Η LDL χοληστερόλη παίζει ρόλο στην εμφάνιση του Αλτσχάιμερ;

Η υψηλή LDL “κακή” χοληστερόλη φαίνεται ότι συνδέεται με την πρώιμη έναρξη του Αλτσχάιμερ. Την ώρα που η διεθνής επιστημονική κοινότητα μελετά επισταμένως όλες τις μορφές άνοιας, αναζητώντας αιτιολογικούς παράγοντες, τα νέα ευρήματα έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι η LDL χοληστερόλη είναι νούμερο ένα παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Όμως ο κακός της ρόλος φαίνεται πως δεν σταματά εκεί, αλλά εκτείνεται και στο Αλτσχάιμερ, τη νόσο από την οποία πάσχουν εκατομμύρια ηλικιωμένα άτομα σε όλο τον κόσμο…

Ερευνητές με το ιατρικό κέντρο Atlanta Veterans Affairs και από το Πανεπιστήμιο Emory (από όπου και η φωτογραφία) βρήκαν μια σύνδεση μεταξύ των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης LDL και του Αλτσχάιμερ στο ξεκίνημά του.

Όπως είπαν, ελπίζουν τα αποτελέσματα να βοηθήσουν τους γιατρούς να κατανοήσουν πώς αναπτύσσεται η ασθένεια και ποιες είναι οι πιθανές αιτίες της, συμπεριλαμβανομένων των γενετικών παραλλαγών.

Σύμφωνα με τον Dr Thomas Wingo, κύριο συντάκτη της μελέτης, νευρολόγο και ερευνητή, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης μπορεί να διαδραματίζουν έναν αιτιώδη ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου.

“Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν υπάρχει αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και του κινδύνου για Αλτσχάιμερ”, λέει ο Dr Wingo.

Τα υπάρχοντα δεδομένα είναι σκοτεινά σε αυτό το σημείο. Μια ερμηνεία των σημερινών δεδομένων μας είναι ότι η χοληστερόλη LDL παίζει έναν αιτιώδη ρόλο. Αν, όντως, συμβαίνει αυτό, ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσουμε τους στόχους για τα όρια της χοληστερόλης LDL, για να βοηθήσουμε στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Η εργασία μας τώρα επικεντρώνεται στο αν υπάρχει αιτιώδης σύνδεσμος ανάμεσα στα δύο”.

Αλτσχάιμερ πριν από τα 65

Η πρόωρη έναρξη της νευροεκφυλιστικής ασθένειας – δηλαδή σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 χρόνων – είναι μια σχετικά σπάνια μορφή της. Περίπου το 10% όλων των περιπτώσεων Αλτσχάιμερ είναι πρώιμο.

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατάσταση είναι σε μεγάλο βαθμό βασισμένη στη γενετική, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό να κληρονομηθεί, εάν το έχει ένας γονέας.

Τρεις συγκεκριμένες γονιδιακές παραλλαγές (με την ονομασία APP, PSEN1 και PSEN2) είναι γνωστό ότι σχετίζονται με την πρώιμη έναρξη της νόσου. Το APOE Ε4 είναι, επίσης, ένας παράγοντας κινδύνου για τη συγκεκριμένη μορφή. Αυτές οι γονιδιακές παραλλαγές εξηγούν περίπου το 10% των περιπτώσεων, όπερ σημαίνει ότι το 90% των περιπτώσεων είναι ανεξήγητο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν συγκεκριμένες γονιδιωματικές περιοχές των 2.125 ατόμων, που συμμετείχαν στη μελέτη, 654 από τα οποία εμφάνισαν Αλτσχάιμερ νωρίς. Επίσης εξέτασαν δείγματα αίματος 267 συμμετεχόντων για να μετρήσουν την LDL.

Διαπίστωσαν ότι το APOE E4 εξήγησε περίπου το 10% των περιστατικών που νόσησαν πρόωρα. Επιπλέον έψαξαν για τα APP, PSEN1 και PSEN2. Περίπου το 3% των πρώιμων περιπτώσεων Αλτσχάιμερ είχε τουλάχιστον έναν από αυτούς τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου.

Τη μελέτη δημοσίευσε το περιοδικό JAMA Neurology.

ΑλτσχάιμερLDL