Η νέα οδηγία ενάντια στα καρδιαγγειακά

Νέα κατευθυντήρια οδηγία του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας και της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας υπογραμμίζει τους κοινωνικούς παράγοντες, που είναι καθοριστικοί για την υγεία της καρδιάς και για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Στο JAMA Cardiology ο ανώτερος συγγραφέας Dr Roger S. Blumenthal του Πανεπιστημίου Johns Hopkins της Βαλτιμόρης και οι συνεργάτες του τονίζουν ότι “η φροντίδα με επίκεντρο τον ασθενή είναι θεμελιώδης πτυχή αυτής της κατευθυντήριας οδηγίας και ουσιαστικό μέρος της αποτελεσματικής εφαρμογής της”.

Όπως δήλωσε ο Dr Blumenthal στο Reuters Health: “Οι καλύτερες συνήθειες του τρόπου ζωής αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της πρόληψης και της καλής υγείας.

Πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να αυξήσουμε την ποσότητα των φρούτων, των λαχανικών, των φυτικών ινών, των ψαριών και να ελαχιστοποιήσουμε τα τηγανητά, τα επεξεργασμένα κρέατα, τα τρόφιμα με υψηλές ποσότητες ζάχαρης και τα ζαχαρούχα ροφήματα.

Η κατευθυντήρια οδηγία, η οποία απευθύνεται σε ενήλικες χωρίς καρδιαγγειακή νόσο, συντάχθηκε μετά από εκτενή επισκόπηση στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών, μετα-αναλύσεων και απόψεων πολλών ειδικών.

Μεταξύ άλλων δίνεται έμφαση στην αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με μονοακόρεστα και με πολυακόρεστα λίπη και στη μείωση της χοληστερόλης και του αλατιού στη διατροφή”.

Επιπλέον θα πρέπει να υπολογίζεται ο δείκτης μάζας σώματος και να μετριέται η περιφέρεια της μέσης τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να υπάρχει κίνηση και άσκηση σε καθημερινή βάση. Οι ερευνητές λένε 40 λεπτά την ημέρα, αλλά, αν αυτό δεν είναι εφικτό, μια μέτριας έντασης δραστηριότητα έχει οφέλη και είναι καλύτερη από το τίποτα, όπως λένε.

Τέλος επαναλαμβάνεται για πολλοστή φορά η σημασία της διακοπής του καπνίσματος για καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία.

 

επεξεργασμένα κρέατακαρδιαγγειακή υγεία