Η χρήση του κινητού τηλεφώνου σε ώρες χαλάρωσης οδηγεί σε ψυχική εξάντληση

Οι περισσότεροι από εμάς όταν κάνουμε διάλειμμα από τη δουλειά ή κάποια άλλη δραστηριότητα, συνηθίζουμε να «παίζουμε» με το κινητό και τις άπειρες εφαρμογές του. Αν και νομίζουμε ότι με αυτό τον τρόπο ξεκουράζουμε το μυαλό μας και κάνουμε παύση από τη ρουτίνα, τελικά μάλλον καταφέρνουμε το αντίθετο.

Όπως επισημαίνει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Behavioral Addictions και την οποία πραγματοποίησε με εθελοντές φοιτητές του το πανεπιστήμιο Rutgers του New Jesrsey, χρησιμοποιώντας το κινητό τηλέφωνο όταν κάνουμε διάλειμμα κατά τη διάρκεια κάποιας πνευματικής κυρίως δραστηριότητας, δεν επιτρέπουμε στον εγκέφαλο να ξεκουραστεί αποτελεσματικά και αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη χειρότερη απόδοσή μας.

Συγκεκριμένα το πανεπιστήμιο προχώρησε σε ένα πείραμα όπου 414 φοιτητές του χωρίστηκαν σε ομάδες και στόχος ήταν να συμπληρώσουν 20 λεκτικά παζλ. Κάποιοι είχαν τη δυνατότητα να κάνουν διαλείμματα χρησιμοποιώντας τα κινητά τους τηλέφωνα. Άλλοι έκαναν διάλειμμα χρησιμοποιώντας χαρτί ή έναν υπολογιστή, ενώ κάποιοι δεν έκαναν καθόλου διάλειμμα.

Οι συμμετέχοντες που έκαναν διαλείμματα και χρησιμοποιούσαν κινητό τηλέφωνο διαπιστώθηκε ότι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ψυχικής εξάντλησης και ήταν από τα λιγότερο ικανά άτομα να λύσουν τα παζλ στη συνέχεια. Η αποδοτικότητα και η ταχύτητα μετά το διάλειμμα κρίθηκαν αντίστοιχες με εκείνες πριν από αυτό. Ο αριθμός των λέξεων στο παζλ που επιλύθηκαν μετά το διάλειμμα ήταν ελαφρώς καλύτερος από εκείνους που δεν έκαναν διάλειμμα, αλλά χειρότερος από όλους τους άλλους συμμετέχοντες.

Ειδικότερα οι συμμετέχοντες που στο διάλειμμα χρησιμοποίησαν το κινητό τους, χρειάστηκαν 19% περισσότερο χρόνο για να λύσουν τα παζλ και μάλιστα η απόδοση τους στις λέξεις που έλυσαν ήταν κατά 22% χαμηλότεροι από τους υπόλοιπους.

Το τηλέφωνο μπορεί να οδηγήσει σε αυξανόμενα επίπεδα απόσπασης της προσοχής με αποτέλεσμα να καθίσταται πιο δύσκολη η επαναφορά στην απαιτούμενη προσοχή για τα καθήκοντα εργασίας “, δήλωσε η Terri Kurtzberg, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Rutgers Business School.
Τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να προκαλούν αυτό το φαινόμενο, διότι ακόμα και όταν κοιτάμε το τηλέφωνό, ενεργοποιούνται σκέψεις για να τσεκάρουμε μηνύματα, να δούμε τις επαφές, έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες όπως όταν χρησιμοποιούμε τους υπολογιστές μας” συμπληρώνει η καθηγήτρια.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

κινητό τηλέφωνοψυχική εξάντληση