυναίκες, που γεννήθηκαν μετά το 1980, οι οποίες δεν έκαναν το προφυλακτικό εμβόλιο – κάτι που τις θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνους που σχετίζονται με τον HPV.

Πάντως πάνω από το 90% των καρκίνων, που σχετίζεται με τον HPV, μπορεί να προληφθεί. Ο επικίνδυνος ιός προκαλεί κάθε χρόνο πάνω από 40.000 κρούσματα καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του στοματοφαρυγγικού καρκίνου, του καρκίνου του πρωκτού και άλλων γεννητικών οργάνων.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ εκτιμούν ότι τουλάχιστον οι μισοί σεξουαλικά ενεργοί άνδρες και γυναίκες θα αποκτήσουν τον HPV στη διάρκεια της ζωής τους.