Η πρώτη Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος στη Βόρεια Ελλάδα

Εγκαινιάστηκε η Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος, που λειτουργεί ήδη στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και είναι η πρώτη στη Βόρεια Ελλάδα.

Πρόκειται για μια υπερσύγχρονη Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος στη Β’ Νεογνολογική Κλινική του ΑΠΘ, η οποία εξοπλίστηκε με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Η δημιουργία της έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό, δεδομένου ότι η μοναδική Τράπεζα Γάλακτος για δότριες μητέρες λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα στην Αθήνα και δεν επαρκεί για τις ανάγκες όλης της χώρας.

Στην Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος έχουν γίνει επιτυχώς δύο παστεριώσεις γάλακτος. Η προσφορά της Τράπεζας γίνεται καθημερινά γνωστή και το ενδιαφέρον από μητέρες δωρήτριες, οι οποίες θηλάζουν και έχουν περίσσευμα γάλακτος, συνεχώς μεγαλώνει.

Το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου υποστηρίζει τη μητρότητα και παρέχει συμβουλευτική στήριξη στις γυναίκες πριν από και μετά τον τοκετό, αλλά και στην περίοδο του θηλασμού, με αποτέλεσμα το 80% των γυναικών, οι οποίες γεννούν εκεί, να καταφέρνουν να θηλάσουν, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου και διευθυντής της Α’ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής ΑΠΘ Γρηγόρης Γκριμπίζης.

Στις τράπεζες μητρικού γάλακτος, που επικεντρώνονται κατά κύριο λόγο στην παροχή γάλακτος σε νεογνά υψηλού κινδύνου, που νοσηλεύονται σε νεογνικές μονάδες, το γάλα δωρίζεται. Δότριες είναι μητέρες, οι οποίες θηλάζουν κι έχουν περίσσευμα γάλακτος και κατ’ επέκταση περίσσευμα αγάπης.

Το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε βιολογικούς παράγοντες, μοναδικούς για τη στήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, που αποτελούν ασπίδα προστασίας απέναντι σε επιπλοκές κατά τη νοσηλεία των προώρων.

Με το μητρικό γάλα έχουν λιγότερες λοιμώξεις, λιγότερα προβλήματα σίτισης, λιγότερα επεισόδια νεκρωτικής εντεροκολίτιδας, μικρότερο χρόνο παραμονής στο Νοσοκομείο και καλύτερη νευροαναπτυξιακή εξέλιξη.

 

μητρικό γάλαΤράπεζα Μητρικού Γάλακτος