Η αλήθεια για την ενυδάτωση: 10 μύθοι και αλήθειες

Η ενυδάτωση είναι σημαντική γιατί τα σώματά μας λειτουργούν πραγματικά [καλύτερα με] επαρκή ισορροπία νερού . Οι περισσότερες λειτουργίες των οργάνων απαιτούν νερό στη σωστή αναλογία για την εργασία – δηλαδή οι μύες, η καρδιά και τα νεφρά σας χρειάζονται νερό και επίσης το σώμα να είναι επαρκώς ενυδατωμένο για να λειτουργήσει σωστά

Η ήπια αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε ζάλη, κόπωση, κοκκινισμένο δέρμα, πονοκέφαλο, μειωμένη φυσική απόδοση και σύγχυση. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η πιο ακραία αφυδάτωση μπορεί ακόμη και να προκαλέσει προβλήματα όπως η δυσκολία στην αναπνοή, η αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, η κακή κυκλοφορία του αίματος και οι επιληπτικές κρίσεις. Σύμφωνα με το  Harvard T.H. Chan School of Public Health η αφυδάτωση μπορεί να συμβάλει σε ουρολοιμώξεις και πέτρες στα νεφρά

Τι  πρέπει να γνωρίζετε για να διατηρήσετε την υγεία σας σε άριστη κατάσταση:

1. Μύθος: Εάν διψάτε, έχετε ήδη αφυδατωθεί

Υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό, αλλά μπορεί να είναι μια χρήσιμη υπενθύμιση. Κάθε άτομο πρέπει να εκτιμήσει αν αυτό ισχύει για αυτόν, γιατί υπάρχουν πολλοί λόγοι που ένα άτομο μπορεί να διψάσει. Δεν είναι πάντα 100 % λόγω αφυδάτωσης.

2. Αλήθεια: Τα σκούρα κίτρινα ούρα μπορεί να δείχνουν ότι είστε αφυδατωμένοι

Εάν ανησυχείτε ότι δεν πίνετε αρκετό νερό, δοκιμάστε αυτό το γρήγορο κόλπο: Ελέγξτε το χρώμα των ούρων σας. Το χρώμα των ούρων μπορεί να είναι μια πολύ καλή ένδειξη της κατάστασης ενυδάτωσης. Τα πιο ανοιχτά χρώματα δείχνουν ότι είστε ενυδατωμένοι και τα πιο σκούρα τέσσερα μπορεί να σημαίνουν ότι είστε αφυδατωμένοι. Εάν βλέπετε καφέ χρώμα, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια, καθώς μπορεί να σημαίνει σοβαρή αφυδάτωση.

3. Μύθος: Για να αποφύγετε την αφυδάτωση, πιείτε όσο περισσότερο νερό μπορείτε

Όσον αφορά το νερό, κάποιοι το παρακάνουν.

Υπάρχει μια κατάσταση που ονομάζεται υπονατριαιμία και συμβαίνει όταν η συγκέντρωση νατρίου στο σώμα σας – που είναι ένας ηλεκτρολύτης – γίνεται πολύ χαμηλή. Αυτό πραγματικά προκαλεί πρήξιμο των κυττάρων στο σώμα σας και μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή.

Ενώ ο καθένας μπορεί να αναπτύξει υπονατριαιμία  ορισμένες ομάδες βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο. Αυτό περιλαμβάνει άτομα με νεφρική ανεπάρκεια, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια , ηπατική δυσλειτουργία, χρόνιο σοβαρό έμετο ή διάρροια, νόσο του Addison και άτομα με κάποια φάρμακα, όπως αντικαταθλιπτικά και διουρητικά , σύμφωνα με την κλινική Cleveland και την κλινική Mayo . Έρευνες έχουν δείξει  ότι οι αθλητές αντοχής μπορεί επίσης να κινδυνεύουν από υπονατριαιμία. Προηγούμενα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ορισμένα παράνομα ναρκωτικά, όπως η έκσταση ή το MDMA, τα οποία μπορεί να θέσουν τους χρήστες σε κίνδυνο για υπονατριαιμία.

Εάν δεν έχετε έναν από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου ή συνθήκες, μην ανησυχείτε. «Για τα περισσότερα υγιή άτομα, η υπερυδάτωση δεν αποτελεί σοβαρή ανησυχία, επειδή τα νεφρά είναι σε θέση να αποβάλλουν κάθε υπερβολικό υγρό για να διατηρήσουν την ισορροπία νερού και ηλεκτρολυτών.

Όταν είναι σοβαρά, τα συμπτώματα της υπονατριαιμίας, μπορεί να περιλαμβάνουν σπασμούς, σύγχυση, κόπωση, πονοκέφαλο, ναυτία και μυϊκή αδυναμία. Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα, ειδικά εάν είναι σοβαρά.

4. Αλήθεια: Ορισμένες ομάδες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης από άλλες

Η αφυδάτωση είναι] πολύ επικίνδυνη για παιδιά, έγκυες γυναίκες και μερικούς μεγαλύτερους ενήλικες.  Ειδικά αν κάποιος σε αυτές τις κατηγορίες είναι άρρωστος με πυρετό, έμετο ή διάρροια, μπορεί να χρειαστεί γρήγορα ιατρική βοήθεια για να εκτιμήσει την κατάσταση ενυδάτωσής του.

Σύμφωνα με την κλινική Mayo , ο σοβαρός έμετος και η διάρροια είναι συχνά η κύρια αιτία αφυδάτωσης στα παιδιά. Εν τω μεταξύ, οι μεγαλύτεροι ενήλικες μπορούν στην πραγματικότητα να έχουν μικρότερο όγκο νερού στο σώμα και ορισμένα φάρμακα και καταστάσεις μπορούν να κάνουν τα πράγματα χειρότερα, σημειώνει επίσης η κλινική Mayo.

5. Μύθος: Μπορείτε να ενυδατωθείτε μόνο  πίνοντας υγρά

Ενώ περίπου το 80 τοις εκατό της πρόσληψης υγρών μας προέρχεται από υγρά, περίπου το 20 τοις εκατό προέρχεται από το νερό που βρίσκεται στα τρόφιμα. Για παράδειγμα, η κλινική Mayo σημειώνει ότι ορισμένα προϊόντα – όπως το καρπούζι και το σπανάκι – είναι σχεδόν 100 τοις εκατό νερό. Άλλα ενυδατικά τρόφιμα περιλαμβάνουν αγγούρια, σέλινο, ραπανάκια, νεροκάρδαμο, γκρέιπφρουτ , πεπόνι και φράουλες.

6. Γεγονός: Ο πολύ λίγος ύπνος μπορεί να σας αφυδατώσει

Μια  μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2019 στο περιοδικό Sleep διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν έξι ώρες κάθε βράδυ ήταν πιο αφυδατωμένοι από εκείνους που κοιμόταν τακτικά οκτώ. Πιθανός λόγος; Οι επιστήμονες επισημαίνουν τη διαταραχή της αγγειοπιεστίνης, μιας ορμόνης που απελευθερώνεται τη νύχτα και βοηθά το σώμα σας να διατηρήσει την κατάσταση ενυδάτωσής του. Εάν αισθάνεστε άβολα μετά από μια σύντομη νύχτα ύπνου, επανυδατωθείτε το πρωί.

7. Μύθος: Όλοι χρειάζονται 8 ποτήρια νερό την ημέρα για να αποφύγουν την αφυδάτωση

Όπως τα περισσότερα πράγματα στην υγεία, οι στόχοι ενυδάτωσης ποικίλλουνκαι εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής δραστηριότητας , της διατροφής σας και του περιβάλλοντος στο οποίο ζείτε, μεταξύ άλλων. Άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι οι υποκείμενες συνθήκες υγείας, το φύλο, η ηλικία και το εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε.

8. Αλήθεια: Η ύπαρξη αναπνευστικής ασθένειας, όπως ο COVID-19, καθιστά την ενυδάτωση ιδιαίτερα σημαντική

Οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας αυξάνει την απέκκριση υγρών – όπως έμετος, διάρροια ή αυξημένη εφίδρωση από πυρετό – αυξάνει τις ανάγκες σε υγρά. Όπως σημειώνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων , ο COVID-19 μπορεί να προκαλέσει αυτά τα συμπτώματα και άλλα . Εάν έχετε αναπνευστική ασθένεια, πιείτε περισσότερο υγρό από ό, τι συνήθως για να αντικαταστήσετε αυτό που έχετε χάσει, συμβουλεύει το Johns Hopkins Medicine .

Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης ότι η κατανάλωση αρκετού νερού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη βελτίωση των αποτελεσμάτων του COVID-19, όπως σημειώνεται σε άρθρο που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2020 στο Medical Hypotheses . Τούτου λεχθέντος, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για την πιθανή συσχέτιση μεταξύ ανεπαρκούς ενυδάτωσης και μόλυνσης και σοβαρότητας του COVID-19.

9. Μύθος: Εάν είστε αφυδατωμένοι, το να πίνετε περισσότερο νερό είναι το φάρμακο

Και πάλι, εξαρτάται από την κατάσταση. Σύμφωνα με την κλινική Mayo , είναι σημαντικό να δείτε έναν γιατρό για επιπλέον ιατρική φροντίδα εάν είχατε διάρροια για 24 ώρες ή περισσότερο, αισθάνεστε αποπροσανατολισμένοι και πιο κουρασμένοι από το κανονικό, δεν μπορείτε να κρατήσετε τα υγρά κάτω ή έχετε μαύρα ή αιματηρά κόπρανα.

Οι πιο μέτριες περιπτώσεις αφυδάτωσης συνήθως απαιτούν ενδοφλέβια χορήγηση υγρών, τα οποία μπορείτε να πάρετε σε κέντρο επείγουσας περίθαλψης, δωμάτιο επειγόντων περιστατικών ή νοσοκομείο

Η κλινική Cleveland σημειώνει επίσης ότι για ήπιες περιπτώσεις αφυδάτωσης, μπορεί να επωφεληθείτε από ένα ποτό που περιέχει ηλεκτρολύτες όπως  νάτριο , κάλιο και μαγνήσιο . Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν έχετε ιδρώσει, κάνετε εμετό ή έχετε διάρροια, η οποία οδηγεί σε απώλεια ηλεκτρολυτών που είναι επίσης απαραίτητες για τη διατήρηση επαρκούς αρτηριακής πίεσης.

10. Αλήθεια: Μερικές φορές μπορείτε να παρερμηνεύσετε την πείνα για δίψα

Πεινάτε ή απλά λαχταράτε μια λιχουδιά; Πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν αποφασίσετε.   Μετά από αυτό   μπορεί να συνειδητοποιήσετε ότι απλά διψούσατε και δεν χρειάζεστε ένα πλήρες σνακ ή γεύμα.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Το να πίνετε νερό πριν φάτε μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος εάν αυτός είναι ένας από τους στόχους σας. Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περίπου δύο ποτηριών   νερό 30 λεπτά πριν από κάθε γεύμα της ημέρας βοήθησε τα άτομα με παχυσαρκία να χάσουν σχεδόν 3 κιλά μετά από 12 εβδομάδες, σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου που δεν έπινε το H2O πριν από κάθε γεύμα. Οι συγγραφείς μιας μελέτης νέων ενηλίκων χωρίς παχυσαρκία, η οποία δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2018 στο Clinical Nutrition Research , έγραψαν ότι το πόσιμο νερό πριν (αν και όχι μετά) τα γεύματα αύξησε τον κορεσμό.

 

 

 

 

 

 

ενυδάτωση