Η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να συνδέεται με υψηλότερες πιθανότητες στυτικής δυσλειτουργίας ανεξάρτητα από το ιστορικό καπνίσματος

Το κάπνισμα έχει συσχετιστεί εδώ και πολύ καιρό με τη Στυτική Δυσλειτουργία (ΣΔ) – Erectile Dysfunction (ED) και την Καρδιαγγειακή Νόσο – Cardiovascular Disease (CVD). Ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλές έρευνες για το εάν υπάρχει παρόμοια συσχέτιση μεταξύ των ανδρών που χρησιμοποιούν  ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Στην πρώτη πληθυσμιακή μελέτη αυτού του είδους, ερευνητές από το NYU Grossman School of Medicine και το Johns Hopkins University School of Medicine δημοσίευσαν μια μελέτη στο Διαδίκτυο το Δεκέμβριο του 2021 στο American Journal of Preventive Medicine που αναφέρει ότι άνδρες ηλικίας μεταξύ 20 και 65 ετών χωρίς προηγούμενη ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου αλλά που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα καθημερινά, έχουν περισσότερες από δύο φορές (2,4 φορές) πιθανότητες από τους άνδρες που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ ηλεκτρονικά τσιγάρα να αναφέρουν στυτική δυσλειτουργία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεδομένου ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου φαίνεται να σχετίζεται με Στυτική Δυσλειτουργία ανεξαρτήτως ηλικίας, καρδιαγγειακής νόσου και άλλους κοινούς παράγοντες κινδύνου Στυτικής Δυσλειτουργίας, οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου θα πρέπει να ενημερώνονται για την πιθανή σχέση μεταξύ της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου και της εμφάνισης Στυτικής Λειτουργίας, η οποία επηρεάζει έναν στους πέντε άνδρες άνω των ηλικίας 20 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από τη Μελέτη Population Assessment of Tobacco and Health (PATH), μια εθνικά αντιπροσωπευτική μελέτη 45.971 ενηλίκων στις ΗΠΑ ηλικίας 18 ετών και άνω που εξετάζει διάφορες συμπεριφορές χρήσης καπνού και αποτελέσματα υγείας.

Αυτή η μελέτη περιορίστηκε σε 13.711 άντρες, 20 ετών και άνω, οι οποίοι απάντησαν σε ερώτηση σχετικά με την ΣΔ.

Ο Δρ Tanmik Shah, NYU Langone, ο επικεφαλής στατιστικολόγος και συν-συγγραφέας της μελέτης, εξέτασε τη συσχέτιση μεταξύ ηλεκτρονικού τσιγάρου και ΣΔ στο πλήρες δείγμα, καθώς και σε ένα περιορισμένο δείγμα 11.207 ενηλίκων ανδρών ηλικίας 20 έως 65 ετών χωρίς προηγούμενη διάγνωση καρδιαγγειακής νόσου. Οι ερωτηθέντες ταξινομήθηκαν ως χρήστες ποτέ, πρώην και νυν (περιστασιακοί ή καθημερινοί). Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες ήταν πρώην καπνιστές τσιγάρων, το 21 τοις εκατό ήταν σημερινοί καπνιστές τσιγάρων και το 14 τοις εκατό χρησιμοποιούσαν άλλα προϊόντα καπνού.

Σε σύγκριση με εκείνους που δεν χρησιμοποίησαν ποτέ ηλεκτρονικό τσιγάρο, οι καθημερινοί χρήστες είχαν περισσότερες από δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι έχουν ΣΔ. Επιπλέον, υπήρξε μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου και της ΣΔ μεταξύ των ερωτηθέντων ηλικίας 20 έως 65 ετών με φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος και χωρίς καρδιαγγειακή νόσο, υποδηλώνοντας μια συσχέτιση της ΣΔ με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου  σε έναν σχετικά υγιή πληθυσμό.

Στο περιορισμένο δείγμα, το 10,2 τοις εκατό των ερωτηθέντων ανέφεραν ΣΔ. Πέντε και μισό τοις εκατό ανέφερε περιστασιακή χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου ενώ το 2,5 τοις εκατό ανέφερε καθημερινή χρήση.  Σε σύγκριση με εκείνους που ανέφεραν ότι δεν χρησιμοποίησαν ποτέ ηλεκτρ.τσιγάρο, οι τρέχοντες καθημερινοί χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ΣΔ τόσο στο πλήρες όσο και στο περιορισμένο δείγμα. Η σωματική δραστηριότητα συσχετίστηκε με χαμηλότερες πιθανότητες στυτικής δυσλειτουργίας  και στα δύο δείγματα πληθυσμού.

Ένας περιορισμός της μελέτης, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι οι αναλύσεις βασίστηκαν σε δεδομένα που αναφέρθηκαν μόνοι τους σχετικά με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου και την κατάσταση ΣΔ, τα οποία υπόκεινται σε εσφαλμένη ταξινόμηση και μεροληψία επιθυμίας (η πιθανότητα οι ερωτηθέντες να απαντήσουν σε ερωτήσεις με βάση τη γνώμη τους θα γίνει ευνοϊκά αντιληπτό από τους άλλους). Δεν υπήρχαν επίσης δεδομένα που να υποδεικνύουν εάν οι ερωτηθέντες έπαιρναν ή όχι φάρμακα που σχετίζονται με ΣΔ, όπως αντικαταθλιπτικά ή β-αναστολείς.

Η επόμενη φάση της έρευνας, λέει ο El Shahawy, θα είναι να κατανοήσουμε καλύτερα εάν ορισμένοι τύποι ENDS έχουν ισχυρότερη συσχέτιση με ΣΔ από άλλους και εάν η αναφερόμενη ΣΔ θα μπορούσε να είναι αναστρέψιμη με τη διακοπή της χρήσης τους. Δεδομένου ότι αυτή η μελέτη εξετάζει μόνο άνδρες, η μελλοντική έρευνα θα πρέπει επίσης να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ της χρήσης ENDS και της σεξουαλικής δυσλειτουργίας μεταξύ των γυναικών.

 

 

 

Πηγή:

 

 

 

στυτική δυσλειτουργίαηλεκτρονικό τσιγάροfront-stories