Μήπως τρώτε πολύ αλάτι; Δείτε πως θα το καταλάβετε

Το αλάτι είναι ένα καρύκευμα που μπορεί να αρωματίσει τα τρόφιμα και να λειτουργήσει ως συντηρητικό.  Σχεδόν όλα τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα – σκεφτείτε ότι τα λαχανικά, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, τα κρέατα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα γαλακτοκομικά τρόφιμα – έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Το αλάτι που τρώμε βοηθά στη χαλάρωση και τη σύσπαση των μυών, βοηθάει με νευρικές παρορμήσεις και εξισορροπεί τα μέταλλα και το νερό που προσλαμβάνουμε.

Πόσο αλάτι χρειάζεστε;

Το σώμα μας χρειάζεται μόνο μια μικρή ποσότητα νατρίου. Θα πρέπει να λαμβάνουμε περίπου 1.500 χιλιοστόγραμμα από αυτό κάθε μέρα.  Το πολύ αλάτι μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακές παθήσεις και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Αλλά πώς θα καταλάβετε αν προσλαμβάνετε πολύ αλάτι;

> Νιώθετε φούσκωμα

Το φούσκωμα  είναι μια από τις πιο κοινές βραχυπρόθεσμες συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης αλατιού. Βοηθά το σώμα σας να συγκρατεί νερό, έτσι συσσωρεύεται επιπλέον υγρό. Τα τρόφιμα δεν χρειάζεται να έχουν αλμυρή γεύση για να είναι πλούσια σε νάτριο. Τα σάντουιτς, η πίτσα, τα κουλούρια και οι κονσέρβες σούπας μπορεί να είναι ύπουλες πηγές αλατιού.

Η αρτηριακή σας πίεση είναι υψηλή

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά ένας μπορεί να είναι το υπερβολικό νάτριο. Η αλλαγή της αρτηριακής πίεσης συμβαίνει μέσω των νεφρών σας. Το υπερβολικό αλάτι καθιστά πιο δύσκολο για αυτούς να απαλλαγούν από υγρά που δεν χρειάζεστε. Ως αποτέλεσμα, η αρτηριακή σας πίεση ανεβαίνει.

Είστε πρησμένοι

Το πρήξιμο μπορεί να είναι σημάδι υπερβολικής ποσότητας νατρίου στο σώμα σας. Μέρη του σώματος όπως το πρόσωπο, τα χέρια, τα πόδια και οι αστράγαλοι είναι πιο πιθανό να διογκωθούν. Εάν είστε πιο φουσκωμένοι από το συνηθισμένο, ρίξτε μια ματιά στο πόσο αλάτι τρώτε.

> Διψάτε πολύ

Εάν διψούσατε πολύ τον τελευταίο καιρό, θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι τρώτε πολύ αλάτι. Όταν συμβεί αυτό, αφυδατώνεστε. Το σώμα σας τραβάει νερό από τα κύτταρα σας και μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε πολύ δίψα. Το πόσιμο νερό μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση αυτού του αλατιού και μπορεί να φρεσκάρει τα κύτταρα σας.

Έχετε πάρει βάρος

Όταν κατακρατείτε νερό, μπορεί να πάρετε βάρος. Εάν έχετε βάλει κιλά γρήγορα σε διάστημα μιας εβδομάδας ή ακόμα και μερικών ημερών, μπορεί να οφείλεται στο ότι καταναλώνετε πολύ αλάτι. Εάν παίρνετε περισσότερα από 2 κιλά σε μια μέρα ή 4 κιλά σε μια εβδομάδα, σκεφτείτε τα τρόφιμα που φάγατε τις τελευταίες ημέρες και προσπαθήστε να κάνετε αλλαγές για να μειώσετε το αλάτι.

Χρησιμοποιείτε πολύ την τουαλέτα

Περισσότερο αλάτι θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες επισκέψεις στο μπάνιο. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το αλάτι μπορεί να σας κάνει πολύ διψασμένο, κάτι που μπορεί να σας ενθαρρύνει να πίνετε περισσότερο νερό. Αργότερα, ίσως χρειαστεί να πάτε στην τουαλέτα περισσότερο από το συνηθισμένο.

Δεν κοιμάστε καλά

Εάν τρώτε πολύ αλάτι πριν τον ύπνο, μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον ύπνο σας. Τα σημάδια μπορεί να κυμαίνονται από ανήσυχο ύπνο, να ξυπνάτε συχνά τη νύχτα και να μην αισθάνεστε ξεκούραστοι το πρωί.

Νιώθετε  αδυναμία

Όταν υπάρχει πάρα πολύ αλάτι στο αίμα σας, νερό αναβλύζει από τα κύτταρα σας για να αραιώσει το αλάτι. Το αποτέλεσμα? Μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε πιο αδύναμοι από το συνηθισμένο.

Σας ενοχλεί το στομάχι

Εάν το πολύ αλάτι στη διατροφή σας σας κάνει να αφυδατωθείτε, το στομάχι σας θα το νιώσει. Μπορεί να αισθάνεστε ναυτία ή μπορεί να έχετε διάρροια. Εάν το στομάχι σας είναι αναστατωμένο ή έχετε κράμπες, ρίξτε μια ματιά στο τι φάγατε τις τελευταίες ημέρες και μάθετε πώς να περιορίσετε το αλάτι. Το να πίνετε άφθονο νερό μπορεί να σας βοηθήσει να ενυδατώσετε τα κύτταρα σας και να αισθανθείτε καλύτερα.

Πώς να περιορίσετε το αλάτι

Για να διατηρήσετε υπό έλεγχο τα επίπεδά σας:

  • Επιλέξτε φρέσκα κρέατα αντί για συσκευασμένα.
  • Όταν αγοράζετε κατεψυγμένα λαχανικά, επιλέξτε αυτά που είναι «φρέσκα κατεψυγμένα» και μείνετε μακριά από αυτά με καρυκεύματα ή σάλτσες που έχουν ήδη προστεθεί.
  • Διαβάστε τις ετικέτες και ελέγξτε την περιεκτικότητα σε νάτριο στα τρόφιμα που αγοράζετε.
  • Όταν επιλέγετε μπαχαρικά και καρυκεύματα, προτιμήστε αυτά που δεν αναφέρουν νάτριο στις ετικέτες τους.
  • Εάν τρώτε έξω, μπορείτε να ζητήσετε να ετοιμαστεί το πιάτο σας χωρίς αλάτι.
αλάτιαλάτι και ύπνος