Η μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου άνοιας?

Νέα στοιχεία υποδεικνύουν τη μεσογειακή διατροφή ως ένα εξαιρετικό ρυθμιστικό παράγοντα κατά της γνωστικής έκπτωσης και της άνοιας.

Ως μία από τις πιο κοινές νευροεκφυλιστικές ασθένειες σήμερα, υπάρχουν επί του παρόντος πάνω από 6 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με τη νόσο του Αλτσχάιμερ στις ΗΠΑ και ο αριθμός αυτός αναμένεται επίσης να ανέλθει σε 13 εκατομμύρια έως το 2050.

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η αυστηρή τήρηση της λεγόμενης μεσογειακής διατροφής μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη γνωστική ικανότητα, ενώ παράλληλα μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μείωσης της μνήμης.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open η αυστηρή τήρηση της δίαιτας φαινομενικά βοήθησε στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Η μελέτη διεξήχθη σε πάνω από 6.000 Ισπανόφωνους και Λατίνους που ακολουθούσαν τακτικά τη δίαιτα. Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν αξιολογήσεις δίαιτας και υποβλήθηκαν σε δύο γνωστικά τεστ.  Από την ομάδα, το 35,8% ακολούθησε χαλαρά τη δίαιτα, το 45,4% την τήρησε μέτρια, ενώ το υπόλοιπο 18,8% ακολούθησε αυστηρά το διατροφικό πρόγραμμα.

Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν όσα έχουν βρει άλλες μελέτες και ενισχύουν τη σχέση μεταξύ της γνωστικής υγείας και της Μεσογειακής Διατροφής. Είναι υπέροχο που ο πληθυσμός ήταν ειδικά Λατίνοι/Ισπανόφωνοι και ότι τα τρόφιμα ήταν  κατάλληλα, επειδή υποδηλώνει ότι οποιοσδήποτε, οπουδήποτε, μπορεί να επωφεληθεί από μια μεσογειακή διατροφή σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η ομάδα των ερευνητών επεσήμανε επίσης ότι ενώ η μεσογειακή διατροφή συνδέεται σταθερά με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας, τα ευρήματά της μας υπενθυμίζουν ότι ανεξάρτητα από τον τύπο διατροφής, υπάρχουν πολλά οφέλη που προέρχονται από την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της απόδοσης του εγκεφάλου. και υγεία.

Σύμφωνα με την Δρ. Dana Ellis Hunnes, ανώτερη κλινική διαιτολόγο στο ιατρικό κέντρο UCLA, επίκουρο καθηγητή στη σχολή δημόσιας υγείας UCLA Fielding και συγγραφέα του «Recipe for Survival», μπορούμε να ευχαριστήσουμε τις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις της δίαιτας για τα γνωστικά της οφέλη.

Υπάρχουν πολλές διατροφικές και επιδημιολογικές μελέτες που δείχνουν ότι οι υγιεινές δίαιτες – όπως η μεσογειακή διατροφή – έχουν αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις. Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να επιβραδύνουμε τη γήρανση και τη γνωστική εξασθένηση είναι να τρώμε μια πολύ υγιεινή, αντιφλεγμονώδη και κυρίως φυτική διατροφή, όπως η μεσογειακή διατροφή, τονίζουν οι ειδικοί. 

 

άνοιαμεσογειακή διατροφήδιατροφή και άνοια