Η διακοπή λήψης του φαρμάκου που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου

Στην ευάλωτη ηλικία των 75 χρόνων, αν ένας άνθρωπος πάψει να παίρνει ένα συγκεκριμένο φάρμακο, έχει αυξημένες πιθανότητες να υποστεί καρδιαγγειακό επεισόδιο, σύμφωνα με γαλλική μελέτη.

Ο λόγος για τις στατίνες. Αν η χρήση τους διακοπεί μετά τα 75 αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής σχεδόν κατά το ήμισυ και κατά ένα τέταρτο η πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι στατίνες συνταγογραφούνται ευρέως σε ασθενείς, που υπέστησαν καρδιαγγειακό επεισόδιο, για να μειώσουν τον κίνδυνο περαιτέρω προβλημάτων, αλλά μερίδα επιστημόνων αμφισβητεί την χρησιμότητά τους σε ηλικιωμένα άτομα χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ωστόσο διαπιστώθηκε ότι άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω, που σταμάτησαν να παίρνουν το φάρμακο, ήταν 46% πιο πιθανό να υποστούν στεφανιαία επεισόδια, όπως καρδιακή προσβολή, και 26% πιο πιθανό να πάθουν εγκεφαλικό.

Συνολικά, όσοι διέκοψαν τις στατίνες, είχαν 33% αυξημένο κίνδυνο να νοσηλευθούν σε κάποιο Νοσοκομείο με προβλήματα στην καρδιά ή στα αιμοφόρα αγγεία, κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης 2,4 ετών.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο European Heart Journal.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
στατίνεςκαρδιακό επεισόδιο