Η FDA εγκρίνει το πρώτο εμβόλιο RSV για ηλικιωμένους

Η πρώτη από τις πολλές αναμενόμενες επιλογές εμβολίου για την πρόληψη του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού ή RSV σε ηλικιωμένους ενήλικες έχει εγκριθεί από τον FDA. 

Το εμβόλιο, που ονομάζεται Arexvy, κατασκευάζεται από τη βρετανική φαρμακευτική εταιρεία GSK και θα είναι διαθέσιμο από  αυτό το φθινόπωρο . Η εταιρεία το αποκάλεσε «το πρώτο εμβόλιο RSV για ηλικιωμένους που εγκρίθηκε οπουδήποτε στον κόσμο», μετά την  έγκριση του FDA.

Το Arexvy είναι εγκεκριμένο για άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και οι δοκιμές έδειξαν ότι μείωσε τον κίνδυνο επιπλοκών που απειλούν τη ζωή από τον RSV, όπως η πνευμονία και η βρογχίτιδα, έως και 94%.

Μεταξύ 60.000 και 120.000 άνθρωποι νοσηλεύονται κάθε χρόνο για RSV και ο ιός παίζει ρόλο σε έως και 10.000 ετήσιους θανάτους ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω, σημείωσε η FDA, επικαλούμενη στοιχεία του CDC. Ο RSV ήταν μία από τις τρεις ασθένειες του αναπνευστικού που έπαιξαν εξέχοντα ρόλο στην «τριπλδημία» του περασμένου χειμώνα. 

«Οι ηλικιωμένοι, ιδιαίτερα εκείνοι με υποκείμενες παθήσεις, όπως καρδιακή ή πνευμονική νόσο ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια που προκαλείται από RSV», δήλωσε ο διευθυντής του τμήματος εμβολίων της FDA, Peter Marks, MD, PhD.  

Οι φαρμακευτικές εταιρείες όπως η Pfizer και η Moderna πλησιάζουν επίσης την έγκριση του FDA για τις δικές τους εκδόσεις εμβολίων κατά του RSV.

 

FDAfront-storiesηλικιωμένοι εμβόλιοιός RSV