Η μεσογειακή διατροφή κατατάσσεται 1η για 6η συνεχόμενη χρονιά. Είναι κατάλληλη για εσάς;

  • Το US News & World Report κατέταξε τις καλύτερες δίαιτες για το 2023.
  • Η μεσογειακή δίαιτα ήρθε στο Νο.1, ακολουθούμενη από τις δίαιτες DASH και Flexitarian.
  • Πολλές από τις δίαιτες που εμφανίζονται στην κορυφή της λίστας είχαν παρόμοια χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης κατανάλωσης λαχανικών, φρούτων και δημητριακών ολικής αλέσεως.

Οι υγιεινές δίαιτες συσχετίζονται με  μεγαλύτερη διάρκεια ζωής  και χαμηλότερο κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Ορισμένες δίαιτες μπορεί να είναι οι καταλληλότερες για συγκεκριμένες καταστάσεις υγείας. Για παράδειγμα, μια  κλινική δοκιμή    διαπίστωσε ότι τόσο η κετογονική όσο και η μεσογειακή δίαιτα μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τα τριγλυκερίδια σε ασθενείς με προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2.

Άλλες δίαιτες μπορεί να είναι κατάλληλες για τη γενική υγεία. Μια  μελέτη   από το 2022 διαπίστωσε ότι οι δίαιτες χαμηλές σε ζωικές πρωτεΐνες και πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες είναι πιο ωφέλιμες για τη μακροπρόθεσμη υγεία και τη διάρκεια ζωής.

Η αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τις διαφορετικές δίαιτες θα μπορούσε να βελτιώσει τη δημόσια υγεία.

Πρόσφατα, το US News & World Report δημοσίευσε την κατάταξή του για τις  καλύτερες δίαιτες του 2023 . Μια ομάδα ειδικών στον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων διατροφολόγων και γιατρών που ειδικεύονται στον διαβήτη, την υγεία της καρδιάς και την απώλεια βάρους,  συνέταξαν τη λίστα . Οι δίαιτες επιλέχθηκαν για:

  • την υγεία
  • ασφάλεια
  • ευκολία παρακολούθησης
  • προώθηση ενός υγιεινού, βιώσιμου τρόπου ζωής

Μεσογειακή διατροφή

Το US News & World Report κατέταξε διαδοχικά τη μεσογειακή διατροφή Νο. 1 για έξι χρόνια. Με συνολική βαθμολογία 4,6/5, έλαβε βαθμολογία 4,2/5 για την απώλεια βάρους και 4,6 για την υγεία. Σύμφων με την Καθηγήτρια Joanna K Hodges, Ph.D. , ΕπΚαθηγήτρια Επιστημών Διατροφής και Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια: «Η Μεσογειακή Διατροφή έγινε δημοφιλής στη δεκαετία του 1990 μετά τη δημοσίευση μιας μελέτης από τον Ancel Keys και τους συνεργάτες του, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι όσοι ακολουθούν την παραδοσιακή διατροφή της περιοχής της Μεσογείου, η οποία περιλαμβάνει υψηλή πρόσληψη εποχιακών φρέσκων φρούτων και λαχανικών, ψαριών, Το ελαιόλαδο και η μέτρια πρόσληψη κρασιού είχαν πολύ χαμηλά ποσοστά χρόνιων ασθενειών».

Η έρευνα έχει δείξει σταθερά ότι η μεσογειακή διατροφή είναι ένα εξαιρετικό διατροφικό μοτίβο για τη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, ορισμένων μορφών καρκίνου και του διαβήτη. Επειδή είναι πολύ φυτικής προέλευσης, είναι επίσης μια εξαιρετική δίαιτα για την προώθηση της καλής υγείας του εντέρου. Υπάρχουν πολλές σημαντικές έρευνες για να υποστηρίξουν τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής για την υγεία, αλλά ένα από τα καλύτερα μέρη της είναι ότι είναι ευέλικτη.

Τα περισσότερα από τα αγαπημένα σας γεύματα και φαγητά μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε φιλικά προς τη μεσογειακή διατροφή, επειδή δεν υπάρχουν τροφές που να είναι εντελώς εκτός ορίων. Επειδή είναι τόσο ευέλικτη, είναι πιο πιθανό κάποιος να μπορέσει να την τηρήσει με συνέπεια- και αυτό είναι το κλειδί για την υγιεινή διατροφή!

«Η μεσογειακή διατροφή σας ενθαρρύνει να τρώτε λιγότερες ζωικές τροφές, περισσότερα φρούτα και λαχανικά, περισσότερα όσπρια και περισσότερα υγιεινά λιπαρά. Ακόμα κι αν δεν ασπάζεστε την πλήρη μεσογειακή διατροφή, οποιοδήποτε βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι ευεργετικό για την υγεία σας, γιατί ενθαρρύνει τόσες τροφές με θρεπτικά συστατικά και ευεργετικές για την υγεία.

Δίαιτα DASH

Η δίαιτα DASH κατέλαβε τη δεύτερη θέση με συνολική βαθμολογία 4,4, 4,4 για την απώλεια βάρους και 4,5 για την υγεία. Η ευέλικτη δίαιτα ήρθε τρίτη, με συνολική βαθμολογία 4,4, βαθμολογία απώλειας βάρους 4,2 και βαθμολογία υγείας 4,3.  Η δίαιτα DASH εστιάζει επίσης σε ολόκληρα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά συνιστά επίσης τρόφιμα με χαμηλή/χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο – όπως τα περισσότερα μη επεξεργασμένα τρόφιμα – και υψηλότερα σε κάλιο.

Η δίαιτα DASH και η μεσογειακή δίαιτα μοιάζουν αρκετά σε ομάδες τροφίμων, αλλά η μεσογειακή διατροφή δίνει έμφαση στα υγιεινά για την καρδιά λιπαρά και στην κατανάλωση κόκκινου κρασιού με μέτρο.

Άλλες δίαιτες

Συνολικά, οι ερευνητές κατέταξαν 24 δίαιτες. Μετά τις δίαιτες DASH και Flexitarian, η δίαιτα MIND κατατάχθηκε στην τέταρτη θέση. Η δίαιτα MIND είναι ένας συνδυασμός DASH και μεσογειακής δίαιτας με τροφές που δίνουν έμφαση στην υγεία του εγκεφάλου.Η δίαιτα Therapeutic Lifestyle Changes (TLC) ήρθε στο Νο. 5. Η δίαιτα TLC στοχεύει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης περιορίζοντας την κατανάλωση κρέατος και αυξάνοντας την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως.

Η δίαιτα Mayo Clinic και η δίαιτα Volumetrics βρίσκονται στο Νο. 6. Η δίαιτα Mayo Clinic είναι ένα πρόγραμμα 12 εβδομάδων που στοχεύει στη δημιουργία υγιεινών συνηθειών για τη ζωή, όπως η αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.

Εν τω μεταξύ, η δίαιτα Volumetrics δίνει έμφαση σε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλές θερμίδες, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.

Η δίαιτα Weight Watchers ήρθε στο νούμερο 8 και εστιάζει σε υγιή λίπη, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Η Αντιφλεγμονώδης Δίαιτα του Δρ Weil ήρθε στο Νο. 9. Βασίζεται στη μεσογειακή διατροφή, αν και περιλαμβάνει κάποια επιπλέον είδη όπως πράσινο τσάι και μαύρη σοκολάτα.

Η δίαιτα Ornish ήρθε στη 10η θέση. Αυτή η δίαιτα δίνει έμφαση στην κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, μη επεξεργασμένων τροφών, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και οσπρίων.

Πώς να επιλέξετε την καλύτερη δίαιτα για εσάς

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι όταν πρόκειται να επιλέξετε την πιο υγιεινή διατροφή για εσάς, το πιο σημαντικό κομμάτι είναι η βιωσιμότητα και η συνέπεια. Εάν δεν μπορείτε να ακολουθήσετε μια δίαιτα με συνέπεια, δεν έχει σημασία πόσο υποστηρίζεται από έρευνες η δίαιτα.  Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η μεσογειακή διατροφή, η ευέλικτη δίαιτα και η δίαιτα DASH έχουν πολλά κοινά πράγματα: περισσότερα φρούτα και λαχανικά, λιγότερα κορεσμένα λιπαρά μέσω ζωικών τροφών, περισσότερα υγιεινά λιπαρά όπως το ελαιόλαδο, περισσότερα όσπρια. και περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως. Ακόμα κι αν δεν προσαρμόζεστε πλήρως σε μια από τις δίαιτες, όλες αυτές είναι εξαιρετικές συνήθειες που μπορείτε να αρχίσετε να επεξεργάζεστε και θα είναι ευεργετικές για την υγεία σας.

 

μεσογειακή διατροφή