Η Ελλάδα στην πρωτοπορία της μάχης κατά του κοροναϊού

Η χώρα μας μπαίνει στην πρωτοπορία της διεθνούς μάχης για την καταπολέμιση της πανδημίας, με ειδικό πρόγραμμα “ακτινογράφησης” του ιού, που ξεκίνησε με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και έχει επικεφαλής τον διεθνούς φήμης γενετιστή Εμμανουήλ Δερμιτζάκη.

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος Κρητικός γενετιστής, Εμμανουήλ Δερμιτζάκης – πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας, καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης και διευθυντής στο Κέντρο Γονιδιωματικής «Health 2030»- τέθηκε επικεφαλής μίας πρωτοπόρας ελληνικής μελέτης που καθιστά τη χώρα μας σημαντικό παίκτη στην παγκόσμια επιστημονική σκακιέρα.

Η υλοποίησή της, πρόκειται  να ξεκινήσει σύντομα σε 3.500 ασθενείς και σε δέκα εργαστήρια, με στόχο την καλύτερη γενετική κατανόηση, αλλά και αντιμετώπιση του κοροναϊού.Στους ασθενείς θα αναλυθεί :

  • το γενετικό προφίλ και οι παραλλαγές του ιού που τους έχουν μολύνει
  • το ανοσολογικό τους προφίλ

Στόχος, η βαθύτερη κατανόηση των χαρακτηριστικών του ιού, αλλά και των βιολογικών διαδικασιών που αποτελούν την κύρια αιτία για τη διαφορετικότητα της εξέλιξης της νόσου μεταξύ ασθενών.

  • O Εμμανουήλ Δερμιτζάκης, από κοινού με τον Σωτήρη Τσιόδρα είναι το δίδυμο στο οποίο  χωρίς καμία αμφιβολία “ακουμπούν” οι ελπίδες του ελληνικού λαού για τη νικηφόρα μάχη με τον “αόρατο εχθρό” του κοροναϊού. Και οι δύο, είναι προσωπικές επιλογές του πρωθυπουργού, ο οποίος τους εμπιστεύτηκε το κρισιμότερο ίσως στοίχημα της κυβέρνησής του, που αφορά την υγεία των πολιτών στην κρίσιμη μάχη αντιμετώπισης της πανδημίας.

Όπως εξηγεί ο διακεκριμένος Κρητικός επιστήμονας σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή”:

  • Οι υποδομές και η εμπειρία των ερευνητικών εργαστηρίων θα μπουν στην υπηρεσία της ανάπτυξης τεστ, τα οποία θα μπορούσαν να γίνονται όχι μόνο σε μεγαλύτερη κλίμακα, αλλά και με μεθοδολογίες που δεν θα εξαρτώνται από τη διεθνή αγορά αντιδραστηρίων».

Η τεχνογνωσία που θα αποκτηθεί από αυτό το πρόγραμμα, τονίζει ο κ. Δερμιτζάκης, θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πραγματοποιήσει παρόμοιες δράσεις και σε αλλά λοιμώδη νοσήματα, όπως η εποχική γρίπη, καθώς επίσης θα επιτρέψει τη βελτίωση της διαχείρισης πανδημιών ή ακόμα και εντοπισμένων επιδημιών. Όσον αφορά το ερώτημα για το ρόλο που παίζει η γενετική πληροφορία στην ανακάλυψη ενός φαρμάκου, ο καθηγητής απαντά ότι οι πιθανότητες κυκλοφορίας ενός φαρμάκου μπορεί να αυξηθούν από 4-10 φορές όταν η διαδικασία ανάπτυξης του υποστηρίζεται από γενετικά δεδομένα.

Να εμπιστευτούν οι πολίτες τυφλά τους επιστήμονες

Για την επόμενη μέρα και τα όσα ακούγονται περί ενεργούς παραμονής του κοροναϊού επί μακρόν, ο κ. Δερμιτζάκης αναφέρει ότι εάν δεν έχουμε ούτε εμβόλιο ούτε φάρμακο, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον ιό με μέτρα και συμπεριφορές. «Όποια μέτρα έρθουν πάντως θα είναι πολύπλοκα με βάση τους υπολογισμούς μεταδοτικότητας (R0) και την επίδραση των επιμέρους μέτρων. Θα πρέπει σε αυτή τη βάση οι πολίτες να εμπιστευτούν κατά κάποιο τρόπο “τυφλά” τους επιστήμονες».

Διαβάστε τη συνέχεια στο Economico.gr

Εμμανουήλ ΔερμιτζάκηςΚοροναϊός