Η περικοπή 1 γραμμαρίου αλατιού την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού

Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια.

Οι ερευνητές ανέλυσαν πόσο πρέπει να μειώσουν οι άνθρωποι την ημερήσια πρόσληψη αλατιού για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η μείωση της πρόσληψης αλατιού κατά 1 γραμμάριο την ημέρα θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει ένα σχέδιο που ονομάζεται Healthy China 2030 το οποίο εστιάζει στη βελτίωση της υγείας των πολιτών της και στη μείωση των θανάτων που σχετίζονται με διατροφικές συνήθειες. Ένας τομέας στον οποίο η κυβέρνηση θέλει να δει βελτίωση είναι η πρόσληψη αλατιού.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Nutrition Prevention & Health , τα μοντέλα υπολογιστών δείχνουν ότι η μείωση της πρόσληψης αλατιού κατά μόλις 1 γραμμάριο την ημέρα θα μπορούσε να μειώσει 9 εκατομμύρια καρδιακά επεισόδια και να σώσει 4 εκατομμύρια ζωές μέχρι το 2030.

Γρήγορες πληροφορίες για το αλάτι

Το αλάτι, γνωστό και ως χλωριούχο νάτριο, είναι απαραίτητο μέρος της διατροφής μας. Το αλάτι εμφανίζεται φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα  και οι παραγωγοί τροφίμων το προσθέτουν συχνά σε επεξεργασμένα τρόφιμα.

Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ , «Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται μια μικρή ποσότητα νατρίου για να μεταφέρει τις νευρικές ώσεις, να συσπάσει και να χαλαρώσει τους μύες και να διατηρήσει τη σωστή ισορροπία νερού και μετάλλων».

Ενώ το σώμα χρειάζεται μια ορισμένη ποσότητα αλατιού για να εκτελέσει τις απαραίτητες λειτουργίες, το μέτρο είναι το κλειδί.

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας όπως πέτρες στα νεφρά, αυξημένη αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις.

Η πρόσληψη αλατιού, γενικά, έχει συσχετιστεί με υπέρταση και αυξημένους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου που με τη σειρά τους οδηγούν σε αθηροσκλήρωση, καρδιακές παθήσεις και καρδιαγγειακό θάνατο, που αντιπροσωπεύει την υπ’ αριθμόν ένα αιτία θανάτου στον κόσμο,

Τι έδειξε η μελέτη  

Η Δρ Monique Tan από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου ηγήθηκε της μελέτης. Η Δρ Ταν και οι συνεργάτες της ερευνητές χρησιμοποίησαν μοντελοποίηση υπολογιστή για να προσδιορίσουν τη μείωση του αλατιού που είναι απαραίτητη για να δουν οι Κινέζοι πολίτες ένα σημαντικό όφελος για την υγεία.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, οι Κινέζοι πολίτες καταναλώνουν περίπου 11 γραμμάρια αλατιού την ημέρα, που είναι περισσότερο από το διπλάσιο από απ’ αυτό που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνονται για το 40% των θανάτων στην Κίνα. Δεδομένου ότι το υπερβολικό αλάτι μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα, είχαν πρόσβαση σε δεδομένα από άλλες καρδιακές μελέτες για τα μοντέλα τους.

Διαβάστε ακόμα: Ποια σημάδια δείχνουν ότι καταναλώνετε περισσότερο αλάτι από όσο χρειάζεται

Το κλειδί για τους συγγραφείς ήταν η μοντελοποίηση δεδομένων που υποστήριζαν τη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης (SBP), η οποία είναι ο κορυφαίος αριθμός σε μια μέτρηση της αρτηριακής πίεσης. Αυτά τα δεδομένα είναι σημαντικά γιατί αυξημένη συστολική αρτηριακή πίεση σχετίζεται με αυξημένα καρδιακά συμβάντα και η υπερβολική πρόσληψη αλατιού μπορεί να αυξήσει την SBP.

«Για να αναπτύξουμε το μοντέλο μας, εξάγαμε την επίδραση της μείωσης του αλατιού στην SBP από μια μετα-παλίνδρομο τυχαιοποιημένων δοκιμών και μια πληθυσμιακή μελέτη, και αυτή της SBP στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου από συγκεντρωτικές μελέτες κοόρτης», γράφουν οι συγγραφείς.

Η μοντελοποίηση της μελέτης έδειξε ότι η μείωση της πρόσληψης αλατιού κατά 1 g θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο για ισχαιμική καρδιακή νόσο κατά 4% και τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 6%.

Οι συγγραφείς λένε ότι εάν οι άνθρωποι διατηρήσουν αυτή τη μείωση κατά 1g μέχρι το 2030, 9 εκατομμύρια περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων μπορούν να προληφθούν. Εκτιμούν ότι 4 εκατομμύρια από αυτά τα κρούσματα θα ήταν θανατηφόρα, επομένως μια μείωση του αλατιού κατά 1 γραμμάριο θα μπορούσε να σώσει 4 εκατομμύρια ζωές στην Κίνα μέχρι το 2030.

«Τα στοιχεία για τα σημαντικά οφέλη της μείωσης του αλατιού στην Κίνα είναι συνεπή και επιτακτικά. Η επίτευξη και η διατήρηση της μείωσης του πληθυσμού του αλατιού στην Κίνα θα μπορούσε να αποτρέψει εκατομμύρια περιττά καρδιαγγειακά συμβάντα και θανάτους. Δεδομένου του τεράστιου μεγέθους του κινεζικού πληθυσμού, αυτό θα αποφέρει επίσης σημαντικά οφέλη στην παγκόσμια υγεία», γράφουν οι συγγραφείς.

Όχι μόνο η μείωση της πρόσληψης αλατιού μπορεί να μειώσει τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τους θανάτους, αλλά θα βοηθούσε επίσης στην ανακούφιση του στρες στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι η μελέτη τους είχε έναν περιορισμό: τα μοντέλα υπολογιστών τους δεν μπορούσαν να λάβουν υπόψη όλα τα πιθανά οφέλη για την υγεία ως μέρος του σχεδίου μείωσης του αλατιού 1g.

Για παράδειγμα, οι συγγραφείς παρατήρησαν μια σχέση μεταξύ της υψηλότερης πρόσληψης αλατιού και της αυξημένης αρτηριακής πίεσης. Έγραψαν ότι η μείωση της πρόσληψης αλατιού θα πρέπει επίσης να μειώσει «την αύξηση της αρτηριακής πίεσης που σχετίζεται με τη γήρανση», αλλά τα μοντέλα υπολογιστών τους δεν μπορούσαν να το ποσοτικοποιήσουν.

Λήψη μέτρων για τη μείωση της πρόσληψης αλατιού

Το νάτριο βρίσκεται φυσικά σε όλα σχεδόν τα τρόφιμα και ορισμένοι τύποι τροφίμων όπως το ψωμί, ορισμένα κρέατα και τα σνακ έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο .

Ενώ οι άνθρωποι αναμένουν ότι ορισμένα τρόφιμα έχουν πολύ αλάτι, μπορεί να εκπλαγούν όταν μάθουν ότι κάποιο ψωμί έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο. Έχοντας αυτό υπόψη, τα άτομα που ενδιαφέρονται να μειώσουν την πρόσληψη αλατιού μπορούν να ξεκινήσουν δίνοντας προσοχή στην περιεκτικότητα σε νάτριο στα τρόφιμα που καταναλώνουν ελέγχοντας τις διατροφικές ετικέτες .

Εάν παρατηρήσουν ότι η περιεκτικότητα σε νάτριο είναι υψηλή, μπορούν να επιλέξουν να αποφύγουν το φαγητό ή να σχεδιάσουν να καταναλώσουν τροφές με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι για το υπόλοιπο της ημέρας.

Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να προσπαθήσουν να γνωρίζουν περισσότερο πόσο αλάτι προσθέτουν στο φαγητό τους όταν μαγειρεύουν. Τα πακέτα καρυκευμάτων έχουν συχνά υψηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο, κάτι που οι άνθρωποι μπορεί να μην αντιλαμβάνονται, καθώς δεν προσθέτουν απευθείας αλάτι στο φαγητό τους.

Διαβάστε ακόμα:

Μήπως τρώτε πολύ αλάτι; Δείτε πως θα το καταλάβετε

 

αλάτιαλάτι και καρδιαγγειακές παθήσειςκαρδιά και αλάτι