Η αίσθηση ότι ανήκεις κάπου. Γιατί είναι σημαντική για την ζωή μας.

Το να ανήκεις είναι μια θεμελιώδης ψυχολογική ανάγκη που μπορεί να γαλουχηθεί με διάφορες δεξιότητες και πρακτικές.

Eχει οριστεί ως «μια υποκειμενική αίσθηση ότι κάποιος είναι αναπόσπαστο μέρος των συστημάτων που τον περιβάλλουν, συμπεριλαμβανομένων της οικογένειας, των φίλων, του σχολείου, των εργασιακών περιβαλλόντων, των κοινοτήτων, των πολιτιστικών ομάδων και των φυσικών χώρων» (Hagerty et al., 1992).

Το να ανήκεις, όπως γράφει ο ποιητής John O’Donohue, «υποδηλώνει ζεστασιά, κατανόηση και αγκαλιά». Η Lois Bushong, θεραπεύτρια και συγγραφέας του Belonging Everywhere and Nowhere: Insights Into Counseling the Globally Mobile παρομοιάζει την ικανοποίηση της ανάγκης να ανήκεις με το να «δείχνεις στους άλλους τον αυθεντικό σου εαυτό και να παίρνεις ένα μπράβο».

Το να ανήκουμε όχι μόνο μας κάνει να νιώθουμε καλά – μας κάνει καλό. Από διάφορα οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία, μέχρι τις θετικές σχέσεις και την ακαδημαϊκή και επαγγελματική επιτυχία, η καλλιέργεια του ανήκειν έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ευημερία.

Μια πρόσφατη ανασκόπηση από μια διεθνή ομάδα ψυχολόγων προσφέρει πληροφορίες για την ανατομία του ανήκειν. Oι συγγραφείς διερευνούν τέσσερα κρίσιμα στοιχεία του ανήκειν (δηλαδή, ικανότητες, ευκαιρίες, κίνητρα και αντιλήψεις), τα οποία, ως μέρος των δυναμικών κοινωνικών μας συστημάτων, αλληλεπιδρούν και επηρεάζουν το ένα το άλλο σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Τα καλά νέα, σύμφωνα με τους συγγραφείς, είναι ότι η αίσθηση του ανήκειν μπορεί να καλλιεργηθεί και να ενισχυθεί.

  • Μπορούμε να αναπτύξουμε τις κοινωνικές, συναισθηματικές και πολιτιστικές μας δεξιότητες.
  • Μπορούμε να αποκτήσουμε μεγαλύτερη αυτογνωσία.
  • Μπορούμε να μάθουμε να ρυθμίζουμε τα συναισθήματά μας πιο εποικοδομητικά και να επικοινωνούμε πιο αποτελεσματικά.
  • Μπορούμε να ευθυγραμμιστούμε με τις αξίες μας πιο αυθεντικά και να συνδεθούμε καλύτερα με ανθρώπους, μέρη και τα γύρω μας συστήματα.

 

  • Ικανότητες: Έχετε τις δεξιότητες που απαιτούνται για να σχετιστείτε με άλλους και να δημιουργήσετε υγιείς, ουσιαστικές σχέσεις; Εάν έχετε τις δεξιότητες, επενδύετε τον χρόνο σας σε σχέσεις που μπορούν να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι ανήκετε; Η κατοχή δεξιοτήτων και ικανοτήτων που σχετίζονται με την ικανότητά σας να επιλύετε συγκρούσεις, να ρυθμίζετε τα συναισθήματά σας και να χρησιμοποιείτε τα ψυχολογικά σας πλεονεκτήματα όπως η ενσυναίσθηση και η ευγένεια μπορεί να βοηθήσει πολύ στην οικοδόμηση σχέσεων. Αυτές οι κοινωνικές και συναισθηματικές ικανότητες  είναι, στην πραγματικότητα, βασικές δεξιότητες όταν πρόκειται για την οικοδόμηση του ανήκειν.
  • Ευκαιρίες: Οι ευκαιρίες αφορούν αυτό που είναι διαθέσιμο για να αισθανθείτε ότι ανήκετε. Συμμετέχετε σε ομάδες και ασχολείστε με άλλους; Ακόμη και παρά τις κοινωνικές προκλήσεις που έφερε η πανδημία, έχετε βρει εναλλακτικούς τρόπους για να σχετιστείτε με άλλους ανθρώπους; Θεωρήστε τα χόμπι, τα αθλήματα, την αναψυχή και την περαιτέρω μάθησή σας ως ευκαιρίες όπου μπορείτε να βρείτε άλλους με κοινά ενδιαφέροντα.
  • Κίνητρα: Όλοι έχουμε την ανάγκη να ανήκουμε. Ωστόσο, το κίνητρο για την εκπλήρωση αυτής της ανάγκης μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο και σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Έχετε πραγματικά κίνητρο να ανήκετε, να συνδεθείτε με άλλους και να αισθάνεστε σαν μέρος των γύρω συστημάτων; Εάν η απάντηση είναι  ναι, τότε είναι πιο πιθανό να αναζητήσετε ευκαιρίες για σύνδεση.
  • Αντιλήψεις: Συχνά, είναι πιο εύκολο να καταλάβεις γιατί δενανήκεις. Αντί να ενδώσετε στην τάση να εστιάσετε σε αρνητικά συναισθήματα απόρριψης και απομόνωσης, προσπαθήστε να ανατρέψετε αυτή τη σκέψη.   Οι αντιλήψεις για το ανήκουμε μπορούν να επηρεάσουν το πώς νιώθουμε και συμπεριφερόμαστε.

Σε τελική ανάλυση, το να ανήκεις είναι ένας τρόπος να είμαστε μαζί , να σχετιζόμαστε—με τον εαυτό μας, με τους άλλους και με τον κόσμο γύρω μας.